• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

[ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    FRAKTALEK: ha, diky, dobrej tip...no ja ji asi koupim do kindla, to je jednoznacne nejlevnejsi způsob
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    CMLKA: ja ji kupoval pres Amazon, casto ale maji lepsi ceny na Book Depository a dorucuji zdarma po celem svete: https://www.bookdepository.com/search?searchTerm=perfect+health+diet&search=Find+book ... uz jsem od nich taky parkrat objednaval, fungovalo to bez problemu
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    FRAKTALEK: koupit nejlip pres amazon?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    bataty su celkovo dost blbuvzdorne co sa tyka pripravy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Sweet Potato Toast: 3 Ways - Little Bits of...
    http://littlebitsof.com/2016/05/sweet-potato-toast-3-ways/

strčit plátek batátů do topinkovače? To je tak blbé, že to budu muset zkusit.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    SVATY: Nemám asi žádnou erudovanou věděcky podloženou odpověď, ale můžu ti říct jak to řeším já. Díky paleo/primal stravě jsem zhubla krásných 12 kg za rok, ale dlouhodobě jsem nebyla schopná to držet striktně (i když jsem chtěla, jelikož mám pár autoimunitních chorob). Takže nyní jsem najela na volnější režim. Snažím se nejíst maso víc než jednou denně a zařazuji kvalitní plnotučné mléčné výrobky (hlavně kysané), občas luštěniny - především cizrnu a čočku a příležitostně nějaké obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa). Už neřeším, jestli je polévka zahuštěná malou lžičkou mouky, o víkendu si k snídani klidně dám na trhu buchtu a výjimečně si dám lžičku arašídového másla nebo jiné totálně nepaleo pochutiny. Moje krevní testy jsou pořád jak z učebnice a shozenou váhu si držím a výrazně lépe se mi funguje jak z hlediska společenského, tak praktického.

Méně masa mi vyhovuje i z toho důvodu, že ráda kupuji od menších farmářů a přeci jen to není levná sranda, navíc mi to tak trochu už lezlo krkem.

Jinak se slepicemi mi kamarád co má farmu říkal to samé. Slepice z klecových chovů mají v krvi údajně méně stresových hormonů než ty chované na podestýlce. Pořád si ale myslím, že mít vajíčka od sousedů ze zahrady asi bude nejlepší.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SVATY: klid, stejně nejsi veganem... kytičky žerou mrtvolky (včetně lidských) z půdy, zvířátka žerou kytičky, mi žereme kytičky a zvířátka - a pak umřem a kytičky a zvířátka sežerou nás, a tak pořád dokolečka
    SVATY
    SVATY --- ---
    ZUZKAOU: Dík za super odpověd :)
    CAMELLA: Ano ano, proto jsem se o tom i ve svém dotazu zmiňoval. Každopádně představa, že kvůli mě musel být usmrcen tvor, ať už sebešťastnější, se mi prostě čím dál tím víc příčí.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUZKAOU: nemám, bylo to ve skriptech nebo přednáškách tuším, o těch pokusech s výběrem slepice jsme se zas učili v etologii..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CAMELLA: zajímavé - nemáš odkaz?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUZKAOU: netuším, ale asi jo, protože v té studii imho byly všechny typy. Na druhou stranu nevím, zda šlo čistě o české chovy. Každopádně výrazný rozdíl byl akorát klec vs ostatní typy, mezi jednotlivými typy volný/bio/podestýlka už moc rozdíl v ukazatelích nebyl. Stejně tak byly i pokusy ve stylu nechme slepici ať si sama vybere, zda bude sedět na kleci/perforovaném plechu/písku...a valná většina preferovala klec.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CAMELLA: v ČR je nějaký velkochovatel s volným výběhem?

Jako v polsku určitě bude, protože maj jedničková vejce normálně v obchodech, ale v ČR je vběžné prodejní síti snad jen eko a tam jsou chovy musí mít menší, oddělená hejna.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUZKAOU: problém je i ve volném výběhu či bio, nejde o prostor, jde o to, že když je ve výběhu třeba 50+ slepic, tak to ty slepice hrozně stresuje. Nemám teď po ruce ty studie, ale hodnoty mortality a kanibalismu jsou bohužel u všech velkochovu (krom klecí) výrazně vyšší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale primárně říkám jez alespoň luštěniny, ne 5 biovajec denně ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CAMELLA: no já taky nemluvím o podestýlce. Ale o volném výběhu či bio. A dají se koupit ve velkých městech, jen to stojí buď prachy, nebo energii na nalezení vhodného dodavatele co vozí do prahy pro známé vejce od rodičů/sousedů a nebo v okrajivých částí bývají malopěstitelé co přebytky prodávají.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUZKAOU: ono je to složité i u těch slepic - tam imho příliš koukáme na podmínky dle lidských pravidel, ignorujeme, že co by bylo pohodlné pro nás, nemusí být pohodlné pro kura. Tzv.podestýlkový chov slepic je tak ve výsledku pro komfort slepice mnohem horší, než klec. Jediná etická varianta jsou vejce od malochovatele, jinak je to všechno prašť jak uhoď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: taky přidám nyxovskou odpověď.

při dodržení striktních paleo pravidel a vysazení masa potřebuješ jaksi něčím nahradit bílkoviny. Při vegetariánské verzi máš na výběr vejce a různá semena a oříšky. Při veganské verzi jen ty semena a oříšky + k tomu musíš přidat suplementaci B12 a raději i D vitamínem.

Ovšem pokud někdo nejí z etických důvodů maso, tak by si rozhodně měl hlídat z jakých zdrojů jí vejce - v ČR je to vcelku klíčovější, než třeba podmínky chovu krav a ovcí, které opravdu jsou grassfed, protože to je nejlevnější a ještě se na to dají čerpat dotace. No a stejně tak, pokud dotyčný etický jedlík není pokrytec, tak by se měl širokým obloukem vyhýbat tropickým surovinám. Rozhodně všem tropickým surovinám, které nejsou bio a vony ani ti bio certifikáty z těchto krajin nebývají vždy nejspolehlivější. (včetně čaje, kakaa a kafe)

Takže zbývá to co roste v Evropě a na blízkém východě (mandle, lískáče, pistácie - tím že to roste na dlouhověkých stromech, tak to nijak extra neškodí a lidi co na tom pracují pracují ve snesitelných podmínkách).

Slunečnice, dýně, pinie, pistácie, vlašáky, lískáče, mandle, sezam, len, mák... A číst etikety o původu zboží. Problém je v tom, že paleo praví - s ořechy to nepřehánějte, protože složení mastných kyselin. Navíc teda udělat ze semínek tři dobré, dodatečně syté hlavní chody je vcelku výzva.

V tom okamžiku možná přichází čas zjistit, že paleo stejně jako jakákoliv další striktní dieta neplatně generalizuje dílčí zjištění o výživě - zejména tu část s lepkem a luštěninami. A i ty hranice příjmu sacharidů není "pravdou", ale tak trochu hausnumerem. Relevantní studie o inzulinové resistenci ji navíc vidí ve 200 g/den, ne 150.

Ty si využil paleo jako účinnou léčebnou dietu na obezitu. Ale pokud netrpíš nějakým autoimunitním zánětlivým onemocněním, na které striktní paleo také často zabírá, tak teď, když už se tělo vrátilo do zdravého stavu není potřeba dodržovat léčebnou dietu. Možná je čas najít nový režim. Tentokrát dlouhodobě udržitelný - finančně, logisticky, eticky i zdravotně.

Takže moje rada zní - začni přidávat do své stravy luštěniny, což je levný, eticky a ekologicky nepříliš problematický zdroj bílkovin, které jsou navíc velmi univerzální v tom, co z nich jde uvařit.

A kromě těch bílkovin obsahují také oligosacharidy, které více než potřebuješ právě proto, že jíš 3 roky bez luštěnin a celozrnných obilovin. Ty oligosacharidy, které v plné šíři nejde nahradit ovocem, zeleninou či semeny potřebuješ ke krmení mikrobioty v tvém tlustém střevě. Tím že si je nechal vyhladovět, tak ti teď chybí v diverzitě tvých spolubydlících a vadí to v dlouhodobém hledisku - takže za tři roky se to u mladého člověka nepozná, ale právě absence ologosacharidožravých mikrobů je velmi pravděpodobně spolu-příčinou rakoviny tlustého střeva.

A právě proto, že tvoje střeva momentálně neumí pořádně trávit luštěniny, tak je potřeba je začít přidávat po malých porcích (na začátek lžíce, nebo dvě), ale ideálně každý den, aby postupně pomnožilo co se pomnožit dá. Tím se člověk vyhne divokým hnutím a nadýmání nitra. To neznamená, že luštěniny škodí, ale že teda si téměř vyhubil mikroby, které je umí zpracovat. Při pravidelné konzumaci se mikroflora promění v řádu týdnů.

To samé s obilovinami. Pokud máš lepkofobii, tak ber pseudobiloviny typu pohanka, proso, merlík, laskavec a spol. Mají navíc vysoký podíl bílkovin. V nenavyklých střevech taky mohou dělat mejdany, byť méně divoké, než luštěniny.

Pokud je člověk zdravý, ve smyslu nepřítomnosti výrazné patologie, ne ve smyslu ideálního zdraví je často kontraproduktivní držet striktní léčebné režimy.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SVATY: Nebudu odpovídat na tvoje otázky, ale doporučila bych tolik nekoukat na hrůzostrašná videa o masné produkci od veganu původem z usa - masný skot v čr je chovaný v podstatě výhradně extenzivně - tj na pastvinách :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    Zdravím přátelé, měl bych takový možná trochu nezvyklí dotaz, ale záměrně se ptám v tomto auditku.
    Paleo/primal už jím kolem tří let a po takové době samozřejmě nelze jídelníček držet naprosto strikně pokud člověk nemá svého dvorního kuchaře a vzhledem k tomu, že jsem student je to ještě o něco náročnější kvůli financím, ale když se chce, všechno jde.... každopádně k věci.
    Poslední dobou se mi začíná maso čím dál tím víc příčit a to hned z více důvodů. Jeden, asi ten hlavní je etické hledisko, nemám na to abych kupoval bio maso vysmátých kraviček papajících tu nejšťavnatější travičku a celkově se mi prostě nelíbí jakým způsobem v chovech zacházeno se zvířaty. Jsem si vědom toho, že ty záběry které se dostanou mezi lidi jsou pravděpodobně ty nejhorší z nejhroších a není to tak všude, ale přesto je pro mě stále těžší se s tím smířit. Další důvod je ten, že jsem musel ze zdravotních důvodů přestat se vzpíráním a obecně silovým tréningem (Vrozená vada kolene a kyčle) a prostě mám pocit, že už vůbec takové množství masa jako dřív nepotřebuju, resp. jísto maso každý den. Přesto, že od té doby možná sportuji snad ještě častěji než před tím (lezení, plavání, kolo, jóga, posilování s vlastní váhou..), tak už né tak intenzivně a celkově na maso prostě nemám vůbec chuť.
    Máte někdo zkušenosti s přechodem z Paleo k vegetarianství resp. aspoň k nějákém částečnému omezení masa, čím maso nahradit, nějáké recepty, popř. další věci s tím spojené ? Popř. nexistuje nějáká kvalitní literatura o vegetarianství, něco ve stylu perfect health diet kde jsou fakta podloženy důkazy, žádná broscience od nějáký poděšený sluníčkový veganky.
    Díky paleo jsem zhubl přes 40 kg, naučil se žít úplně jinak, získal jsem spoustu znalostí o lidském těle o jídle atd... ale prostě mám pocit, že se potřebuju posunout trochu dál.. Jak už jsem psal výše, záměrně se ptám zde. Vím, že tady je spoustu lidí, které se o stravu zajímají dost podrobně a mají mnohem širší rozhled než jen co se paleo týče.. A navíc abych řekl pravdu mám spoustu známých vegetariánů a mám takový pocit, že jsem se ještě nesetkal s žádným, který by něják výrazněji řešil jaký má vlastně na tělo vliv to, že nejí maso. Obecně mám pocit, že dost často nejsou naprosto schopni příjmout některá nepopíratelná fakta spojená se stravou....
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: To je zase veledilo :o). Ja teda nevim,ale u me vyvolala rychly a trvaly ubytek.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    lol
    Paleo dieta vyvolává rychlý příbytek na váze | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...a-rychly-pribytek-na-vaze-fn2-/zdravi.aspx?c=A160321_140006_ln-zdravi_ape
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam