• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: bohužel LUCIASHECK :-( a pořád to není žádnej recept, jen ingredience :-D (kromě toho experimentu, tam možná něco využiju)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LUCIASHECK: Jak psal Nyx, zkus zařadit všechno "opravdové" jídlo (brambory, luštěniny), které není na 100% paleo a nedělá špatně.
    Já jím třeba brambory celkem často, protože jsem nenašla jediný důvod proč ne a zle mi nedělají (před paleem dělaly, ale to bylo spíš slunečnicovým olejem, na kterém jsem je připravovala).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: ja mam dneska buckovej vecer, asi bude nejaka buckova faze mesice :-) s kvetakovou kasi jako prilohu, pecka
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TUILE: díky za snahu, ale počty zvládám. spíš bych potřebovala nějaký ty osvědčený levnější recepty a ty do toho jídelníčku nějak rozumně zapasovat, případně poupravit... Ani tak moc nebojuju s číslama jako spíš s fantazií... =( levný recepty vymyslim, ale představa, že mě to živí následující rok, mě zabíjí... třeba jsou ostatní vynalézavější...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem prave poprve upekla bucek... a je to epicky dobry :) mam pocit jako bych objevila ameriku :)

    navod pro lidi kteri maji stejen jako ja mela pocit ze to bude slozity http://thepaleolarder.blogspot.cz/2013/04/crispy-pork-belly.html

    jo a btw docela levna vec kdyz uz se to tu resi, 30 korun za porci, to je min nez si koupit dobrou sunku
    TUILE
    TUILE --- ---
    luciasek:
    4000 na mesic je 45 korun na jidlo. krome makra doporucuju lidl. je sice dost omezenej, ale daj se vychytat hodne levny veci
    muzes zkusit - snidane tri kusy ovoce plus 16% zakysana smetana (ted je ovoce drahy, tak to vychazí na ca 40 korun 10 banan, 10 nektarinka, 10 jabko, 10 smetana, na podzim a v zime je to super)
    dal maj v lidlu 900 g kure (2 motylky) za 130 korun. z toho se daj udelat 4 kozy (2 jidla pro dva) a dve polivky (=2 vecere). takze zbejva 20 korun na tuk a zeleninu (do polivky, do salatu...) neni to kralovsky, ale da se s tim.

    pokud zvladas snidat slaninu a vajicka, tk vajce se ted daj sehnat ted pod tri koruny za kus, takze se se snidani vejdes do 30 korun a pak zbejva vic penez na zeleninu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Tak já věřím, že na auto imunní poruchy a podobné ošklivosti ketóza zázračným lékem možná bude, ale žít v ní jako zdravý člověk ee :)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: to paleem zatracovane chronic cardio je uz spis anaerobni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: paleo nepaleo - aerobní svalová námaha usnadňuje spalování tuků ;-)

    a nechci předbíhat, ale troufám si tvrdit, že si potvdrím původní hypotézu o tom, že ketoza vážně není zázračný lék a na dlouhodobé užívání.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: aerobní cvičení je celkem antipaleo. Posilování je ta správná cesta, případně HIIT, ale to bych asi nezkoušela :)

    Rozhodně deset dní už je zvláštní, ale pokud se snažíš o tu ketózu, tak je to možné. S tou já si nikdy nezahrávala, nepřijde mi to úplně OK.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: ty mám od úterka (hexaphan z nejbližších zdravotních potřeb), ketolátky mám na jeden křížek, tedy do 16 mg/dl (což bych ráda udržela, to že na ketoacidozu bych musela být alkoholik a nebo diabetik si i tak musím připomínat příliš často), ph 6.5 a všechno ostatní negativní. Předevčírm mě z ketozy vyhodilo nemírné pojídání jahod a ochutnávání stavu marmelády ;-), ovšem jaksi stačí se vrátit k režimu.

    MR_DAN: nutno naznat že stím termínem jsem se v tom článku potkala poprvé a zatím jsem nehledala dál.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: nojo, co ctu tak se asi fakt palej ...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: tak to ctu a koukam ze tomu prakticky nerozumim. neznate nahodou nejaky kurz typu treba coursery kde by se tyhle veci ucily a vysvetlovali?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NYX: palit ketony? ja mel za to ze ketony jsou odpad, kterej doufejme nedela nic horsiho nez zapach z ust a potu, kdyz je telo vylucuje....
    NYX
    NYX --- ---
    dan: jak to chapu ja, tak BO ti pokryva vetsinu energie pri male aktivite...jakmile se zacnes hybat intenzivnejsi, zacne telo palit glukozu. cviceni ti umoznuje zvedat ten prah, tj. muzes palit tuk i pri vyssich tepovkach. viz nedavno jsem linkoval ten peteruv clanek z eatingacademy, kde jsou nejake hodnoty pro srovnani (treba aerobni prah se mu posunul z nejakych 105bpm na 160).

    ketoza je pak stav, kdy glykogenu moc neni a telo ho setri - tj. sice udrzuje stabilni hladinu glukozy v krvi, ale vetsina tkani ji odmita (clovek se treba na oGTT jevi jako inzulinove rezistentni) a tu potrebnou glukozu si vyrabi samo. opet, mene narocnnou aktivitu pokryva i v tomhle stavu BO (ktera se podstatne zefektivnuje) a pro narocnou aktivitu si vyrabi ketony, ktere se pouzivaji tam, kde by se jinak pouzila glukoza.

    low carb flu je pak situace, kdy BO neni dost efektivni, telo jeste nevyrabi dost ketonu a prisun glukozy vyschnul
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: jestli jsem to spravne pochopil, tak BO a ketoza nejsou vylucujici se jevy - BO je proste premena tuku na energii a telo ji vyuziva on demand kdyz dojde glykogen ve svalech, treba po pul hodine jezdeni ve fitku na rotopedu (vsichni zname) nebo kdyz ten glykogen proste neni, pohyb podle toho clanku navic uci telo pri ty BO z tuku dostat vic energie ... jakmile je cukr, switchne se to zpatky na nej
    ketoza je potom stav, kdy proste ten glykogen zadnej neni a telo pouziva pro ziskavani energie jen BO a zadny prepinani se nekona
    neni tomu tak?
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: btw, uz mas ty testovaci prouzky? Kolik ti to ukazuje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: já ho večer projdu ještě jednou, ale pamatuju si závěr že BO je lepší než ketoza (je k němu potřeba víc glukozy a jede právě v příjmu okolo 100 g sacharidů).

    No nechci předbíhat, ale vypadá to, že experiment ze mě zarytého paleodietáře neudělá - mám to štěstí že mi nevadí ani lepek, ani laktoza.
    NYX
    NYX --- ---
    zuzkaou: tak zkusim aspon takhle z konzole, jen nemuzu linkovat, odpovidat a psat ne-ascii :)

    ten clanek v podstate rika (jestli si dobre vzpominam, ted si ho neprectu), ze low carb flu trva dokud se cloveku nerozjede beta oxidace...a ze cviceni BO stimuluje

    ale uz z toho nevyplyva, ze ma clovek delat oboje najednou, nebo nedejboze zacit s cvicenim ve stejnem okamziku jako s LC dietou. to zlepseni BO funguje namnozenim mitochondrii a tam hlavni mechanismus jede pres AMPK a PGC-1alfa.

    Takze IMHO lepsi interpretace clanku je ta, ze cviceni cloveka muze pripravit dopredu na prechod na LC...stejne jako vse ostatni, co ty dve veci bude stimulovat, tj. krome VLC[-K] diety samotne a cviceni napr. vystaveni chladu, hladoveni, PQQ, karnitin + ALA (alfa lipoova, ne ta n-3) a tuna jinych veci (byt cast jich bude asi fungovat jen pro sfericke krysy ve vakuu jako obvykle :))

    co tam pak uplne chybi je, jestli nepomuze pridani MCT/SCT, kterym clovek nakopne tvorbu ketonu

    btw: kdyz tak ctu ten seznam, proc to vypada jak Kruse pres kopirak? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam