• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHSamsung Mobile
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    LAUNCHER: Jestli ten Fold nebude sedět tobě, tak už nevím komu...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

Fold4 vs S22 Ultra v kapse ID Launcher

Instrukce:
    Od uvedeni provozuji S22 Ultra. Na ceste mam Fold4, ktery budu nejakou dobu testovat, nez se rozhodnu, ktery z tech dvou budu dale pouzivat. Tipnete si, ktery u me / pro me ucely nakonec vyhraje. Anketka ciste pro nase obveseleni, nic hlubsiho v tom nehledejte - ktery z tech telefonu by byl lepsi prave pro vas netusim. A ani po delsim vyzkouseni vedet nebudu.

9 hlasy od 9 respondentů

CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    Když už se tu řeší ten Fold, tak na mě dnes vyskočilo tohle video: https://m.zive.cz/clanky/tyden-zive-jak-se-zije-s-ohebnymi-telefony-male-i-velke-skladacky-proc-je-chcete-proc-je-mit-nemusite/sc-3-a-218660/
    Zminujou tam třeba ten poškrábanej display (fólii) od pouzdra a to i od originálního. A samozřejmě další věci a taky spoustu věcí ne, protože každej má jiný preference. V každý klasický recenzi vychválej, jak je skvělý, že si na půlku displaye dáš YouTube a na druhy půlce řešís emaily nebo že za ty prachy by tam měli nacpat lepší foťák a větší baterku, ale to je zrovna mě úplně k nicemu. Foťák fotí krásně a baterka na současný poměry dostačuje (a překvapuje). Přitom to reálný dlouhodobý použití foldu je trochu flustrujici z úplně jinejch důvodu. Koupíš si telefon za 40-50k, smíříš se s váhou a velikostí a pak teprv zjistíš, že si jen tak nekoupíš pouzdro, kterým by sis to customizoval k subjektivní dokonalosti. Sedneš si do auta a zjistíš, že držák, kterej zvládal sloužit několik let, Folda nepobere ani velikosti, ani vahou. Tak vystřídáš pět různých typů, abys to pak stejně dával do držáku na kelímky. A třeba pouzdro jsem vyřešil tak, že jsem rozřezal origalni silikonový a nalepil tam stojanek za 70 Kč. Funguje to, ale......
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    RAW je super pokud clovek vi co dela.
    Hlavne teda pro RAW je potreba neco jako Adobe Lightroom, rozhodne to neni format, ktery je urceny zpracovani na mobilu.

Technicky RAW obsahuje informace ze sensoru (vsechny) a "vyvolani" fotky nasledne probiha az v dalsim programu (treba Adobe Lightroom).
    Coz je zakladni rozdil v JPEG / HEIC, ktere uz obsahuji "vyvolanou" fotografii, ktera je obalena kompresi.

Jsou pak jeste ruzny moznosti, ze clovek foti do JPEG + mRAW, kde mas defakto obrazek a data ze sensoru k tomu apod.

Hlavni benefit, z pohledu mobilu, to ma IMO spise pro video jak fotografie (mobily se hodne pouzivaj na vlogovani/reportaze)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    CHOTOUCHOVAK: Tohle jsem si přesně myslel. Pro mě k ničemu. Na to rozšiřování obzoru nemám čas...

Diky
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    TEKKIT: RAW je formát, který obsahuje víc dát než třeba jpeg. Technicky ti to neobjasnim. V praxi to třeba znamená, že ti RAW v rámci nějakých limitů odpustí přepaly a podpaly. Nebo, když chceš upravit fotku nějakým artovým stylem, ať už černobíle, ladit do nějakých odstínů, upravovat kontrast, vytahovat stíny atd....máš pak více možností, ale zas to má svoje hranice.
    Vykoupeny ne to tím, že aby to dávalo smysl, musíš dělat vše ručně. Není to o tom, že budeš fotit do rawu a pak na to hromadně přednes filtr a budeš mít luxusní fotky. Tohle totiž už dělá mobil automaticky a výsledky jsou dneska na slušný úrovni.
    RAW se ti vyplatí, pokud bys chtěl zkusit amatérskou fotografii nebo si jen rozšířit obzory.
    Nicméně, pokud bys chtěl zlepšit svoje fotky, je RAW jednou z posledních cest. Mnohem víc bude znát, když si přečteš něco o kompozici a všeobecně základy focení...pokud fotky rodinu, tak jde o nějakou interakci s objektem, nefotit zezadu, promazavat zbytečné záběry nebo čekat na správný moment. Ale tohle je fakt hodně široká problematika :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    na fórech panuje nadšení z dostupnosti aplikace Expert raw pro více telefonů. Zkoušel jsem si něco googlit a nějak z toho nejsem moudrej (moje angličtina je .

Co jsem tak pochopil tak pro mě (nefotím do RAW a v zásadě primárně na automatiku) to stejně žádný přínos nemá...Protože co jsem viděl videa, tak mi přijde že tohle všechno už můžeš dělat v PRO režimu (který já vůbec nepoužívám) nebo něco doladit v Snapseed, lightroom atd...

Je tu někdo, kdo mi to může trochu objasnit?
    Já vždycky myslel že RAW je formát když chceš dělat někde nějaký výstavy.

Aplikace Expert RAW míří na tři starší Samsung vlajky
    https://www.svetandroida.cz/expert-raw-aplikace-starsi-vlajky/

BTW co jsem tak pochopil, tak se jedná o S22U, S22+,S22, S21U, a nově teda Note 20 Ultra, S20U či Galaxy Z Fold2. Protože já so v GS nemám, jinak bych to vyzkoušel
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    Někde jsem narazil na drzak, kterej je typizovanej přímo na mobil (i na otevřený Fold) a zároveň přímo na typ auta. Ale i kdyby člověk akceptoval cenu, která je možná opodstatněná, tak bohužel je to samozřejmě na telefon bez pouzdra a nejde to použít na nic jinýho.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Rozlozene, no asi bych naskenoval svuj case a vytiskl nejaky adapter. Ale imho to za to nemuze stat ten proces a risk.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Rozumim, dost mozna ho pro navigaci v aute tez budu pouzivat zavreny.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: twe otevreny bych to fakt do drzaku nedaval, pac to vypadne jen jednou.
    Kazdopadne mrkni na reddit do fold vlakna, lidi tam maj reseni na todle (hodne custom 3d printed)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Do tohoto drzaku ho dam bohuzel jen zavreny, ne?
    Max. šířka zařízení 9,5 cm
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: been there, done that

AlzaPower Holder ACC200 černý od 272 Kč - Držák na mobilní telefon | Alza.cz
    https://www.alza.cz/alzapower-holder-acc200-cerny-d5771640.htm

kazdopadne problem neni drzak, ale vaha folda ... ty drzaky s nim maj fakt epickej problem a dost se bojim o mrizku v aute ... proto jsem bral tendle alza, pac ma support zespoda

Nicmene problem v sirce nebude, ale spise v tom, ze ta strana se stylusem nebude moc dobre dolehat v tom pouzdre (to pouzdro jsem nezkousel)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CHOTOUCHOVAK: Herdek, vidis. Dekuji.

Hosi, pls linky na drzaky do auta? Ja ted nastesti jen rozvazim deti okolo, ale budu nutne potrebovat.
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    LAUNCHER: Ještě počítej, že s tímhle pouzdrem (a jinými podobnými) tě čeká laborování s držákem do auta. Nejde o šířku, ta bude s pouzdrem podobná dnešním standardům, ale problém je v tloušťce. Já nakonec sehnal nějakej baseus, ale stejně to většinou hodím do držáku na kelímky z KFC.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: Ono to je spise zavisly na tom od jakeho pixel ratio ma appka nastaveno, ze prepne do "tablet" mode. Da se to v DEX experimental dokonce zmenit.
    = reddit mam treba nastavenej tak, ze v portrait mam mobilni zobrazeni, v landscape tabletovy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Hmm, ty Microsoft veci by IMHO mohly fungovat hezky.

* MSFT maji to sve dvou-obrazovkove Duo
    * Bonus: Bill Gates je udajne spokojenym uzivatelem Fold rady:

Bill Gates uses a Samsung foldable instead of a Microsoft Surface Duo - SamMobile
    https://www.sammobile.com/news/bill-gates-uses-samsung-foldable-instead-of-microsoft-surface-duo/
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: nezkousel, tento rok jsem opustil SAP :(

Nicmene pokud existuje app, ktera se neumi resizovat, tak ti ji to zobrazi uprostred displaye v jejim native aspect ratio (jde to vynutit). Kazdopadne jsem nenarazil na aplikaci, ktera by mi nefungovala.

Hlavne je super, ze hodne appek podporuje tabletovy zobrazeni. Napriklad outlook nastartuje se split screenem (na jedny polovine browsis maily, na druhy ctes apod.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Prosimte zkousel jsi na tom honit Fiorky? Jak to dopadlo? Potreboval bych na nej vytahnout par veci, ale nevim, jak se to potka s tim ani velkym, ani malym displayem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam