• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: Myslím že ne. Draslík potřebuješ přijímat v celkem vysokém množství, spolu se sodíkem a to ve vhodném poměru 1:2 (draslík). Což je v běžné, rozumné stravě (tj. luštěniny + zelenina+ celozrnné kusy mouky a semínek), když se moc nesolí bez problémů, v i v normálmím paleo s ořechy, banány a popříapdě s bramborama, prokládanýma vnitřnostma a brukvovitejma. (ve svalovině ho není moc)

    Naopak málo sodíku umí částečně upravit pokud máš chronický nedostatek draslíku (protože funguje poměr 2:1). Ale pokud máš hodně sodíku (což sebou paleo nese, i když se nesolí), tak to minerální hospodářství je ještě rozvrácenější.

    Ostatně pokud má člověk vysoký tlak související s tím, že jí jako prase, tak tam bude mít podíl i příliš soli a málo draslíku.

    A suplementace je vcelku ošidná , protože když se to přežene (a to není zase tak těžké), tak to je taky hodně špatně.

    A pokud nějaké srdeční vady (respektive nevyloučili mu výslově nějakou skrytou), tak by si na to při případných pokusech s keto-paleo měl dávat sakra pozor.

    ketoza jako takovou sebou nese silní vyplavování minerálů (zejména sodík, draslíku a hořčíku) močí a tak je potřeba je doplňovat o to víc. Ostatně to vysvětluje, proč komerční ketogení diety jsou postavené na koktejlech, protože to bez suplementace to patrně moc nejde.

    Jinak mi pilulky zabraly a cejtím se tak nějak normálně, což je fajn.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jinak jeste k drasliku - jestli to chapu dobre, vyplavuje se pokud ma clovek malo sodiku (kde clovek v ketoze musi ignorovat RDA a jit na nejakych 4-5g)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OT - koukám na věci okolo té beta oxidace a tak nějak jsem si vzpomněla, jak jsem se vztekala na gymplu, když jsem se měla naučit citrátový cyklus, že to v životě nebudu potřebovat. A teda nutno naznat, že si z toho vlastně nepamatuju nic.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    AOTEAROA: jo, tuhle kupujem taky, imho nejlepsi z tech balenych
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Z farmářských obchodů nebo od řezníka.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám sílu chodit nakupovat v podstatě jen do billy, takže si kupuju tuhle, miluju ji syrovou i na pánvičce:
    http://www.bezlepek.cz/images/katalog/obrazek-222-400-400.jpg
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: streaky bacon z M&S, davelskou od Dolejších, nebo mysliveckou od Kšány
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    jakou jite slaninu? vsechna ze supermarketu je nacpana ruznejma di, tri a jinejma fosforecnanama...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: bohužel LUCIASHECK :-( a pořád to není žádnej recept, jen ingredience :-D (kromě toho experimentu, tam možná něco využiju)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LUCIASHECK: Jak psal Nyx, zkus zařadit všechno "opravdové" jídlo (brambory, luštěniny), které není na 100% paleo a nedělá špatně.
    Já jím třeba brambory celkem často, protože jsem nenašla jediný důvod proč ne a zle mi nedělají (před paleem dělaly, ale to bylo spíš slunečnicovým olejem, na kterém jsem je připravovala).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: ja mam dneska buckovej vecer, asi bude nejaka buckova faze mesice :-) s kvetakovou kasi jako prilohu, pecka
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TUILE: díky za snahu, ale počty zvládám. spíš bych potřebovala nějaký ty osvědčený levnější recepty a ty do toho jídelníčku nějak rozumně zapasovat, případně poupravit... Ani tak moc nebojuju s číslama jako spíš s fantazií... =( levný recepty vymyslim, ale představa, že mě to živí následující rok, mě zabíjí... třeba jsou ostatní vynalézavější...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem prave poprve upekla bucek... a je to epicky dobry :) mam pocit jako bych objevila ameriku :)

    navod pro lidi kteri maji stejen jako ja mela pocit ze to bude slozity http://thepaleolarder.blogspot.cz/2013/04/crispy-pork-belly.html

    jo a btw docela levna vec kdyz uz se to tu resi, 30 korun za porci, to je min nez si koupit dobrou sunku
    TUILE
    TUILE --- ---
    luciasek:
    4000 na mesic je 45 korun na jidlo. krome makra doporucuju lidl. je sice dost omezenej, ale daj se vychytat hodne levny veci
    muzes zkusit - snidane tri kusy ovoce plus 16% zakysana smetana (ted je ovoce drahy, tak to vychazí na ca 40 korun 10 banan, 10 nektarinka, 10 jabko, 10 smetana, na podzim a v zime je to super)
    dal maj v lidlu 900 g kure (2 motylky) za 130 korun. z toho se daj udelat 4 kozy (2 jidla pro dva) a dve polivky (=2 vecere). takze zbejva 20 korun na tuk a zeleninu (do polivky, do salatu...) neni to kralovsky, ale da se s tim.

    pokud zvladas snidat slaninu a vajicka, tk vajce se ted daj sehnat ted pod tri koruny za kus, takze se se snidani vejdes do 30 korun a pak zbejva vic penez na zeleninu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Tak já věřím, že na auto imunní poruchy a podobné ošklivosti ketóza zázračným lékem možná bude, ale žít v ní jako zdravý člověk ee :)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: to paleem zatracovane chronic cardio je uz spis anaerobni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: paleo nepaleo - aerobní svalová námaha usnadňuje spalování tuků ;-)

    a nechci předbíhat, ale troufám si tvrdit, že si potvdrím původní hypotézu o tom, že ketoza vážně není zázračný lék a na dlouhodobé užívání.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: aerobní cvičení je celkem antipaleo. Posilování je ta správná cesta, případně HIIT, ale to bych asi nezkoušela :)

    Rozhodně deset dní už je zvláštní, ale pokud se snažíš o tu ketózu, tak je to možné. S tou já si nikdy nezahrávala, nepřijde mi to úplně OK.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: ty mám od úterka (hexaphan z nejbližších zdravotních potřeb), ketolátky mám na jeden křížek, tedy do 16 mg/dl (což bych ráda udržela, to že na ketoacidozu bych musela být alkoholik a nebo diabetik si i tak musím připomínat příliš často), ph 6.5 a všechno ostatní negativní. Předevčírm mě z ketozy vyhodilo nemírné pojídání jahod a ochutnávání stavu marmelády ;-), ovšem jaksi stačí se vrátit k režimu.

    MR_DAN: nutno naznat že stím termínem jsem se v tom článku potkala poprvé a zatím jsem nehledala dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam