• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRYPTCATPocitace pro deti : Vzdelani a laska
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Velice uzitecny tool na ukladani poznamek, multiplatformni: http://zim-wiki.org/





    dalsi obrazky a naucne video k dostani tady: http://zim-wiki.org/screenshots.html

    dalsi uzitecne fce:
    - poznamky jsou zakladany formou WYSIWYG editoru, ktery umoznuje tridit do stromu, vzajeme prolinkovavat a vkladat externi soubroy + nadstandardni funkcionalitu systemu [kalendar, lateXove rovnice...]
    - vsechny poznamky jsou prehledne trideny jako html tagovane txt soubory ve zvolenem adresari
    - z uloznenych souboru jde snadno vygenerovat jakas-takas wikipedia
    - podporuje linkovani externich souboru primo do poznamkoveho stromu
    .... mmnoho dalsiho
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---

    Myslim si, ze jsem .... [anonymni]

    21 hlasy od 21 respondentů

      OVERDRIVE
      OVERDRIVE --- ---

      ctecku elektronickych knih ano/ne

      16 hlasy od 16 respondentů

        OVERDRIVE
        OVERDRIVE --- ---

        Jak stareho mate potomka [potomky]? [anketa neukazuje jak kdo hlasoval, pro zachovani soukromi]

        27 hlasy od 21 respondentů

          OVERDRIVE
          OVERDRIVE --- ---

          Jaky operacni system pouzivate na pocitaci pro deti

          16 hlasy od 13 respondentů

            OVERDRIVE
            OVERDRIVE --- ---
            Dalsi otazky do plena:

            Jaky je nativni jazyk vaseho operacniho systemu? Myslite si, ze je lepsi pouzit hned z pocatku anglictinu/nemcinu/... misto cestiny? Ja osobne si myslim ze ano a to hned z nekolika duvodu.
            Deti jsou a budou cim dal vice internacionalizovane a druhy jazyk by mely ovladat jako svuj vlastni. Treba ja jsem temer bilingualni prave diky pocitacum, ktere v dobe meho detstvi, stejne jako vsechny hry, byly pouze v anglictine. Podlehli jste tedy vseobecnemu trendu lidske hlouposti, a nainstallovali jste detem system v Cestine? Stejne jako napriklad hry?

            Jak chranite Windows, aby ditko nemohlo menit systemova nastaveni? Nejake tweeky na odebrani urcite funkcionality pro normalniho uzivatele a ponechat jej jen adminovi? Reneme napriklad, ze by ditko nemelo k dispozici "Control panel"
            Zaroven by me zajimalo, jak mate omezene, aby ditko nemohlo installovat kdeco vsechno z netu. Neumim si dost dobre predstavit ze napriklad na Android tabletu nebo pod Windows nejakym zpusobem jde zakazat installovat programy z Google Play, v pripade Woken defacto odkudkoliv.

            Na tohle tema pridavam anketu, jaky operacni sysytem.

            Predpokladam, ze tady bude asi vetsina lidi s Wokny, precejen Jabka jsou porad jeste spise burznoazni prezitek zamereny spise na hipstery nez na lidi, kteri potrebuji system s velkou mirou variability a konfigurovatelnosti.
            Z meho pohledu jsou okna pro deti VELMI nebezpecna a v konecnem dusledku VELMI nestabilni, tedy pokud nenavrhnete nejaka reseni, jak ditku zakazat pouzivat defacto veskerou konfigurovatelnost systemu [tady se pak naskyta otazka, jak ditko zabavnou formou naucit pouzivat samotny operacni system, ne jen aplikace, kdyz vlastne nebude mozne v systemu delat zadne zmeny... nejlepe se imho dite i dospely uci tak, ze se neco rozbije a je potreba to opravit].

            Dalsi otazka do plena: ucite deti pozuzivat verejne dostupne zdroje informaci tak, aby si samy dokazaly odpovedet na obligantni otazku "Proc?"
            - urcite wikipedia
            - urcite google
            - diky hodne rozsirenym moznostem dotazu a velke bezpecnosti [mimo jine i Parental Lock] rozhodne doporucuji vyhledavac http://duckduckgo.com, detem se urcite bude libit i ikonka vyhledavace. mj. ma i velice hezkou applikaci pro Android zarizeni [da se snadno dohledat na Google Play samozrejme]


            Jinak audit ted prave ucinim verejne viditelnym, kazdy ma pravo psat na nastenku, pokud doporucujete nejaky software, pridejte jej tam prosim, pokud pridate i nejake HowTo, pro ne-az-tak-pocitacove-gramotne rodice, budu velmi rad.
            Tenhle audit je vlastne web 2.0 na dane tema, takze by to melo byt neco jako od rodicu pro rodice/ od rodicu pro deti / od deti pro rodice

            MMchodem uz je tu nekdo, kdo ma na internetu [potazmo nyxu] deti? Bylo by mozne je sem nasmerovat, aby se kdyztak samy vyjadrily na vsechna zminena a mnoho nezminenych temat?
            OVERDRIVE
            OVERDRIVE --- ---
            JENNE: stahuje emaily? tim je tablet jako nejak unikatni? to by jako pocitac nezvladnul nebo tak? jaky pouzivas emailovy klient mmchodem?
            OVERDRIVE
            OVERDRIVE --- ---
            JENNE: to co pises je pomerne dost obecne, muzu poprosit o konkretni nazvy her, ktere bys doporucil [s ohledem na vek a na edukativni uziti, ne na prostou zabavu - typicky Anglictina, Matematika, vyuka psani na klavesnici vsemi deseti a pod.]

            Jake stranky bys doporucil - opet stejne jako u her, tedy edukativni zamer, ne jen prosta zabava

            Otazka do plena:
            at uz pouzivate linux nebo wokna / mac, co deti ucite?

            ja si pamatuju sve detstvi s textovym editorem t602, norton commanderem a MS-DOSem... kdyz jsem tedy chtel, aby mi bezela nejaka hra, musel jsem se ji naucit zkopirovat nekam, zpustit, nekdy upravit nejake veci v systemu [nastavit erozsirenou pamet napriklad, nebo treba rozbaleni hry z nekolika az nekolika desitek disket].... tenhle pristup uz dnes neni uplne moc potreba. proste strcis DVD do mechaniky, clicknes na nejakou ikonu a ono to installuje, udela nekam nejake ikony a bezi to... tenhle zpusob leta, zda se mi ponekud nestastny, pokud by clovek napriklad chtel, aby se dite dostalo i k tomu, ze na pocitaci umi samo o sobe neco udelat. proto me zajima, jakym zpusobem ditko dovest k tomu, aby se ucilo primo zachazet s pocitacem jako takovym.
            JENNE
            JENNE --- ---
            KOC256: Windows Live Family Safety nebo nastavit primo prohlizeci..
            KOC256
            KOC256 --- ---
            Hledam SW na wokna (XP, 7) s funkci rodicovskeho zamku... zejmena na nejake nechtene stranky. Ale zaroven aby to fungovalo nenapadne. Napad? Zkusenost?
            JENNE
            JENNE --- ---
            Normalni podedene (po nas) starsi PC, s (legalnima)oknama,DVD mechanikou a TV kartou ...s osekanym pristupem na web - par detskych her na uceni hrou (Alik apod), par detskych her ala Freddy Fish, par detskych webu, ma k tomu moznost podivat se na DVD; pripadne zapnout detsky kanal na TV.
            O hardware se bat nemusis, deti vetsinou ovladaji PC pomerne dost dobre.
            Nejstarsi holka (gympl)k uceni uzije spise Tablet (kam se ji stahuje i mail), stare PC pouziva na psani projektu nebo na TV.

            Mail ze skol se stahuje na nas (rodicovsky) comp, az budou deti tak dobry ,ze hacknou PC vlastniho otce, tak z toho vlastne budu mit spise radost;))



            RIVA
            RIVA --- ---
            OVERDRIVE: A co jsi nasel?
            BLOODRAT
            BLOODRAT --- ---
            Supr audítko, až odejde šedesátiletému otci současné PC, mrknu sem pro inspiraci.
            JOPS
            JOPS --- ---
            muzu za sebe ? :)

            ja kdyz jsem nastoupil do prvaku, coz bylo nekdy v 1996.

            My meli AMIGU a zbytek skoly mel klasicka PC. To znamena 486-Pentia II.

            Ja si mezi nima pripadal tak trochu zvlastne a zaroven tak trochu jako exot. Oni se bavili o urcitejch hrach a ja nemel potuchu o com se bavi :)

            Takze chci tim jenom rict, nesnazit se za kazdou cenu protlacit Linux. Potom dite o dva roky muze mit problem v tom, ze je trochu "jinde" :)
            OVERDRIVE
            OVERDRIVE --- ---
            RIVA: ja nasel nejaka distra, chci je nainstallovat do nejake vrtualizace a prozkoumat.. to je ukolem pristiho tydne
            OVERDRIVE
            OVERDRIVE --- ---
            Tak klub by mel byt verejny, jsem ted na mobilu, tazke az se dostanu k notebooku jdeme na to... pro me to znamena vyzkum, pokud uz nekdo neco vi, sem s tim...;

            MMchodem jsem dneska zjistil, ze polovina ucebnic pro prvni tridu na SK ma primou navaznost na on-line cviceni a vysledky/poznamky me dcery mi budou chodit emailem od ucitelky... dluzno podotknout, ze chtit po ni elektronicky podpis a sifrovani by asi bylo moc ze?

            Stejne jako asi bych nemel nutit psat sve dite ve VIMu ;]

            Schvalne, za jak dlouho nase deti hacknou tyhle emaily od ucitelek, ja se naucil podepsat za oba rodice ve ctvrte tride, i kdyz to nebylo potreba....

            Az se dostanu k ucebnicim, poslu sem, co jsem v nich nasel.

            Navidenou, hned jak budu na miste dele jak 5 min
            RIVA
            RIVA --- ---
            Zajimave tema! Ja uvazuju o necem podobnem i kdyz pro podstatne mladsi dite. Chtel bych nespis pocitac fungujici na linuxu s castecnym hlasovym ovladanim pro sveho tri a pul leteho synka.
            Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam