• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHSamsung Mobile
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DRAGON: za sebe jen malý OT - rozdíl mezi iPhone 12 Pro a iPhone 13 Pro je mj. právě u foťáků, kdy novější jsou velikostně větší a mají lepší světelnost, což je to v noci (z mého pohledu) sakra znát... to kde iP12 už zapíná noční režim s časem 1s, to iP13 ještě dá bez něj (když iP12 v nočním režimu potřebuje 2s, tak iP13 jen 1s atd)

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TEKKIT: duvodem takovyho kroku bude jiste to, ze 1.8 clonovy objektivy jsou bezny a tudiz levnej part. 1.4 se v mobilech objevil jen parkrat (napriklad Honor) a proto vyroba bude vic zakazkova a drazsi. A taky to je tim, ze misto aby se resila svetelnost fyzikalnima vlastnostma (coz je u mobilu slozitejsi), tak se to resi algorytmy, ktere pomoci AI vylepsuji vlastnosti snimku. Co je lepsi ve svete smart phonu ti asi nereknu, mne osobne by potesilo vic ale to nizsi clonove cislo, protoze ja dost casto fotim v pro rezimu a tam jsou veskere postprocesingove blbiny suspendovane dokud ten rezim neopustis a nevratis se do klasickyho camera modu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ohledne "asi i ja" - Jsem z tech, kteri radsi f/1.8 sklo na FF sensoru nez f/1.2 sklo na APSC sensoru, pouzival jsem oboje, pozdeji jen to prvni. Ale uznavam ze nazory a preference se v tomto smeru lisi.

    Jeste s temi rozmery by mohl pomoci vysouvaci objektiv, ale nevim jestli to neni prehnany optimismus - bude to konstrukcne narocne na prachotesnost a vodotesnost.

    Retractable Camera | OPPO INNO DAY 2021
    https://www.youtube.com/watch?v=zIGJW6foCEI
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEKKIT: Dlouho platilo, ze do mobilu se typicky nedavaly svetelnejsi objektivy nez kolem ~f/1.8 . Cele se to resilo zvetsenim sensoru (coz ti take ihned zlepsi ostrost a dynamicky rozsah, coz chces).

    Sum se da do nejake miry resit i SW pri delsim casu z jednoho nebo vice snimku za sebou.

    Tech f/1.8 byl proste ideal.

    V posledni dobe se to zacalo menit, s novymi designy, ale opet nazory se ruzni s hodne lidi (asi i ja) ti rekne ze radsi zvetsit cely sensor a objektiv klidne stale f/1.8.

    Tohle cele se posune zahnutym sensorem, ale to se trosku protahlo, jeste stale neni mimo laborator.

    Curved sensor snizi komplexitu objektivu, pozadavky na velikost se zmensi oproti soucasnemu stavu a v mobilech pak budou vetsi sensory nebo svetelnejsi objektivy.

    Jak presne to bude potom (jaka clona bude potom ideal) ti uz vubec nereknu 🙂
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    DRAGON: hele myslíš že dostat tam tu lepší clonu je o tolik dražší? Nebo co může být důvodem takového kroku
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TEKKIT: jj, vicemene s tebou souhlasim se vsim.
    Co se tyka ty zmeny parametru, tak ja to jen vital, protoze 20 mpixelu na tam malej snimac je naprosta picovina, ktera nema zadny opodstatneni krome marketingovyho halo efektu. 12 mpix uplne staci, horsi je to s tou clonou, to dost posrali, 0,3 hodnota je docela hodne, kdyz mas blby svetlo.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    btw okolo toho odladění software...

    Nevím zda si pamatujete, ale loni S21 Ultra v DxO mark nedopadla nejlíp [TEKKIT @ Samsung Mobile] a Samsung protestoval, že nějak po tom testu byla velká aktualizace, co vyřešila spoustu problému...

    ...ale v tomhle jsem na straně DxO, který argumentovali, že prostě berou mobily po tom co přijdou do prodeje a nemůžou čekat půl roku, než jim výrobce milostivě kývne, že už má snad vše ok

    (debatu o DxO mark prosím ne - po miliontý:), pokud má někdo lepší rankings, tak sem s tím)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    DRAGON: hele určitě máš pravdu, že hodně (u S21 udělaly ty opravy). Já kupoval v březnu (tedy prakticky před rokem) a třeba ostření nablízko pořád nějak blbnulo atd...Přijde mi že to tak ale má Samsung vždy - takže některý ty recenze jsou trochu nefér, protože je dělají ihned po tom co se dostane do prodeje. Na druhou stranu vlajka by měla mít toto odladěné od začátku imho

    DRAGON: hele ale to jsi fakt nebyl sám. Například se řešiloo proč S10 má 16Mpix (1,5f) a S20 najednou 12Mpix (1,8f). HOdně se psalo o tom, že pravděpodobně Samsung usoudil, že většina stejně jede instagram a fotky "pro sebe", takže netřeba na to tak tlačit...a soustředili se na ten svůj Exynos spíš

    No každopádně podle parametrů by tohle mělo být (S22) krokem vpřed. Za pár dní to budou mít různý weby (ty beru s rezervou - přijde mi že dělají recenze "na klíč":)) a potom uživatelé...tak se nechme překvapit:)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Kdybych si to tady neprecetl, tak o těch sluchatkach ani nevim, diky 🙂

    Preferuji stavajici sluchatka, tyhle pak nekomu dam, coz me tez potesi.

    No hlavne jsem zvedavy, kdy dorazi telefon 😒
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Je hustý, že si úplně vybavuju, proč sem ten koment psal, fakt mě to že začátku zklamalo dost. Příště budu tolerantnější a víc to protestuju, než budu kritizovat ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TEKKIT: ono se to dost opravnejma fixama fotaku zlepsilo. Taky sem se s tim musel naucit fotit, dela to jiny fotky nez s10, vic barevny, vic dynamickyho kontrastu (vsechno dopočítávaný) a mne to ze začátku dost vadilo. Teď už je to ok, fotky to dela parádní. Nebo starnu a víc toleruju to je taky možný ;)) nicméně fakt jsem spokojenej. Jen by se mi libila větší světelnost skel, klidně i na úkor velikosti čoček, why not ;)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    DRAGON: no možná jsem myšlenkama zacyklil:)

    Ale já si tohodle prostě všímám. V době kdy přišla S10 na trh, tak z těch foťáků byl každej vyvalenej (na tu dobu a ve srovnání s konkurencí). třeba DxO mark tehdy tuším S10+ měla první místo. Kde jsem viděl recenze nebo fotoduely tak to byl prostě král...

    Pak přišla S20 a ta zanechala řekněme rozpačitej dojem. Určitě se čekalo víc...

    S21 na to vlastně navázala. Prostě pořád dobrej fotomobil, ale určitě ne král:)

    BTW ty jsi to sám tady několikrát rozebíral:

    viz třeba: [DRAGON @ Samsung Mobile]

    Čili já jen říkám, že doufám, že S22 zase vrátí Samsung zase zpátky na stupně vítězů (z pohledu fotomobilů), tak jako tomu bylo v dobách kdy přišla na trh S10
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    A jeste jedna nevyzadana rada, at nekdo nedopadne jako ja s S10 a jeho preobjednavkovymi bonus sluchatky ;)) Ty sluchatka musite fakt asap od porizeni telefonu objednat na samsung webu, samy od sebe neprijdou, kdyz to prosvihnete, tak vam je uz neposlou, takhle sem o ne prisel ja, blbe sem si precetl podminky akce :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TEKKIT: uplne nevim jak to myslis, nicmene bych rad za sebe rekl, ze fotak na S21 foti MNOHEM lepe nez fotak na S10. mel sem ji, tak mam s cim srovnavat. Hlavne v noci a v horsich svetelnych podminkach. A pres den to foti take lepe.
    Pro lidi, kterym nejak vic vadi HDR on v zakladu (je to mirne a da se to behem par vterin opravit), tak muzou klidne fotit do rawu (ktery umi uz i ultra wide ohnisko). Zpet k S10 uz prosim ne-e :)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    TEKKIT: ja to srovnávám se ženy iphonem 12 a to je prostě úplně něco jinyho. a to tu 12 neberu jako nějaký super dělo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Zapomnel jsem: SW updates 4 roky. Hura, konecne.

    Nahrazene telefony daruji dalsim clenum rodiny, tudiz 4 roky chvalim a potrebuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ultru ocekavam s mirnym optimismem.


    Libi se mi:

    * Nejlepsi display - Jako uz u Samsungu dlouhou dobu.

    * Victus Plus - Jeste tvrdsi celni sklo, hura.

    * Stylus - Opet to neni jen "dalsi telefon". Je to telefon na kterem si nakreslim schema a podepisu dokument. Chapu ze jini nepotrebuji a nic proti, za me takhle.

    * Pouzdro umi postavit telefon na vysku i na sirku. Tohle mam rad mmj na conf calls, kde to pouzivam misto web camery. Protoze pratele kvalitou je to uplne jinde nez vetsina web camer.

    * Ultra sonic fingerprint sensor - Dosud nemam, tesim se.

    * Portrait mode i pres ~70mm tele.

    * RDNA2 GPU v evropske variante. Tohle bylo rizikove a urcite drazsi nez koupit dalsi iteraci bezneho designu. Ja to chvalim. Pokud se to nepovede, tak si to holt vyzeru se Samsungem. Ale bylo nutne s vecma pohnout. Ty GPU v "top" Snapdragonu atp jsou proti Apple otresne pomale, casto cca 1/3 vykonu.

    Mrknete se na Grid Autosport a porovnejte FPS Apple vs Snapdragon 8 gen 1.

    * Face unlock - narozdil od pritroubleho Pixel 6 to neni zakazane, hura.

    * WiFi 6e, tzn nad 5 GHz nove pridano 6 GHz. Nemam doma UTP, nerad vrtam barak a potrebuji tudiz spoustu kanalu na mesh a na vlastni koncova zarizeni. GBit vzduchem, rulez.

    * 5G ktere narozdil od Pixelu funguje i v CR a i v roumingu vsude mozne.



    Nelibi se mi:

    * Stale malinke uhlopricky obou tele senzoru.

    * Nezazracna uhlopricka ultrawide.



    Velka neznama, protoze recenze stoji za houby:

    * Kvalita anten GSM / 5G / WiFi / BT.

    * Realna kvalita fotek.

    * Jak dobre si mic array poradi s vetrem.

    * Kvalita repro.

    * Kvalita vodotesnosti.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    JOHN_LENON:

    1) no já mluvím o "dobách S10" = doba kdy Samsung patřil ve fotomobilech ke špičce ve srovnání s konkurencí
    2) těžko říct já Xiaomi, nebo Huawei nemám...ale fotky z mojí S10e a S21 jsou na hlavní určitě srovnatelný (něco jinýho je zoom samo)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    TEKKIT: ja nevim, ale přijde mi, ze moje s10 ve srovnání se současnýma telefonama fotí děsně. (?) :)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    DRAGON: já jsem zvědavej na ty foťáky...Snad se konečně zase vrátí do dob S10 (nebo se tam alespoň přiblíží)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam