• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SHEFIK: a jak dlouhý myslíš že jsou smlouvy s Gazpromem? Ty jsou do roku 2040. Taky se uzavíraly před dvěma roky na dvacet let.
    Když buduješ nějakou infrastrukturu třeba plynovody,LNG terminály nebo lodě tak čím delší tam smlouva je tím méně se do ceny ta počáteční investice promítá. A pokud chceš nabídnout konkurenceschopný produkt, dvacet let je minimum.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tvl kontrakty na dalsich 20 let. To muzeme atmosferu rovnou zapalit, at to oteplovani neprotahujeme

    S Katarem na věčné časy. Česko se mu zřejmě bude muset upsat na desetiletí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/katar-zkapalneny-plyn-lng-emir-evropa.A221006_153815_eko-zahranicni_maz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Energetika v letosni zimni perspektive

    Británie připravuje domácnosti na plánované tříhodinové výpadky elektřiny v zimě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/velka-britanie-vypadky-elektriny-blackouty-energie-plyn.A221007_144833_eko-zahranicni_jla
    MAGE
    MAGE --- ---
    PAN_SPRCHA: no jeste muzou odbouchnout nase plynovody...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: plyn se na dayaheadu teď prodával za 87 e/MWh....
    Rusům už dochází možnosti jak do toho poklesu zase hodit vidle, odbchounuti vlastních plynovodů jim evidentně moc nepomohlo
    HANZS
    HANZS --- ---
    Poznámky z energetiky:
    - od 1.10. v Německu fouká, průměná cena na spotu je za říjen je 188 EUR tj. 4,7 Kč/kWh, takže méně než vláda
    zastropovala.
    - obecně jsou na tom lépe firmy co jedou třísměnný provoz, využijí lepší noční cenu na spotu.
    - je těžké sehnat na 2023 kontrakt na dodávky plynu, distributoři nové zákazníky odmítají případně nechtějí prodloužit stávající - bude ještě docela problém, pokud včas nevznikne nějaký státní distributor (jak slíbila vláda).
    - naší firmě odklepl PPD-distribuce a Gasnet sloučení povolené denní kapacity při regulaci ve prospěch jednoho závodu (tj. kapacitu sloučíme na jeden závod, aby fungoval, jinak by nemohl fungovat ani jeden). Žádost dle upravené vyhlášky jsem psal já .)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ZBYNEK: tak nezávislí jsou v tom stylu že nejdou na ruku zadavateli který to platí. Narozdíl od konzultantů co rovnou na prvním mítinku se ptají jak chceme aby to vyšlo.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Nejsem si jistej, že by auditoři (celá ta hnusná čtyřka) byli nezávislí... Dost podléhají aktuálním trendům :-/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    EL7334: za to můžou taky rusáci a jejich neskutečný šlendrián v Černobylu
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: právě, to odebrání volné ruky. Dneska když chce energetická firma cokoliv realizovat rozbíhá se kolotoč diskuzí jestli je to vlastně potřeba, dělá se spousta analýz a dokazuje se příslušným úřadům že je to nutnost.
    Jenže ono prakticky nikdy nevyjde že to nutnost je. Analýzy dělají nezávislí auditoři typu E&Y.


    Nádherný malý příklad je plynovod na Moravu.
    Původní koncept byl že na konci jsou zásobníky a ty vykrejí zimu a postarají se o bezpečnost v případě poruchy.
    Pak se unbundlovalo a zásobníky mají jiného majitele. Ten je používá komerčně takže není žádná jistota že tam plyn bude třeba v únoru.
    Maximální zimní spotřeba je vyšší než kapacita trubky, těžba že zásobníků


    Dřív by se tam prostě položila druhá trubka, dneska je to deset let všemožných analýz a trubka tam furt není. Celá severní Morava posledních deset let každý rok spoléhá na to že se zrovna bude provozovateli zásobníků obchodně hodit je zrovna používat.
    Nehledě k tomu že kdyby se na té trubce něco stalo, půlka Moravy je bez plynu.
    Celkové škody můžou být v desítkách miliard, trubka stojí pět. Dřív by se s tímhle postavila, dneska je k tomu strašný odpor.

    Krásně je to vidět v tomhle rozhovoru s Vitáskovou pár let starém:. Cokoliv co není přesně tailormade bez záloh je přehnaně rozvinuté.

    Alena Vitásková: Udržovat přehnaně rozvinutou soustavu pro plyn může vyjít draho – EURACTIV.cz
    https://euractiv.cz/section/energeticka-bezpecnost/interview/alena-vitaskova-udrzovat-prehnane-rozvinutou-soustavu-pro-plyn-muze-vyjit-draho/
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Jo takhle, my jsme si nerozuměli co do pojmů. Ty chápeš unbundling ten celý proces, tj. volnej trh, kdežto já ho chápal jen oddělení distribuce, přenosu a výroby. (chápal jsem to tak proto, že volný trh jde udělat i jinak, TPA nebo RTPA, o čemž se taky uvažovalo?)

    Tady samozřejmě souhlas, centrálně řízená monopolí energetika by si nikdy nedovolila jet takhle na krev s rozvojem zdrojů a silné závislosti na jednom dodavateli plynu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: jenže to je právě ta nulová záloha, kdyby byly obnoveny stabilní dodávky levného plynu z jediného zdroje. Energetika je natolik důležitá pro ekonomiku, že nemůže být závislá na tom že jedna věc přestane a všechno se zhroutí. Cena je řádově vyšší než co se na tom za tu dobu kdy se jelo nadoraz ušetřilo. Je to jak zrušit ve městě hasičskou stanici, ušetří se dost peněz.....ale jednou začne hořet a bude to stát řádově víc než se ušetřilo.

    Unbundling právě prakticky znemožnil firmám si stavět velké projekty bez garantované návratnosti za své. Třeba RWE si udělalo výhled spotřeby, řeklo si že by se hodily další dvě uhelky, tak je prostě postavili, náklady se rozpustily do ceny pro koncáky, žádné velké analýzy se nedělaly, prostě to bylo pokryté ještě než se vlastně začalo. (bývalý šéf dělal právě v RWE na rozvoji celá osmdesátá a devadesátá léta tak na to furt s láskou vzpomínal jak to bylo jednoduché, prostě co řekli odborníci technici to platilo i když se pak většinou ukázalo, že nárůst spotřeby byl nadhodnocený a stavět se vlastně nic nemuselo)
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: IMO neni. On ten unbundling stejne probehl jen na papire (HDO v rukach distribucek je jednou z absurdit)Je to vysledek toho, ze vyrobni zakladna strasne dlouha zila z podstaty vlivem poklesu spotreby a z toho duvodu se ceny potacely chloupek nad variabilnima nakladama, coz nikoho k vystavbe zdroju nemotivovalo.
    Ten stav se navíc konzervoval tim, ze se de-facto zakazala vystavba novych uhelnych a jadernych zdroju (nebylo to ze dne na den, leccos dobihalo setrvacnosti, viz nadkriticke uhelne bloky v Nemecku dobudovane na prelomu prvni a druhe dekady tohoto stoleti).
    Korunu tomu vsemu nasadily dotace OZE, kdy vyrobci z OZE byli motivovani vyrabet i v pripade zapornych cen, protoze stale dostavali ekvivalent zeleneho bonusu.

    Vysledek vidime dneska, nedostatek plynu v kombinaci s podudrzbou francouzskych JE vyhnal cenu rocniho BL kontraktu do nebes. A politici to svymi regulatornimi zasahy jedine zhorsi, jedine cim to mohou zlepsit je usnadneni rustu nabídky plynu nehazenom vidli do vystavby propojeni plynovodnich siti a terminalu LNG.

    Jako jo, Stepan ma v principu pravdu v tom, ze ceny by slezly jakmile by byly obnoveny stabilni a levne dodavky plynu, ale na to taky potrebujeme protistranu, coz Rusko rozhodne neni, jak uz nam samo prokazalo - Rusko pouzivalo plyn jako prostredek k politickemu vydirani.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: Impuls k orezavani zaloznich zdroju a omezeni udrzby se dela na zaklade NPV predpokladu provozu a to prestalo vychazet ve chvili, kdy oze zacaly mit vyznamny podil na spotu a doslo k poklesu cen, jelikoz se v nich neodrazely dotace. Unbundling nemel na tato ekonomicka rozhodnuti vliv. Pokud, tak ten, ze uz neslo prelivat penize mezi vyrobou a distribuci a klesl potencial investic na urovni ekonomickeho subjektu. Nemyslim ale, jelikoz se prevazne projekty financuji uverove, ze by to byl rozhodujici vliv.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: je to výsledek unbundlingu. Snaha roztrhat obří energetické molochy a vypustit efektivní malé firmy.
    Všichni si mysleli že se díky tomu energie výrazně zlevní, trh vše vyřeší a na zisky monopolů se taky nikdo nechtěl dívat.

    Jenže co udělá firma co chce být efektivní a vydělávat co nejvíc? Ořeže zálohy. Do všech firem včetně těch velkých které byly najednou nuceny konkurovat nastoupili manažeři efektivity a začli krátit výdaje.
    Všichni jeli maximálně efektivně.....a byla jen otázka času kdy jakýkoliv výpadek čehokoliv celý systém silně poškodí.

    Jednou jsem byl ve Francii na konferenci kde právě Francouzský energetik říkal že kdyby se ve Francii stavěly jaderné elektrárny teď tak se jich postaví jenom půlka. Protože se prostě bude počítat s tím že všechny bez chyby poběží 100% času. Takhle popsal to jak se teď dělá energetická politika.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no to neni, ani to dost dobre nejde vzhledem k dopravnim trasam. Ze je ale energetika poddimenzovana kvuli tomu, ze na trhu donedavna byly poddimenzovane ceny vlivem dotaci a investice nemely navratnost, o tom se taktne mlci. A dnes se k tomu pripojuje inflace. Investovat v energetice ve chvili, kdy se situace projevi na spotu je vrchol diletantstvi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: Jo ale řešení fakt není obnovit vztahy s Ruskem.

    Energetika je poddimenzovaná dlouhodobě. Řešení je do ní investovat, ne prosit Rusy aby dali levnější plyn.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: nicmene to, ze radove vzrostly ceny elektriny kvuli energeticke politice poslednich 15 a vice let pravdou je :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ACKO: jo on ani nemá žádný technický vzdělání, všechno jede na základě kontaktů takové ty "staré dobré časy"
    ACKO
    ACKO --- ---
    JONY:
    PAN_SPRCHA: Zamlada býval nadějná stbácka svině, ne? Se omlouvám za to zjednodušení, ale mám na tyhlety ksichty fakt celkem spolehlivý radary.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JONY: no já ho taky znám osobně, a je to strašnej podrazák.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam