• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: frabcii, ktera jede temer plne jadro bych plosne neargumentoval. Navic jadro je nejmensi problem...
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    NYRLEM: prosim, osln nas svymi znalostmi s teEch VySoKYch SkoL. Zatim si teda nic nepredvedl, nez troleni na urovni prumernyho SPD fanboje...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: ano, rozhodně si sem přines naprosto novou a neotřelou informaci, že modely nemodelujou, a určitě nám to neřekli ty tři trubci před tebou!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: prosím tě, co přesně se snažíš říct? Ze globální změna klimatu je hoax a teda ji nemusíme řešit? Protože jestli jo, tak asi rovnou čau...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: me zajima primarne, jestli to vis ty. Ono totiz na 130 letech vzorku vyvoj klimatu podle me nemas sanci zachytit ani zbezne, coz bys tusil, kdybys nekdy fitoval model na polovine dat a potom na celych.


    OMNIHASH: to neni o starych poradcich, to je o hromade predpokladu, za kterych to plati a modelech, co vypadaji hezky a neumi rict teplotu za tri dny
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mimochodem kdyby te zajimalo detailneji, jak se meri globalni teplota, tak se tomu venuje par kapitol tyhle skvely knizky...

    The science behind global warming, and its history: how scientists learned to understand the atmosphere, to measure it, to trace its past, and to model its future.
    Global warming skeptics often fall back on the argument that the scientific case for global warming is all model predictions, nothing but simulation; they warn us that we need to wait for real data, “sound science.” In A Vast Machine Paul Edwards has news for these skeptics: without models, there are no data. Today, no collection of signals or observations—even from satellites, which can “see” the whole planet with a single instrument—becomes global in time and space without passing through a series of data models. Everything we know about the world's climate we know through models. Edwards offers an engaging and innovative history of how scientists learned to understand the atmosphere—to measure it, trace its past, and model its future.
    https://www.amazon.com/Vast-Machine-Computer-Politics-Infrastructures/dp/0262518635

    Jo a kdyz uz jsem u toho, tak jeste super zdroje ke klimatickymu modelovani kratsi text od Paul N. Edwardse zde
    (PDF) History of climate modeling | Paul N Edwards - Academia.edu
    https://www.academia.edu/2664810/History_of_climate_modeling

    A jeste celkem cool prehled je tady
    Simple Models of Climate
    https://history.aip.org/climate/simple.htm
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cywe, tohle je furt dokola... každej půlrok se tu zjeví novej věřozvest starejch pořádků, aby všem vítězoslavně oznámil, že soláry v oci nesvítěj, měli sme mít postavenejch už 32 atomovek, a celkově jsou všichni v hajzlu, páč to ta Greta s grýndýlem dost jakože přehnala. Vás někde hromadně lisujou v IVK, kde po sjetí z montážní lístky dostanete pozvánku na nyx, nebo kde se berete?
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: No muzu ti to rict. Ale vzhledem k tomu, ze je to uplne zakladni vec v tematu, tak co kdybysis to nasel sam a nespolehal na ostatni, ze ti predzvejkaj zaklady jako malymu diteti. Schopnosti bys na to mel mit.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: to jsou moc hezke obrazky. Muzes mi prosimte prozradit, co je to globalni teplota, jak a kde se meri a jak dlouho? Jelikoz jsme tu meli do minuleho stoleti malou dobu ledovou, neprijde mi uplne zvlastni, ze to ted trochu roste


    TUHO: zivim se matematickym modelovanim energetickych systemu
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Jinak modely toho dneska pocitaj uz celkem dost...



    Q&A: How do climate models work? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/qa-how-do-climate-models-work/
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: aha, zajimavy. a jaky mas ty vzdelani v klimatickym modelovani?
    me prijde zajimavy, ze ty klimaticky modely uz par desetileti uspesne predpovidaj otepleni a to pomerne presne. takze mi neprijde uplne chytry jejich vysledky ignorovat.

    Climate model-data comparisons
    https://www.youtube.com/watch?v=tPSIvu0gQ90
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: to neni o cesich, EDF mela na 2035 ctyri scenare obnovy, z toho dva silne oze a dva obnova jadra a vybrala si jadro .. nekdo musi Nemecko zalohovat pres zimu ..
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: a ministr za zelene masivne investuje do cerneho uhli .. zivot je plny prekvapeni :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: nevim jak je to ted, ale kdyz jsem ja sel na VS, na ekologii a klimatologii nechodil zadny vykvet inteligence. Modely, na zaklade kterych se delaji predpovedi teploty na dlouhe obdobi, se soustreduji na dilci aspekty a nevim o zadnem, ktery by zachycoval komplexitu klimatu ani vzdalene. Podle me se nelze divit skepticismu mimo EU. Uvnitr EU se to nahlas moc nerika, protoze je na to navazana spousta prijmu jak vedecke tak ekologicke komunity.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOR: za me je pro klima je dobre, ze se vsecko tak hezky seslo a vyhrotilo a ze jsme (eu) byli neschopny diverzifikovat.

    Neni to sice prijemna situace, ale eu prezije a ted ma jasne priority, politicky mandat i podporu verejnosti zaradit vyssi rychlost nekam, kde nam jednou bude lip.

    Ted mluvim z pohledu eu. O us a australii se nebojim, tam to probiha i trzne vetsim samospadem. Otazkou je pro me afrika/asie. Ale pevne verim, ze best practices, technologie a uspory z rozsahu se postupne prenesou i tam.
    GOR
    GOR --- ---
    SHEFIK: Tesat do kamene. Problem tkvi v tom, ze byla snaha stavajoci zdroje likvidovat a spolehat se na ruskej plyn. A proto jsme, tam kde jsme.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HONZA09: A co ty jsi udelal pro zachranu planety?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak zase 'transition' ma nejake vlastnosti. Trebaze neni ze dne na den. Take ze novy stav je mozny jen postupnym prechodem ze stavajiciho, ne rozbitim, nebo ignoraci puvodniho.

    Nemit plyn (fosil) dnes, nebo nezabezpecit ho na pristi roky je naprostej nesmysl, kterej by transition i civilizaci ublizil daleko vic, nez ho dal vyuzivat, s nejakym postupnym decomissioningem, nebo v pruserovych obdobich, jako je tohle, jeho produkci moci i navysit.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    MAKROUSEK: Bez Makrousků, co zachraňujou tuhle civilizaci by to šlo rychleji. :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    “Doba kamenna neskoncila kvuli nedostatku kamene” :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam