SVATY: Nemám asi žádnou erudovanou věděcky podloženou odpověď, ale můžu ti říct jak to řeším já. Díky paleo/primal stravě jsem zhubla krásných 12 kg za rok, ale dlouhodobě jsem nebyla schopná to držet striktně (i když jsem chtěla, jelikož mám pár autoimunitních chorob). Takže nyní jsem najela na volnější režim. Snažím se nejíst maso víc než jednou denně a zařazuji kvalitní plnotučné mléčné výrobky (hlavně kysané), občas luštěniny - především cizrnu a čočku a příležitostně nějaké obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa). Už neřeším, jestli je polévka zahuštěná malou lžičkou mouky, o víkendu si k snídani klidně dám na trhu buchtu a výjimečně si dám lžičku arašídového másla nebo jiné totálně nepaleo pochutiny. Moje krevní testy jsou pořád jak z učebnice a shozenou váhu si držím a výrazně lépe se mi funguje jak z hlediska společenského, tak praktického.
Méně masa mi vyhovuje i z toho důvodu, že ráda kupuji od menších farmářů a přeci jen to není levná sranda, navíc mi to tak trochu už lezlo krkem.
Jinak se slepicemi mi kamarád co má farmu říkal to samé. Slepice z klecových chovů mají v krvi údajně méně stresových hormonů než ty chované na podestýlce. Pořád si ale myslím, že mít vajíčka od sousedů ze zahrady asi bude nejlepší.