• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    na konci je požadavek na ukončení emisního obchodování

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ: paywall

    Poland is close to choosing Westinghouse Electric Co. to help it build its first nuclear power plant as the European Union’s largest eastern economy rushes to replace its aging coal-fired units. Polish Deputy Prime Minister Jacek Sasin and Climate Minister Anna Moskwa announcement their preferred option after meeting with US Energy Secretary Jennifer Granholm over the weekend. Westinghouse is competing with Korea Hydro & Nuclear Power Co. and Electricite de France SA for the deal.

    “We cannot put aside that the US is our strategic partner for whole Polish security architecture,” Sasin said at press conference in Washington, while also pointing to war in Ukraine. “Such factors have to be taken into account. There is a big chance that we will finally pick Westinghouse.”

    After years of deliberations about new investment, Poland is seeking to start its first nuclear reactor in 2033 as part of a plan to build between 6 and 9 gigawatts of capacity. The government has identified Choczewo near the Baltic Sea as the site of an initial three-reactor plant and plans to pick the technology supplier by the end of 2022.

    Poland will select a partner before deciding on the location for next plant, Sasin said. The country had been expected to choose a second supplier and in recent weeks, media reported that the PGE SA and ZE PAK SA utilities are seeking to sign a letter of intent with South Korea’s KHNP for a nuclear plant in central Poland.

    Sasin said the government “will support” commercial initiatives providing they are in line with the country’s energy strategy. He didn’t reveal the potential value of a deal with Westinghouse.

    Nuclear power will provide stable electricity generation for Poland, which is also planning to construct offshore wind farms and invest in photovoltaic energy in its goal to shun fossil fuels by 2050.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Bloomberg - Are you a robot?
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-23/poland-nears-picking-westinghouse-for-first-nuclear-power-plant

    Poláci zřejmě (dle očekávání) vyberou američany i když Korea dala nižší cenu
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    Dneska už byl takový přetlak nabídky plynu na západě že se muselo řezat obchodníkům do nominací.
    Tak to snad nezneužije nějaký rusofil že nejsou kapacity na přepravu. Těch je dost na normální zásobování, ale když je plyn na low za 20 a všichni chtějí najednou dostat plyn do Maďarska kde jsou ještě trochu prázdný zásobníky prakticky v čtyřikrát vyšším množství než potřeba na průměru, tak to taky úplně nejde.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    September update on Russian fossil fuels: EU imports cross EUR 100 billion since the beginning of the invasion – Centre for Research on Energy and Clean Air
    https://energyandcleanair.org/september-2022-update-on-russian-fossil-fuels
    Indie a Čína nedokážou zachránit ruský rozpočet

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: ted zrovna udajne baterky vubec nejsou, znamej ma nově panely a stridace apod. a ceka na baterky. Dokonce pritom sam dela pro firmu, ktera se tim zabyva.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    and more good news

    Lithium ion battery pipeline breaks the 6 TWh capacity barrier | Benchmark
    https://www.benchmarkminerals.com/membership/lithium-ion-battery-pipeline-breaks-the-6twh-barrier/
    Global lithium ion production capacity could reach over 6,000GWh (6TWh) by the end of the decade, based on current plans, as companies accelerate gigafactory construction in Europe and the US.

    At 6 TWh of capacity the world could produce around 109 million EVs, although this is based on all the plants coming into production and operating at full capacity.

    In reality it’s likely that around 70% of the gigafactories in pipeline will come into production with an average global capacity utilisation of 70%, according to Simon Moores, chief executive of Benchmark.

    Tesla’s chief executive Elon Musk said this week that a total of 300 TWh is needed to transition the world to sustainable energy via batteries for heating and transport.
    ----------

    na konci dekády by měla existovat kapacita na výrobu 6TWh baterek ročně. Realistický odhad je, že se postaví 70% a tyto továrny pojedou na 70% kapacity, což dává 3TWh.

    Celkem na kompletní elektrizaci a OZEizaci je potřeba 300TWh.

    Ale tohle jsou pouze li-ion a již nyní existují další varianty skladování energie (redox-flow atd)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    China’s solar cell production capacity may reach 600 GW by year-end – pv magazine USA
    https://pv-magazine-usa.com/2022/10/24/chinas-solar-cell-production-capacity-may-reach-600-gw-by-year-end/

    exponenciála pokračuje

    na redditu je k tomu back-of-envelope výpočet

    China's polysilicon capacity should grow from around 530,000 MT at the end of 2021, to up to 1.2 million metric tons (MT) in 2022, jumping to 2.5 million MT in 2023, and up to 4 million MT in 2024.

    Based on an average of 3 grams per watt:

    4 million metric tons = 4 trillion metric grams / 3 watts = 1.33 terawatt per year

    3 grams per watt

    4 million metric tons = 4 billion kilograms = 4 trillion grams

    4 trillion grams / 3 watts = 1.3333 TW/year
    --------

    takže 2024 pouze výrobci v Číne vyprodukují panely s výkonem 1,3TWp

    s kapacitním faktorem 13% je to ekvivalent 199 jaderných reaktorů o výkonu 1GW s faktorem 85%. Což je polovina dnešní jaderné výroby (nebo taky 5,7% celosvětové elektřiny pokud tato bude 26000TWh/rok)

    -----

    v roce 2024 fabriky v Číně vyrobí panely schopné vyrobit stejné množství elektřiny za rok jako 199 jaderných reaktorů
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    https://twitter.com/mbodlaire/status/1584524531112083456
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jen tak pro info:
    cena plynu day-ahead:
    24.10.2021 - 87,3 EUR/MWh
    24.10.2022 - 39,1 EUR/MWh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    každopádně se těším na příští rok na všechny ty "energy review" a "energy outlook" kde to bude pěkně shrnutý za letošek
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: EU myslím, ty data ze světa nemám tak v hlavě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jen abych to nějak podložil - co jsem dohledal různě po internetu, tak 2004-2005 byl peak jádra v EU (~950TWh) a 2019 v USA (809TWh) a EU klesla na 683 TWh 2021 (letos míň) a USA na 773 (08/21-07/22). Takže nějakých 300TWh dolů (co by nebýt covidu a recese musely být nahrazeny plynem a uhlím). Ale je fakt že covid dost omezil dopravu, což byl bonus navíc

    A to ještě docela zachraňuje Čína, která 2015-2021 přidala na jádru ~280TWh

    ale OZE v tom období narostly násobně víc (jak v Číně, tak v USA, Evropě i jinde)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ani v roce 2020 nakonec emise neklesly, jestli se nepletu, akorát zaznamenaly za dlouhou dobu nejmenší nárůst. Pokud by v recesi spotřeba energie celosvětově klesla o 30% tak už se z toho v životě nevyhrabeme (myslím) :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: celosvětově? Včetně napr Indonézie a Vietnamu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: no myslím, že jsi řádově úplně jinde. recese sráží spotřebuje energie o 20-30% proti tomu kde by byla kdyby vývoj po roce 2019 pokračoval. ty jaderky byly kolik 1-2%?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: ano, to je základní vlastnost civilizace
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA: ona ta inflace zamicha se spotrebou. Jen tak se z udalosti poslednich let a blahobytu zpatky na vrchol konzumu nevyhrabeme, valka nevalka...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO:
    PAN_SPRCHA: covid a válka (recese) nahradí předčasné uzavírání jaderných elektráren po světě (krom Německa i nějaké v USA, Švédsku atd) a zbytek jsou nové OZE
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: Snížilo se to díky Covidu, teď se to sníží kvůli válce a cenám surovin.......ale budeme plácat po zádech jak je to díky tomu jak zavádíme OZE.

    bez zavádění OZE by to šlo samozřejmě nahoru ještě daleko víc, ale celková spotřeba energie nebýt covidu a války by šla nahoru už snad geometricky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam