• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPotraviny - kvalita, srovnání, zkušenosti
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    no vono casto vojebavani surovin je drazsi nez proste pustit mliko a jedeme. zastavovani masin a cisteni neco stoji, zvlastepak v linkove vyrobe. Proto se treba hodne nemcu (obor vyroby potravin, agro) divilo, proc se v cechach v ty vyrobe tak pouzivaj nahrazky, protoze jim prislo ze kdyby to zkusili u nich, tak jim to zdrazi vyrobu :D.

Mozna ma Sith pravdu v tom, ze to cesti zakaznici maj takovy jaky to chteji - chtej levnej vyrobek, kterej ale nakonec stoji skoro stejne, jakokdyby ty suroviny nebyly suleny.

JInak dalsi priklad - vyrabela se sunka, a nejdriv se delaj modely na zkousku, ruzny % zastoupeni surovin a to se pak dava "ochutnat". A je fakt, svete div se, ze nakonec vetsina vzorku zvolila spis sunku simulovanou a naopak ta poctiva dopadla pomerne spatne. RIka se, ze je to o zvyku, ale ten koncern vyrabi od te doby sunku takhle a patri mezi nejoblibenejsi...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SITH: hm,, jasne no
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    No, je to dilema - chuťově je to stejný a myslim že i složení je stejný (to je extrémní třeba u energy drinků - redbull a euroshoper má stejný složení a rozdíl v chuti je vážně naprosto minimální...akorát euroshoper stojí 8 korun). Takže si řikám proč kupovat stejnou věc dráž, na druhou stranu tim člověk zas podporuje zlodějský chování těch řetězců...
    SITH
    SITH --- ---
    ANABEL_LEE: to je lepší tam šoupnout to co už mám namíchané. Udělám mix na 50t a ten jedu celý večer, nečistím trubky, nepřestavuju linku, nemám potřebu změny se zásobováním, lidi pak hodinu jen čumí a čekají až se to udělá. Moc drahý
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SITH: ale zase snizis naklady na tech vstupech, pouzijes mene mleka, neb ho rozredis... ale verim tomu, ze maji spocitane, co se nejvic vyplati...
    SITH
    SITH --- ---
    ANABEL_LEE: to si nemyslím, protože tím vznikají náklady a tudíž se snižuje možnost nabídnout nízkou cenu
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    87HIGHFLYER: ja o tom pochybuju, podle me upravi vyrobu na lince tak, ze tam daji treba mene tucne mleko, pridaji vice pevne slozky nebo tak neco...
    SITH
    SITH --- ---
    87HIGHFLYER: neznám složení a neviděl jsem etikety, ale tipl bych si, osobně, že to bude uplně to samé. Olma prostě jenom vymění kelímky. My tak vyráběli horčici a kečup
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SITH: no dobře a je to teda ten samej jogurt?:)
    SITH
    SITH --- ---
    87HIGHFLYER: ano mám. Je to tak, že to vyrábí Olma jako pevný kontrakt na nějaký čas (většinou rok) za předem dohodnutou a dost nízkou cenu. Důvod proč to dokáže řetězec prodat jako svou vlastní značku tak levně je ten, že neinvestuje do marketingu, obalů a dalších věcí, a jen pevně nakupuje za určitou částku po celý rok. Těm firmám se to moc nevyplácí, ale pokud se dostanou přes náklady, tak si tím aspon zvýší objem a tím si sniží náklady na tunu, např.

Toto se týká většiny řetězních značek
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Chtěl bych se zaptat - ty různý řady výrobků pro danej řetězec. Třeba v albertu je smetanový jogurt, stejná gramáž jako značková olma (myslim že to je olma, teď si nevzpomenu), akorát stojí 8 korun a ne 12...Chuťově mi přijde stejnej, dle označení je vyráběnej ve stejnym závodě. A takovejch věcí je víc. Nemáte s tim někdo zkušenost?
    MASOO
    MASOO --- ---
    jo pouzila jsem blbe pritomny cas
    jeste, ze tak...
    tohle ale neni problem jen na pokladnach....ale to uz sem nepatri
    TESSS
    TESSS --- ---
    MASOO: to nestesti nefunguje, protoze se zvedla velka vlna odporu, ale puvodni myslenka byla asi takhle: kdyz ma zena menstruaci, tak chodi casteji na WC, takze musi zavrit pokladnu, a asi aby toho zeny nemohly zneuzivat, tak ty menstruujici mely nafasovat cerveny celenky, aby jejich nadrizeni meli hned jasno...aha celenka, tu na ten zachod pustim :-)
    Je uz to docela dlouho a jak jsem rekla, tenhle napad neprosel
    MASOO
    MASOO --- ---
    SARRI: jak to funguje??? to s tema pokladnima?

SARRI
    SARRI --- ---
    TESSS: to neber osobne ;)
    celenky pro menstruujicic pokraldni.. OMG ..

THE_MIRACLE: jak to myslis? na obchodnicich ve smyslu, ze budou mit slitovani a nebudou prijimat nekvalitni ci primo zavadny veci a nebo ze nebudou tlacit na dodavatele se vsemoznejma slevama.. tohle mi prijde v dnesni dobe nemoznv.. imho nejrealneji to vidim tak, ze zmena musi prijit zezdola od lidi (prestanou ty hnusy kupovat) dalsi moznost je zmena z uplnyho vrchu v podobe dusledne kontroly ci poradne regulace od statu (coz je taky dost utopie vzhledem k tomu, ze nektere obri firmy maji defacto srovnatelnou ne-li vetsi moc nez stat nebo minimalne jsou mu schopny uspesne diktovat sve podminky a vyhrozovat kroky, ktere poskodi prave hlavne stat)

uplne cekam kdy prijde na radu kauza prodeje proslych a superzlevnenych potravin ve specilanich obchodech .. to je taky neco

SITH
    SITH --- ---
    THE_MIRACLE: promin, já nikde v tvých odkazech nic o dvou druzích výroby nenašel. Můžeš mi to ukázat?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SITH: Mam. Napsal jsem sve zkusenosti, pak jsem pridal objektivni odkaz a pridal jedno slysel jsem. Staci?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SARRI: ono je to totiz o produktech i o obchodnicich... Neni to tak, ze by to bylo jen na jedne strane
    TESSS
    TESSS --- ---
    SARRI: ja jsem ten posledni, kdo by spolehal na stat :-)

SARRI: Lidl a i ostatni discounty se na cesky trh neuvedly zrovna nejlip, takze si myslim, ze to tak nejak v lidech zustalo....
    Lidl pokacene stromy, uz nevim kdo celenky pro menstruujici pokladni a podobny kauzy
    SITH
    SITH --- ---
    THE_MIRACLE: máš něco více než "slyšel jsem" ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam