• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: množství sacharidů v zelenině je malé, že to je jedno. Spíš neuvolňují, jsou uzavřeny v buňce v amyloplastech (takže 3 membrány na cestu ven) . "Vypadnou" jen z těch, které přeřízneš :) Předpokládám, že to nevaříš do rozpadu na kaši. Z drobných kousků uvolníš víc, z velkých kusů méně.
    Pro představu můžeš namočit oloupané nakrájené brambory, to bílé v první máčecí vodě je uvolněný škrob. Je tam, ale velmi hrubým odhadem pod 10% množství.

    Plastid – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Amyloplast
    KABIS
    KABIS --- ---
    Jak je to se sacharidama v zelenine pri vareni? Uvolnujou se nejak do te vody? Pokud jo, tak v jakem priblizne mnozstvi, jestli to vubec jde rict?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: jak říkám - zlatá EU a její potravinářské normy...

    Jinak teda spíš než tu vodu z předchozího máčení, bych ta když už, tak lila něco syrovátky - zjevně jde právě o nějaké kultury, a ve vodě jen tak z rýže a polséze v lednici se v tom taky může pomnožit ledacos.

    I obilí - tedy čerstvé a místní, nikoliv dovážené kdoví jak, kdoví odkud mi při pokusech s rejuvelacem velmi často plesnivělo. (rejuvelac ani nehledejte - jde o lehce fermentovaný nápoj z nakvašeného obilí- velmi nepaleo, v porovnání s kefírem to má jen pár kultur a navíc to není moc dobrý. Je to výmysl jakéhosi kalifornského detoxifikačně-meditačního centra. )
    NYX
    NYX --- ---
    btw: pokud tu nekdo jede ryzi, tohle vypada jako zajimavy (= temer bezpracny a velmi efektivni) zpusob, jak z ni dostat vic :)
    Whole Health Source: A New Way to Soak Brown Rice
    http://wholehealthsource.blogspot.cz/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

    jsem si napsal tool co mi zkonvertuje cely blog do PDFka pro offline cteni a prokousavam se nekterymi paleo blogy, tak asi budu posilat zajimave veci, na ktere narazim.

    btw: vim, ze se na nyxu (a asi i primo tady) resilo "mleko", kde byl puvodni tuk nahrazen nejakou rostlinnou srackou a ja to vzdy povazoval za urban legend. tak se omlouvam za pripadne mateni, skutecne takova zhuverilost existuje :) kazdopadne nevypada to jako neco, co by si clovek se skutecnym mlekem mohl splest.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: tak on je rozdil mezi tim neco doporucovat a strasit pribuzne jak pachas sebevrazdu :) ale asi mam stesti na doktory a pribuzenstvo.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Jak jsem psal, to byl hypotetický scénář. Můj doktor je v pohodě, to spíš máma pořád nosí nějaký černý scénáře. Naposledy přišla s tím, že nemám vápník, protože nepiju mléko :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU:
    nebyla u praktického ale na diabetologii.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ICEMAN8241: A když ti doporučí sacharidy a tobě po nich bude špatně, půjdeš k němu a řekneš mu to, nebo se jen přestaneš (zcela logicky) řídit jeho radou a už za ním nepůjdeš, takže se to ani nedozví? To je taky věc, kterou lékaři nemají snadnou - často se ani nedozvědí, že se pacient na léčbu vykašlal nebo mu nevyhovovala. Těžko pak můžou volit jiný postup.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: co ty, jako dospělý jedinec uděláš s lékařskými doporučeními je čistě tvoje věc a zopdovědost přece.

    Ale jako nevyčítala bych lékařům, že mají jiný balík znalostí a zkušeností, no.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Okouzlující znalosti a argumenty jako obvykle :) Jenom k tomu bodu dvě - čistě hypoteticky, když mi doktor dle lege artis doporučí sacharidy, po kterých mě pálí žáha, jsem nafouklý, líný a unavený, tak mi přece ubližuje, nebo ne? Neměl by se pak na takové doporučení v mém případě vykašlat? :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja si nemyslim ze by tu nekdo doktorum nadaval, ja jsem chtela spis rict ze mne trapi ze nevim jak o tom s nima mluvit....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OT
    Periskop: Pravěký lovec z Evropy? Tmavá pleť, modré oči - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/clanek.phtml?id=800318

    (jinak teda nadávat doktorům, že nečtou stejné články jako vy není úplně košer.

    1. drtivá většina doktorů se velmi soustavně vzdělává, ale ve svém oboru. A polevit můžou nejdříve po druhé atestaci, rozhodně ne po obdržení titulu mudr.

    2. kvůli té trapné zásadě o neubližování jaksi jedou lege artis postupy a to s tím snížením sacharidů a zvýšením tuků je lege artism momentálně jen ve Švédsku, nebo kde a na kardiovaskulární poruchy, ne diabetes. To že někde jsou podložené články, ještě neznamená, že to je plošně ideální metoda pro všechy a kdo ji nezná je zaostalý, nevzdělaný, vyhořelý agent farmafirem.

    3. Pokud to doporučení ona zmiňovaná maminka dostala u praktického lékaře, který jaksi bývá první instatcí, co diabetes II. typu řeší, tak po něm pochopitelně nejde vyžadovat, aby jaksi tušil jak je to s non-legeartis, ale slibnými metodami s nízkosacharidovými dietami. Praktik musí rozumět problematice do obrovské šíře, nikoliv do parciálních hloubek.

    4. výše napsané jaksi nevylučuje existenci špatných doktorů, dokonce ani mizerných diabetologů/obezitologů a spol. Gaussova křivka, jako všude jinde ...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    To je prave to ze ja jsem nejaka fronema co o tom nic nevi, ale spis mne o tom presvedcuji ti doktori kteri pracuji na tom aby zmenili tenhle zabehlej fakt a vzdelali dalsi doktory. kuprikladu Phinney a Volek psali puvodne Science and art s umyslem aby si to cetli doktori, ne laici. atilla a jeho nektery prednasky jsou taky adresovany doktorum. Prestoze urcite budou existovat jiny podobny knizky ktery budou razit opak, tak mne to prijde pravdepodobny. Jenze bych proste nemela koule na to, rict svymu doktorovi "tohle si prectete a zvazte jestli mi nechcete doporucit neco jineho"...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak problém je v tom, že ty mylné informace o vzniku chorob jsou v těch knihách, ze kterých se to desítky let doktoři učí a pak je následují. a přitom třeba nebyly založené na skutečnosti, ale na tom, co se některým firmám hodilo a dokázaly to propašovat do zdravotnictví.
    pravdu se ale v podstatě nikdy nedozvíme a nezbývá než jednat dle nejlepšího vědomí a svědomí. nakonec stejně ať děláme cokoliv nás ovládnou genetické dispozice ;)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: ja nechci uplne zpochybnovat znalosti a rady doktoru, na to jsem moc malej pan, ale taky si obcas rikam, ze ten doktor vystudoval medicinu treba pred 20-30 lety, coz je doba, za kterou se poznatky z mediciny hodne zmenily, ale jestlipak si ten doktor doplnoval prubezne vzdelani? rekl bych ze spousta jich to nedela ... ale chce to brat trochu s odstupem, nesmi se clovek nechat strhnout wow efektem kazdeho clanku, ktery na tech internetech vyplave na povrch
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NTR23: Moje máma je zdravotní sestra a je tak přirozeně v kontaktu s celou řadou lékařů, u kterých neustále shání argumenty, proč musím jíst knedlíky, pečivo a pít mléko. Podle toho co slýchám mám dojem, že doktoři vylezou ze školy s diplomem a další vzdělávání je už pouze z nutnosti, aby měli nějaké lejstro a mohli dál ordinovat. Neříkám, že mám lepší vzdělání, ale tak nějak mě uklidňuje fakt, že můj obvoďák žádné výhrady nemá, přičemž má jako jediný k dispozici výsledky krevních testů. Dokud jsem byl v ketóze a měl jsem hodnoty glykovaného hemoglobinu ~2,5%, přičemž jsem se zbavil steatózy jater a upravil jsem hladiny cholesterolu, tak jsem neslyšel jedinou připomínku k tomu, jak se stravuji. Imo čím nižší HbA1c, tím lépe. I když úplně nízké by to asi taky být nemělo, viz. http://circoutcomes.ahajournals.org/content/3/6/661.full
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NTR23: zeptej se v klubu Medicína a zajdi třeba na konzultaci na diabetologii (jinou než má máma) sám. Tohle je tak závažný risk (kdyby to byla pravda), že není dobrý nápad se řídit jen článkama na internetu. Já věřím, že doktorka to dělá s dobrým úmyslem, jen je otázka, jestli má dostatečný přehled. A platívalo, že riziko cukruvky zvyšuje nadměrný příjem tuků, zejména živočišných a nejhorší josu uzeniny.

    A nech si pravidelně jednou ročně dělat testy, nejen cukr v krvi, ale i glykovaný hemoglobin.

    Můžete sebevíc třímat svatý grál paleodiety, ale až bude člověk nemocný, žádný autor populárně naučné knihy a žádná Fronéma tvůj osud sdílet nebudou.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FRONEMA: asi si zajdu na kontrolní odběry krve
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam