• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHSamsung Mobile
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jedna z vyhod silnejsi nabijecky co stoji za zminku je cestovani. Pokud vas tablet orpavdu potrebuje 45W a vy cestujete do zemi s mene jak 200V AC - poridte si GaN 65W, jinak riskujete ze se vam pri pouzivani notebooku vybije :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEKKIT: Technicky je to resene nasledovne:

* Xiaomi, Huawei atp do toho daji dve baterie, ~ zdvojnasobi si tim max watty.

* Samsung usetri par mm mista protoze tam da jednu baterii. A do usetreneho mista dal ❤️stylus❤️. Tohle kolo tedy za me urcite tym Samsung.

Pekne prosim a smutne koukam, pristi Fold s integrovanym stylusem. Dneska jsem Fold zase potreboval a misto toho jsem se musel vmacknout do maleho displaye na Ultra. Not cool. Jestli si ten Fold 4 jeste nakonec koupim, nebude to uplne prekvapeni. Zdravim spokojene majitele.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TEKKIT: Obecne silnejsi nabijecka ma vyhody, ale nic kvuli cemu by jsme to resili. Kupujes dneska predevsim pro integraci zarizeni na doma ci na cesty.

Jinak vysvetleni:
    USB-PD je stary standard co umoznuje dodat proud pri konkretnim napeti az do 125W. Pro klasicke USB-A jsi omezen napetim 5V a tedy i kdyz vse dobre dopadne 15W.

Tyto nabijecky maji v sobe extra protokol co umoznuje obejit PD (aka quick charge) a do zarizeni poslat vetsi napeti - stejny proud a vetsi napeti znamena vice W na obalu :)

Tahle nabijecka obsahuje vzacne kovy a krome toho honoru vse ostatni nabije sotva na 15W. Vyrobce tak dotuje nabijecku, aby si vytvoril unikatni pozici na trhu. Pro ostatni zarizeni je to nabijecka za 150,- co jich mam plny suplik.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: jasny, to nebyl hate na tebe, neboj :) ale jsme v klubu Samsung. Tak sem si vylil srdicko, s cim me nasrali mega nedavno = a to je cena prislusenstvi. klavesnice k tabletu 9 tisic, nabijeci adapter 1600.. no ty vole, kde to sme.... sorry
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MCKIDNEY: Ještě mi vysvětli pls...pokud bys měl USB -c PD 65w nabíječku, ale mobil umí max 45w tak stejně nepomůže a pojede to 45w ne?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MCKIDNEY: Jo takhle:)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TEKKIT: No ja rikam na co reaguje :) Je to odstrasujici priklad toho co se stane.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: Cili mi přišlo divný že v roce 2023 vyjde vlajka za 25k co bude umět max 45w
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MCKIDNEY: Ja to myslel tak ze už před dvěma rokama sis mohl koupit Honor za 10k co uměl 66w a dodával k tomu kompatibilní nabíječku...

Ja myslel že jsi to zpochybnoval;))
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DRAGON: Sice ne polovicni, ale k mobilu se hodit hole :)
    Baseus GaN2 Lite Quick Charger USB + USB-C 65W White - Nabíječka do sítě | Alza.cz
    https://www.alza.cz/baseus-gan2-lite-quick-charger-usb-usb-c-65w-white-d6475595.htm
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TEKKIT: Ta nabijecka jsou vyhozene penize a zbytecne niceni prirody. (Podle USB-A poznas ze se jedna o proprietarni reseni)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: Precist jeste jednou moji treti vetu :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    LAUNCHER: Ja to nechápu jak to myslíš
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: pevne doufam, ze se da sehnat stejne kvalitni a mnohem levnejsi PD adapter :) ostatne Baseus GaNy dela a dokazou prinest az 100W a za polovicni prachy.
    Od ty doby, co samsung prestal dodavat k mobilum adaptery, tak si z toho udelal regulerni byznys. A ty ceny tomu odpovidaji, zakladni adapter se zvedl o 300 korun :( a tohle za 1600 je fakt imho vysmech a to zrovna nezeru strouhanku, tohle je u mne uz o principu vydridusstvi. Hlavne kdyz mi pak rekne zamestnanec Samsungu, ze to maj za tretinu v ramci zamestnanecke slevy.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    S23, S22, S21 ma stejny format, stejny proces, stejnou baterii. Takze by jsme meli ocekavat plynule zlepseni.

Naopak by to stalo za clanek, pokud by Samsung z niceho nic dal do telefonu 2x drazsi controller a zacal tvrdit ze stejna baterie najednou zvladne 65W
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEKKIT: Leda jako odstrsujici priklad? Nechces podobne pokusy s vcerejsim USB-A, ktere funguji jen na jeden telefon.

Chces USB-C PD, ktery rychle dobijes telefon, laptop, tablet, sluchatka, you name it. A staci si jen vybrat, 65W i vice jsou od Samsungu, Xiaomi, Anker, Baseus...

Ja mam rad tenhle Samsung, napr. kvuli minimalni spotrebe v idle:

Samsung Multi nabíjecí adaptér (65W) černý - Nabíječka do sítě | Alza.cz
    https://www.alza.cz/samsung-multi-nabijeci-adapter-65w-cerny-d6791058.htm

DRAGON
    DRAGON --- ---
    SMOKY: dobrej napad, vypnout treba mezi 23:00 a 8:00 fast charging, bixby routines jsou bozi vec :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TEKKIT: No a tam doslo k nedorozumeni. Pro me je tohle samozrejmost a zapomnel jsem na zakladni problem moderni doby: lide prisuzuji produktum vlastnosti a tak novy produkt vypada jako nova technologie.

Za to se omlouvam.

Protoze u telefonu se to obtizne prestavuje diky jenom jednomu clanku, tak jsem posilal tohle dobre zdokumentovane video:
    MCKIDNEY
    Pouzivame clanky, protoze vztah mezi rychlosti nabiti/vybiti neodpovida kapacite a zivostnosti. Proto riskuje mnoho dalsich problemu tim ze davame vice clanku.
    Telefony kvuli jejich formatu maji jeden clanek, tedka kdyz zerou jak notebook, tak uz vyrobci vedomne snizuji zivotnost pro uspokojeni predstav uzivatele o vyslednem produktu.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SMOKY: Kontroluje se teplota a spotreba telefonu pri nabijeni.

To je ale protoze zbytek se neda vymenit. Nemuzes tam dat jinou baterku.

Ve skutecnosti se baterky nici pri nabijeni tim ze nicis izolaci - baterka ma propustnost mezi A,K danou nejen teplotou ale i napetim a vnitrnim odporem. Proto telefon musi v realnem case menit proud pri konstantnim napeti. Coz jde prelozit jako Watt pro marketingove ucely.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ja nabijim 15W indukcnim nabijenim (ackoliv ma nabijecka aktivni chlazeni, tak ten mobil je mega horky).
    Galaxy note 20 jsem nabijel 2x denne po dobu 2 let a jak jsem ho menil za Folda, tak baterka reportovala 94%.
    Nabijeno vetsinou od 20-40 do 85 (vzdy, battery saving option)

IMO toto nema vubec smysl resit u mobilu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam