• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Lalí!! Marš zpátky k Macquierovi! :-)


    KUBATKOREBEL: Veškeré dýně jsou naprosto ohromující svou mnohotvárností a barevností... Je to pro mne jako přehlídka. A ta chuť! :-)
    KUBATKOREBEL
    KUBATKOREBEL --- ---
    LALINA: tak ja jsem fascinovanej z toho tvaru a jeste z toho, ze to pak clovek muze i snist :]] Jinak jsem to pouzival spis bezne do jidla jako cuketu. Pestovani moc narocny nebylo, kdybych ho nepresadil ven, tak jsem ho mozna vypestoval i v pokoji.
    KUBATKOREBEL
    KUBATKOREBEL --- ---
    Ja jsem mel minuly rok dyne i patizony, byl to zazitek :]
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Vzhledem k tomu, že v ČR zatím vyloženě masově používány nejsou, není tady ani tolik rozšířená znalost, jak s nimi v kuchyni nakládat. I tohle je důvod, proč jsem klub založila - každý ti odpoví, že z dýně polévku, ale existuje i spousta dalších zajímavých způsobů zpracování. Postupně se to tu zde bude objevovat. Základní věc, se kterou člověk musí počítat, je chuť lehce do sladka, která při pracování na slaný pokrm dává velmi zajímavé výsledky, ale pro Čecha to je trochu nezvyklé. :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    čau...tykve jsou pro mě strašně velká neznámá... něco mě k nim táhne, ale jakobych se ostýchala...nevím, co s nima a i když si přečtu recepty, tak mi nakonec slavná dýně shnije, než se k něčemu odhodlám....
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Naše letošní první sklizeň tykví. Zatím se spokojte s fotkami, případně sami přispějte, odpoledne/v podvečer vložím více informací o třech hlavních jedlých druzích a další užitečné info o tom, kde lze nakupovat rozmanité druhy dýní. Podzim se blíží, téma je aktuální. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam