• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: zase, v luštěninách to obsaženo je. V zelenině ne (nebo jen v malém množství). My se prostě točíme v kruhu na chybném tvrzení, že hrášek je luštěnina. Není.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: ale skroby nedelaj z lustenin alergen... takze si znovu precti tu pasaz, kde pisu lektiny, kyselina fytova (jestli umis cist)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: vzdávám to.

    Pro ty, co číst umí. Látky, o které nám jde, (škroby ) vznikají v plodu hrachu setého plným dozráním. Při sklizni nazeleno - pod názvem hrášek - se lusk s plody trhá v době, kdy jsou tam převážně jednoduché cukry. DLouhé řetězce se tvoří zráním. Bílkoviny se tam v průběhu zrání dostávají díky schopnosti vázat atmosférický dusík. Čím déle to zraje, tím víc jich tam je.

    Navíc to není tak, že když na zahradě přezraje hrášek, počká se do podzimu a sklidí se to na hrách. Na hrách se pěstují jiné odrůdy (dužnatý, cukrový ...). Pokud se uskladní hrášek, zplesniví. Kdyby se usušil, vznikne prezrálá sušená zelenina. na kuštěninu se vysévá hrách setý.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS: no, proto v tom whole30 navodu vyjmenovavaj snad vsechny druhy lustenin co muzou a posleze (s mirou) povolujou lusky vcelku ...
    dostal jsem se k tomu, kdyz jsem resil zeleny fazolovy lusky se slaninou jako priloha paleo ano/ne
    KABIS
    KABIS --- ---
    MR_DAN: no, co jsem pochopila ta prave ten obsah latek v hrasku a hrachu je dost jinej, proto se to takhle deli... Ale nejsem odbornik a na tema hrasek moc nacteno nemam :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS, MAR_TINA: stejne tak cannabis sativa je droga az od te doby co se to ususi, to je ale jen nazvoslovi a nemeni to obsah latek v rostline, jen se to susene lip zapaluje, stejne jako se susenej hrach lip skladuje
    tim, ze se kulicky hrachu vyndaj z lusku a ususej, tak v tom taky nijak zazracne nevzniknou lektiny, fytovka apod ... proste tam porad jsou a cim se ty lusky jedi mladsi, tim mensi mnozstvi ty lusteniny v tom je
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Tak trocha teorie k hrášku, proč může být tak moc nevhodný a proč je tak moc nevhodný hrách

    Cukrový hrášek v mladém stavu je skvělý zdroj "přírodních dobrých" sacharidů, jako běžná zelenina. Když dozraje, nebo když se skladuje vyloupanej, vnitřek má silné tendence !!! ŠKROBOVATĚT !!! (u těch v luscích tu změnu poznáte podle toho, že už z něj nestříká voda na všechny strany, ale je tužší, méně šťavnatý a téměř "dřevnatý." U takového vám nepomůže ani když ho sníte s luskem, protože ten už v sobě taky skoro nic hodnotného nemá - a ještě bude hnusnej). A to je ten zásadní problém.

    Proto je více než vhodné hrášek pro uchovávání mrazit, neboť nízká teplota tento proces zastaví. It's that simple, dear Watson.

    To pod kuřetem je mladý cukrový hrášek (možná to působí, že je ho deset kilo a je obrovskej, ale mám malé talíře i malá kuřata :-D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: uuuuu
    Hrách setý – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD
    Klíčem je technologie pěstování a sklízení. (A taky šlechtění odrůd). Všechno to je hrách setý, ale pokud se to sklízí nezralé! je to zelenina. Ať jíš lusky nebo kuličky.
    Pokud se to nechá dozrát až do zaschnutí lusku je to luštěnina.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MR_DAN: ja ti nevim, ale hrasek je proste fakt zelenina, radi se tam, ma slozeni blizsi zelenine... Jako me to je docela jedno uprimne, zrovna tady si myslim ze to klidne muze byt proste vec nazoru, ze muzes jist i hrasek i lusky (asi bych to nejedla po kilech), ale treba hrach by nedavala (ten mi hlavne strasne nechutna).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS: oboji jsou to lusky, ktere se jedi cele (edible podded peas)
    ja nevim, na to nemusi bejt clovek genius (mozna se hodi v zivote videt alespon jednou hrach) aby si domyslel smysl toho rozdeleni na lusteniny (fazole, hrach) a jejich lusky a ze v pripade tech lusku clovek ji vic samotnyho tela rostliny, nez samotnejch plodu...
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak jsem si ze zvedavosti vyguglila "sugar snap peas" a "snow peas" a z obrazku bych rekla ze to druhy jsou lusky a to prvni je opravdu hrasek :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: :)
    ja byh do whole30 sla, kdyby mi nekdo varil, takovy krabickovy whole30. a museli by toho varit spoustu, abych nemela cas myslet na jiny jidlo.

    ale rozhodla jsem se ted zkusit trochu odbourat jogurty co furt jim, kdyz to pujde, treba postoupim i k odstraneni mlika z kafe...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: prosimte videlas nekdy hrach? :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jak ja to chapu tak tam vyloupanej hrasek nepatri, patri tam jen ty v lusku kde ty hrasky vevnitr jsou jeste malinky.

    nicmene porad povazuju hrasek (vyloupanej) za lepsi volbu nez brambry, ryzi, o knedlikach nemluve
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MR_DAN: Je ti líp?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Ale proč by se vždycky všude nenašel někdo, kdo je papežštější než papež :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MR_DAN: Viděls někdy hrách?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    to samy fazolovy lusky - je to povolene kvuli tomu lusku samotnymu, protoze je plnej vlakniny a protoze ten lusk okolo je zdravej a v neni v nem tolik ty lusteniny uvnitr....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Měli jste chodit na hodiny pěstitelských prací, chytráci.
    Hrášek a fazolové lusky jsou zelenina.
    Luštěniny jsou hrách a fazole.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUCIASHECK: ale oni tim mysli lusky, takovy ty lusky kde skoro neni ten hrasek uvnitr....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam