• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    KABIS: je to asi jedno, dulezity je udrzovat kalorickej deficit a vyssi davky bilkovin a maximalne si davat pozor na kombinace sacharidy+tuk, takze treba kukurice nebo mrkev + bucek nebude to nejlepsi, ale samozrejme zase zalezi na mnozstvi. u jedny mrkve to bude jedno, u mrkvovyho pyre uz bych byl opatrnejsi
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS: asi te nepotesim, ale ze zeleniny se hlavne musis vyhejbat alkoholu :-))
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: Hlavne nehrotit a poslouchat, o co si rekne telo... To se mi osvedcilo nejvic a skok z 91 na 77 kilo se stale klesajici tendenci (kdyz opominu obdobi stehovani a vztahovy krize, kdy jsem furt potrebovala neco jist) me v tom celkem utvrzuje :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Kdyz zkousim shodit podkozni tuk co nejrychleji, jedu maso+zelenina, piju vodu (plus zeleny a obcas cerny caj), vajicka asi muzu taky? Jeste neco co muzu nebo naopak treba z te zeleniny cemu se vyhnout? :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: parkrat jsem koupila cca po 70 za litr. maji ho v takove te oriskove prodejne diana nebo tak nejak. ja ho konkretne kupovala na IPaku u zastavky jedenactky

    btw k debate o kokosovem tuku, nikdy mne ho nenapadlo ho ochutnat jen tak az dneska, a je vybornej! (mam ten z dm). to jste mi nemeli rikat :)
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    no a tip na to kde nakoupit orechy?:) ja beru v albertu, mandle (80-120 za 500g), liskace (75 za 500g) a smes (60 za 200g)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: vyrábím. Namočené mandle rozmixovat v čerstvé vodě. Poměr 1 díl mandlí na 1-3 díly vod, podle toho jak to chceš hustý.

    Mixovat dlouho a na velký výkon (netuším jestli to utáhne tyčák) a pak přecedit od zbylých mandlových kousků. Ty usušit přidat do mandlové mouky.

    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ALONSY: nikde jsem ho nevidel za cenu, kterou bych byl ochotnej za nej zaplatit. nejlepsi je si ho asi vyrobit doma sam.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Kupujete někdo mandlové mléko?
    Kde a za kolik?
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Dal jsem mu (kokosovemu oleji) dalsi sanci... delal jsem na nem maso... boha nikdy vice...
    Mel by nekdo o nej za "smesny" peniz zajem? (Ostrava, pripadne ted v nedeli mam cestu do Prahy...)
    - jako novej, odebrany dve kavove lzicky.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Hlásim se k příznivcum kokosového panenského oleje. "Láduju" se prostě syrovym, když dostanu na něco chuť. Úplně mi přijde škoda, na tom něco smažit, když si vemu jak je to dobrý samotný :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no zaujal mě v lokálu ten smažák s přepuštěném másle. Pak to vysvětluje tu cenu, protože to v tom másle vlastně fritujou, takže potřebujou tak dva až tři litry.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: já našla užití přepuštěnýho másla jen na schnitzel a to je taky irelevantní :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: chutná to neutrálněji a hlavně to má trošku jinou konzistenci, než klasické máslo, takže na chleba bych to nemazala (no dobře, to je v tomhle auditku irelevantní).

    Jen na vajíčka je imho zbytečné vyrábět ghí, protože ty stejně neděláš na takové teplotě, aby se něco začalo přepalovat. Asi jako pokud někdo je intolerantní na laktozu/kasein, tak dobře udělané ghí je by měl snášet. Ale v tom případě bych se pak mléčným výrobkům stejně vyhýbala.

    u nás se dělalo přepouštěné máslo vždycky když s námi byla máma celé léto na chatě, kde nebyla elektřina - protože se pak nekazilo. Ale pokud je dostupná lednice, tak se s tím nehodlám crcat. Stačí že sbírám, skladuji a znovupoužívám drůbeží tuk z vývarů...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: kdyz uz se tu resi to ghi - zustane tomu ta maslova chut, nebo chutna jinak? pac to je asi jedinej duvod proc ty vajicka na tom masle (kdyz neni po ruce ibersky spek) delam... nebo do trouby prilozit na maso
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: uzasny, diky moc! Doma na pc radne prozkoumam. Jinak kdybych neco nasla u nas, neni problem neco dovazet do phy, denne dojizdim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: ghí je na vaření - normální máslo obsahuje přes 80% tuku, většina toho zbylého objemu je voda, což by nevadilo, ale také jsou tam bílkoviny, které se jaksi začnou brzo přepalovat, takže máslo zhnědne, zhořkne a především se stává významně nezdravým. Zároveň se to dík těm dalším látkám, co nejsou mléčný tuk rychleji kazí.

    Přepuštěné máslo je co nejčistější mléčný tuk, kdy se za nízké teploty odpaří voda a bílkoviny - tedy pěnu - z toho sesbíráš. Takže se posléze nekazí a výrazně se zvýší teplota, při které se začne rozkládat.


    KABIS: praha a syrové mléko je problém - v mlékomatech je pasterované a od krav krmených průmyslově. (jezdím okolo jesenických kravínů na chatu). Mléko na trzích je drahé a teda většinou je ošetřené vysokou pasterací a ledaskdy i homogenizované.

    Biomléko v obchodech je ošetřené vysokou pasterací a homogenizované. Zato ale aspoň ty krávy žerou zelené a chodí v létě ven.

    Selské mléko z bučících dodávek je šetrně pasterované a nehomogenizované, ovšem info o tom co žerou a nežerou krávy netuším a nedaří se mi je dohledat http://www.mlekozfarmy.cz/nase-vyrobky/

    Momentálně jedu ve farméřském mléku z Moravie mlékáren. Nehomogenizované, šetrně pasterované 24 kč/kg. Doporučuju vyhledat někde producenty mléka okolo toho Chlumce a jít se podívat jak chovaj krávy a chodit si pro mléko tam v době dojení.

    databáze http://www.nalok.cz/farmy projít ifaunu (často se tam objevují nabídky malých farmářů)
    iFAUNA: Největší chovatelský web v ČR
    http://www.ifauna.cz/

    Plus teda buď Probio a nebo Duha měli aktivní databázi biofarmářů, ale možná migrovali do nalok.cz (adresáře v pdf jsou rozhodně na stránkách http://pro-bio.cz/

    Jinak kdo najde v Praze pravidelný zdroj syrového mléka od krávy, na kterou svítí v létě sluníčko do 30 kč, tak mi prosím dejte vědět.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ALONSY: jj, na to jsem koukala ale chtela bych zkusit sehnat levnejsi (ono to paleo neni moc nenarocny). Pamatuju si ze kdyz jsem byla mala tak jsme brali cca 7l tydne primo z kravina za relativne smesnou castku (stejnou, spis nizsi, jako klasicke trvanlive mleko v krabici)
    NYX
    NYX --- ---
    ZEGA: kdyz jedes po 115 z revnic do hostomic, jedna z tech vesnic mezi tim...asi Hatě? prostě jedeš a když se na tebe začnou nalevo smát krávy, zastav :)

    podle http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty to budou Hate
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    NYX: prozradis kde je to zcela neupravene? jezdime do vrazkova kde ma mlekar automat hned vedle kravina ale je take pasterovane i kdyz setrne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam