• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: Jo, tak pod to bych se asi klidne podepsal :)
    Mimochodem nevadilo by ti dat nejakou strucnou reflexi toho, co se z tvyho pohledu deje v OZE? A kde jsou slaby / silny mista a jak vidis vyvoj do budoucna?
    GOR
    GOR --- ---
    OMNIHASH: Ani ne hele, naopak jsem videl v ocich starosty nadseni, kdyz nahradime 17 vrtuli 3 a ty pak ještě vyrobej vice nez dvojnasobny mnozstvi elektriny (tenhle detail teda nevi).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: Well, páč pak musíš předělat všechny ty vysloužilý patky, nehledě na to, že sou s tím problémy s domorodcema už teďka, když to má 50m, natož když to musí mít 150+.
    GOR
    GOR --- ---
    OMNIHASH: Ano, rikal jsem ti, ze se nedelaj a ze to je z toho duvodu, ze velka vrtule je mnohem efektivnejsi. Akorat teda nevim, proc by to mel bejt fail...

    Navic ty jsi jeste velka vyjimka, protoze ses o to aspon detailne zajimal.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: dobrej pokus, byl sem to já a bylo to lehce jinak. Tvrdil si, že už se nedělají turbíny stejný velikosti, a proto je nutný vyměnit betonový sloupy za 2x větší. Stále trvám na tom, že je to váš oborovej megafail, ale rozhodně nejsem v pozici i s tím cokoliv dělat.
    GOR
    GOR --- ---
    TUHO: Hele, vono by věci dost pomohlo, kdyby se aktivisticka verejnost neco doucila o energetice a to jednak z hlediska fungovani z pohledu fyzikalnich zakonu a jednak z hlediska fungovani z pohledu prava.

    Ono totiz pak clovek zabredne do diskuze a ve vysledku se ukaze, ze milemu aktivistovi unikl nejaky podstatny detail.

    Ondyno jsem tu nekoho presvedcoval, ze Enercon, ani jiny vyrobce, opravdu nedela 20 let stare modely a ze opravdu je potreba vyzilou vrtuli pro repowering vykopat celou i se zakladama.

    Neustale se setkavam, ze lidi kafraj do energetiky, ale pak se ukaze, ze vubec netusi, co dela vyrobce, co distributor, co provozovatel přenosovky, co operator trhu a co to ve vysledku znamena.

    A takovyhle technicky drobnosti v souctu delaj ten rozdil mezi "jo, v principu to jde, ale:" a "ano, reseni je realizovatelne".

    To je totiz jako s tou jadernou fuzi, v principu to jde, umime to vypocitat, ale jsme porad svinsky daleko od realizace v prumyslovem meritku.

    Ja se snazim drzet pravidla "neseru se do veci, o kterejch vim hovno" Takze co se tyce zmeny klimatu, duveruju IPCC, ale druhym dechem dodavam, ze vymenou jaderek za paroplyn emise CO2 opravdu neomezime a stejne tak je neomezime nucenim energetiky, aby zila z podstaty (viz EdF a nevhodna regulace cen).

    A tohle nerikam, jak frustrovanej clovek zivici se jadernou energetikou, ale jako clovek, ktereho zivi OZE.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: hele predpovidat konkretni teplotu za 3 dny na konkretnim miste muze byt slozitejsi nez odhadovat globalni dlouhodoby prumer, kde funguji nejake vyrovnavaci a kompenzacni mechanismy a citlivost promennych je uplne jina.

    Jinak z VS urcite statistiku a prukazny vzorky znas. Argumentovat tu tim, ze nejakej dataset je malo prukaznej je bez konkretnich prikladu a neznalosti podkladu tak akorat placnutim do vody. Ty modely delaji stejni, ne-li lidi s vetsi praxi a rozsahlejsim vzdelanim nez ty a jejich prace je bezpecne pod vetsim drobnohledem a kritikou nezli ta tvoje.

    Z tvejch odpovedi je tak akorat videt, ze problematice nerozumis (i kdyz bys mohl) a nic sis o problemu klimatu nenastudoval. Akorat se tu pak ohanis v duchu, ze jinak nez ted to nejde.

    ... ono je to nakonec fuk. Svet nastesti neridis ty, ani makrousek. Zbrzdit nevyhnutelny muzete, obhajit si svoje rozhodnuti v duchodu urcite taky...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Presne. A taky obcujeme s dablem za svatojakubske noci!
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: Hele vono by veci dost pomohlo, kdybyste nebyli takovy fachidioti a obtezovali se precist si neco mimo svuj obor :)) Misto toho shodite vsechny poznatky klimatologie ze stolu, protoze vam to pridelava praci a my se kvuli tyhle tupy ignoranci dostavame do sracek, ktery budem tezce odsirat ve chvili kdy se s tim uz nebude dat nic delat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Lidstvo je nepoucitelne, coz je videt i na vzorku v tomhle auditku. Uzivatele, kteri se opravdu energetikou zivi a vidi do technickych detalu jsou ti spatni, protoze nesdileji idealisticke nazory vetsiny, jez ma o energetice jen takove povsechne predstavy. Rekl bych, ze za chvili zacnou carodejnicke procesy, protoze za zmenu klimatu budou moci technici a inzenyri.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: frabcii, ktera jede temer plne jadro bych plosne neargumentoval. Navic jadro je nejmensi problem...
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    NYRLEM: prosim, osln nas svymi znalostmi s teEch VySoKYch SkoL. Zatim si teda nic nepredvedl, nez troleni na urovni prumernyho SPD fanboje...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: ano, rozhodně si sem přines naprosto novou a neotřelou informaci, že modely nemodelujou, a určitě nám to neřekli ty tři trubci před tebou!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: prosím tě, co přesně se snažíš říct? Ze globální změna klimatu je hoax a teda ji nemusíme řešit? Protože jestli jo, tak asi rovnou čau...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: me zajima primarne, jestli to vis ty. Ono totiz na 130 letech vzorku vyvoj klimatu podle me nemas sanci zachytit ani zbezne, coz bys tusil, kdybys nekdy fitoval model na polovine dat a potom na celych.


    OMNIHASH: to neni o starych poradcich, to je o hromade predpokladu, za kterych to plati a modelech, co vypadaji hezky a neumi rict teplotu za tri dny
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mimochodem kdyby te zajimalo detailneji, jak se meri globalni teplota, tak se tomu venuje par kapitol tyhle skvely knizky...

    The science behind global warming, and its history: how scientists learned to understand the atmosphere, to measure it, to trace its past, and to model its future.
    Global warming skeptics often fall back on the argument that the scientific case for global warming is all model predictions, nothing but simulation; they warn us that we need to wait for real data, “sound science.” In A Vast Machine Paul Edwards has news for these skeptics: without models, there are no data. Today, no collection of signals or observations—even from satellites, which can “see” the whole planet with a single instrument—becomes global in time and space without passing through a series of data models. Everything we know about the world's climate we know through models. Edwards offers an engaging and innovative history of how scientists learned to understand the atmosphere—to measure it, trace its past, and model its future.
    https://www.amazon.com/Vast-Machine-Computer-Politics-Infrastructures/dp/0262518635

    Jo a kdyz uz jsem u toho, tak jeste super zdroje ke klimatickymu modelovani kratsi text od Paul N. Edwardse zde
    (PDF) History of climate modeling | Paul N Edwards - Academia.edu
    https://www.academia.edu/2664810/History_of_climate_modeling

    A jeste celkem cool prehled je tady
    Simple Models of Climate
    https://history.aip.org/climate/simple.htm
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cywe, tohle je furt dokola... každej půlrok se tu zjeví novej věřozvest starejch pořádků, aby všem vítězoslavně oznámil, že soláry v oci nesvítěj, měli sme mít postavenejch už 32 atomovek, a celkově jsou všichni v hajzlu, páč to ta Greta s grýndýlem dost jakože přehnala. Vás někde hromadně lisujou v IVK, kde po sjetí z montážní lístky dostanete pozvánku na nyx, nebo kde se berete?
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: No muzu ti to rict. Ale vzhledem k tomu, ze je to uplne zakladni vec v tematu, tak co kdybysis to nasel sam a nespolehal na ostatni, ze ti predzvejkaj zaklady jako malymu diteti. Schopnosti bys na to mel mit.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: to jsou moc hezke obrazky. Muzes mi prosimte prozradit, co je to globalni teplota, jak a kde se meri a jak dlouho? Jelikoz jsme tu meli do minuleho stoleti malou dobu ledovou, neprijde mi uplne zvlastni, ze to ted trochu roste


    TUHO: zivim se matematickym modelovanim energetickych systemu
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Jinak modely toho dneska pocitaj uz celkem dost...



    Q&A: How do climate models work? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/qa-how-do-climate-models-work/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam