• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Ne, to určitě nevadí...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    zdravim,chystam se letos rozsirit pestovani hokaido dyni o spagetovou a maslovou. Predpokladam,ze kdyz si nebudu nechavat seminka tak nevadi,ze budou rust blizko sebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LEADA: hele, jasny jak facka. Milou hokkaido rozkrajis a vydlabes. Slupku nechas jak je, rozkrajis na rozumne velky kousky (cca 4-5 cm). Supnes na plech na pecici papir, posolis, pokropis olivacem a das do vyhraty trouby pect. Pak si nakrajis slaninu a cibuli. Kdyz uz se dyne hezky pece, v hrnci vysmazis slaninu. Skvarecky das stranou, na tuku osmazis cibulku. Klidne dost, ale zas ne do cerna. Mezitim se ti dodela dyne, tak ji vyndas, supnes do hrnce, tycakem rozmixujes, zalijes vyvarem nebo vodou, dosolis a dokorenis jak je libo. Ja se zpravidla nebojim rimskyho kminu a koriandru. Necham chvili bublat, pak uz jen do polivky zamicham skvarecky a je hotovo.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    QUIP: Tak, variant jsou miliardy. :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    LEADA: V odrudach dyne se nevyznam, proste jsem koupil "normalni oranzovou" v zelenine a vic jsem neresil. :)
    Dyni oloupat, nakrajet na kosticky.
    V hrnci trosku osmahnout cibuli a trochu cesneku, pak pridat na hrubo nastrouhanou mrkev, nasledne nakrajenou dyni plus jednu bramboru a zalit vyvarem. Po chvili jsem pridal curry, trochu kurkumy a spetku chilli.
    Podle chuti dosolit. Varit asi 20 - 30 minut - zkratka dokud dyne nezmekne. Pak to vsechno rozstouchat (ja nemam rad uplne do hladka rozmixovanou, ale kdo to ma radsi jako uplne jemny krem, tak to proste rozmixuje).
    Na konec se da primichat smetana, ale radsi ji mam bez toho a az do talire pridat lzici zakysane smetany.
    Pripadne do talire prisypat chlebove krutony, nebo oprazena dynova seminka.

    Nevim, jak moc je tohle klasicky recept na dynovou polivku, protoze jich je vazne spousta, ale zatim vsem chutnala.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEADA: No, zázvor by v kombinaci s jiným kořením (třeba i tím, jaké jsem psala) šel, ale skořice byla sázka úplně vedle.

    Tak to zkus, jak píšu. Pokud nemáš římský kmín, stačí curry. Nezapomeň osolit. Jestli ti to pak nebude chutnat, tak to asi nebude tvá krevní skupina. Nebo se můžeš vrhnout i na špagetové dýně a tak, ale ty zase nechutnají mně, tak je neumím. :)
    LEADA
    LEADA --- ---
    JANYNA: no já jsem se to snažila tak nějak dochutit zázvorem a myslím skořicí - nejsem si jistá....jenže já nikdy nikde dýňovou polívku nejedla - blbě se dochucuje něco, co nevíš, jak má chutnat.
    Tak tomu dám ještě jednu šanci a pak se na dýně vykašlu, když to nebude ono :D Jinak mi nesedly ani batáty, přijde mi to dost podobné...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEADA: No já nevím, těch osvědčených receptů je na internetu hodně. Já už je vařím spíš intuitivně, než že bych jela podle receptů. Ta polévka z hokkaido je klasika, já ji dochucuji často mletým římským kmínem a curry, ale oboje se smaží jako první, pak teprve cibule (a případně další zelenina a hokkaido). Jinak zeleninu smažím dost a pak už jen krátce povařím.

    Třeba ti dýně nesedí?
    LEADA
    LEADA --- ---
    JANYNA: no...já s těma dýněma nějak bojuju. Zkoušela jsem polívku z klasické Hokaidó, slupku jsem neloupala a byl to taky propadák. Tady si ale myslím, že byl problém spíš u mě - nepodařilo se mi ji pořádně dochutit a chutnala po dýni až moc :/
    Jestli máte nějaký osvědčený recept, sem s ním :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEADA: :))) A s jinými už máš zkušenosti?
    LEADA
    LEADA --- ---
    JANYNA: no..bylo to pěkně hnusný (teda hlavně ta dýně), takže Acorn nebude moje oblíbená odrůda :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEADA: Rozkrojit napůl, vyndat semínka, nacpat libovolnou nádivkou (něco se sýrem, smetanou a bylinkami a zeleninou třeba) a upéct. To je asi nejrychlejší. Acorn lze samozřejmě zpracovat i třeba do polévky a tak, taková ta klasika, ale je to škoda kvůli hezkému tvaru. :-)
    LEADA
    LEADA --- ---
    ahoj, dostala jsem dýni Acorn, máte někdo zkušenost jak ji rychle a chutně upravit? Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Last Week Tonight with John Oliver: Pumpkin Spice (Web Exclusive)
    https://www.youtube.com/...0oj5Ls&src_vid=X8Buy2X0kFo&feature=iv&annotation_id=annotation_1240600297
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    na polivku je to ok, ale docela jsem koukala, co to tam narostlo za šišky. nastesti se urodilo spoustu bilych cuket, ty mi chutnaji nejvic
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: Asi se to opylovalo... Ono se to moc neopyluje mezidruhově, tak jste pravděpodobně měli x let štěstí. :)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    Anebo se to mezi sebou opylovalo jak pisete niz? Stalo se to poprve po x letech bezproblemovyho pestovani
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    Rodice mi pestujou na zahradce cukety a dyne. Mela jsem seminka hokkaido, zelenou cuketu, bilou a zlutou. Vse ok, jen nevyrostla zluta cuketa, ale je to spis jak dyne a vubec to nechutns jak zluta cuketa, je mozny, ze to nejak mezi sebou zmutovalo? Seminka mam z lonsky urody, nasi chemii na hnoheni nepouzivaji, ale je fakt, ze po tom, co jim slimaci serzali letosni sadbu a museli koupit novou, tak kolem zahonu pohazeli ty modry granule proti nim:-(muze to mit vliv?dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam