• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Jídlo na prvním místě – objednala jsem o jednu knihu navíc. chtěl byste ji někdo, s osobním předáním v Praze? ušetříte na poštovném :) stojí 289 Kč.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Jedna z prvních studií zkoumajících vliv paleolitické stravy na diabetiky 2. typu. Další 3 údajně běží.

    http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2013290a.html
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Existuje nějaký dobrý důvod pro to, abych nevařil vývar z morkových kostí v tlakovém hrnci? Myslím z hlediska živin, které z toho mohu dostat.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Kniha je na světě! Za týden si konečně počteme :-)
    Jídlo na prvním místě | melvil.cz
    http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: Takze z mrkve mas 8g sacharidu a dva jsou nepocitatelne. Je mozne ze autor poradne nevi...
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: ja furt resim toho Kwasniewskiho, zajima me jakto ze lidi nevykazuji znamky ketozy. Musim zjistit jak to testovali a tak, protoze osobne si myslim ze v ty ketoze proste jsou :) ale pritelkyne si stoji za tom ze vysledky ukazuji to a to, takze to tak je (coz me, pokud vim, ze to funguje nejak, proste nestaci)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: asi by bylo dost dobré, aby autor specifikoval co jako těma carbs konkrétně myslí.

    Respektive vláknina je nestravitelná a tu žerou bakterie, ovšem v zelenině bývají i jednoduché cukry či škroby.

    Klasicky třeba mrkev dle FDA má na 100 g 10 g sacharidů, z čehož je 5 g jednoduché cukry, 3 gramy vláknina a 2 g ostatní.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Nevite, co je pravdy na tomhle tvrzeni? (pisatel implikuje, ze sacharidy ze zeleniny se jaksi moc nepocitaji)
    "Vegetable carbs are mostly consumed by gut bacteria, whose assistance we need to break down vegetable matter, or by intestinal cells which consume glucose during digestion."
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TUILE: ja uz jsem to videla na vice mistech, napriklad tu http://www.marksdailyapple.com/primal-egg-coffee/

    zkusila jsem to dneska rano, jedno kafe + jedno vajicko + trocha kokosoveho tuku rozmixovat. nebylo to spatny ale takovy mdly, tak jsem nakonec primichala jeste kapku mandlovyuho extraktu a pul lzicky medu.

    mne ta myslenka poradnejch kafi laka, jen by se mi hodily nejae zkusenosti ostatnich :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    FRONEMA: ??
    slysela sem o piti syroveho vajicka na hlasivky, ale vajicko do kafe??
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    davate si nekdo nekdy (syrove) vajicko do kafe?
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: vyborne, diky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: množství sacharidů v zelenině je malé, že to je jedno. Spíš neuvolňují, jsou uzavřeny v buňce v amyloplastech (takže 3 membrány na cestu ven) . "Vypadnou" jen z těch, které přeřízneš :) Předpokládám, že to nevaříš do rozpadu na kaši. Z drobných kousků uvolníš víc, z velkých kusů méně.
    Pro představu můžeš namočit oloupané nakrájené brambory, to bílé v první máčecí vodě je uvolněný škrob. Je tam, ale velmi hrubým odhadem pod 10% množství.

    Plastid – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Amyloplast
    KABIS
    KABIS --- ---
    Jak je to se sacharidama v zelenine pri vareni? Uvolnujou se nejak do te vody? Pokud jo, tak v jakem priblizne mnozstvi, jestli to vubec jde rict?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: jak říkám - zlatá EU a její potravinářské normy...

    Jinak teda spíš než tu vodu z předchozího máčení, bych ta když už, tak lila něco syrovátky - zjevně jde právě o nějaké kultury, a ve vodě jen tak z rýže a polséze v lednici se v tom taky může pomnožit ledacos.

    I obilí - tedy čerstvé a místní, nikoliv dovážené kdoví jak, kdoví odkud mi při pokusech s rejuvelacem velmi často plesnivělo. (rejuvelac ani nehledejte - jde o lehce fermentovaný nápoj z nakvašeného obilí- velmi nepaleo, v porovnání s kefírem to má jen pár kultur a navíc to není moc dobrý. Je to výmysl jakéhosi kalifornského detoxifikačně-meditačního centra. )
    NYX
    NYX --- ---
    btw: pokud tu nekdo jede ryzi, tohle vypada jako zajimavy (= temer bezpracny a velmi efektivni) zpusob, jak z ni dostat vic :)
    Whole Health Source: A New Way to Soak Brown Rice
    http://wholehealthsource.blogspot.cz/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

    jsem si napsal tool co mi zkonvertuje cely blog do PDFka pro offline cteni a prokousavam se nekterymi paleo blogy, tak asi budu posilat zajimave veci, na ktere narazim.

    btw: vim, ze se na nyxu (a asi i primo tady) resilo "mleko", kde byl puvodni tuk nahrazen nejakou rostlinnou srackou a ja to vzdy povazoval za urban legend. tak se omlouvam za pripadne mateni, skutecne takova zhuverilost existuje :) kazdopadne nevypada to jako neco, co by si clovek se skutecnym mlekem mohl splest.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: tak on je rozdil mezi tim neco doporucovat a strasit pribuzne jak pachas sebevrazdu :) ale asi mam stesti na doktory a pribuzenstvo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam