• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: technicky by to problém být neměl, ale ten výkon takhle obřího díla......to je jak plynová turbína na Počeradech.

To čistě o výkon/cena.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Vytezenejch dolech na severu Cech jsem jeste nenapsal .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Mimochodem ty bys do toho mohl videt vic, cetl jsem kdysi tenhle navrh: vytvorit z vytezenejch dolu, kde se tedka delaj jezera gigantickej system precerpavacich elektraren. vzhledem k tomu, ze na sever se bude budovat zeleznicni koridor, dal by se spojit s hvdc vedenim a napojit na vetrny parky v baltu, kterejm by pripadne moh fungovat jako velka baterka.
    Nicmene Hausenblas mi prijde trochu jako hochstapler a nevim, jestli tam jsou nejaky zadrhele. Protoze takhle od stolu bez blizsich znalosti to vypada trochu jako win win win ne?

Stane se Česko "energetickým pupkem Evropy"? | 21. 9. 2018 | Britské listy
    https://blisty.cz/art/92698-stane-se-cesko-energetickym-pupkem-evropy.html
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: ne. Co se týká připojení LNG Gdaňsk tak se plánuje úplně nová DN 1000 od terminálu až na české hranice.
    Současné Polské plynovody už jsou plné
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: trubka uz postavena je, ne? Jako draty taky nejake jsou ale malo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak kdo bude driv? Paks2 nebo Polaci? (Nebo EDU2? :) )

První jadernou elektrárnu v Polsku postaví Američané - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-prvni-jadernou-elektrarnu-v-polsku-postavi-americane-40412980
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: když si může Česko zaplatit LNG terminál a DN1000 přes celé Polsko, kde je bezpečnostní pásmo širší než u elektrického vedení.?.

Jako pořád jsem ještě neslyšel jediný argument proč trubka přes cizí zemi postavit jde a kabel ne.
    Jediný argument je blok v hlavách.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    To jo ale ty kabely taky lidi v zahradce nechtej :) bylo by skvele zaplatit si jako Cesko 10GW offshore v Baltu
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: jo, tam někam se směřovat reálně dá.

Ale jak už jsem mockrát psal, obecně jsem spíš toho názoru že energie se má vyrábět tam kde jsou pro to nejvhodnější podmínky bez ohledu na vnitřní hranice EU
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: super, tak upravme legislativu aby meli obce a lidi vic penez z turbin a smerujme na bavorskou uroven. Tech 8% elektriny se hodi, nahradi to skoro gigawatt uhli
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: ano, obecně se dá dostat někam na úroveň Bavorska.
    Které má taky suverénně nejméně větrné energie z celého Německa.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: jo, on to pak pohřbil ten gaychat.

TUHO: jel, mockrát. Vítr na hranici nekončí. Na Slovensku platí něco jako 600-2400 metrů minimum od nejbližšího obydlí což v té Bratislavské aglomeraci je hodně omezující.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: tak jsem se ve sve demagogii pro jistotu koukl do mapy, abych mrknul na twn vetrny ostrov. tak tam kde je krouzek se stavi - fouka. kde je krizek uz nefouka. vitr asi ma neco k procleni. zajimavy je, ze se na stejnych mistech meni i pudni podminky, protoze zatimco v rakousku jsou mala policka na slovensku velke lany…

TUHO
    TUHO --- ---
    btw PAN_SPRCHA: TUHO: k tomuhle uz nic nemas? zajimalo by me jak to teda je…
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: ja nerozporuju, ze tam nefouka vic. jenom si myslim, ze nevyuzivame potencial, ktery tu mame. prootze nejak tady fouka. stejne jako tady sviti slunce
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: sorry, ale jel si nekdy z vidne do blavy? ,) fakt neverim tomu, ze vitr konci presne na hranici :))9
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: bavorsko ktere je na te mape na tom hodne podobne jako my a taky jsou obyvatele docela proti ma 2,5GW a jdou to navysovat (bavorsky kancler prohlasil ze 1000 novych turbin)

Spanelsko taky vypada docela blbe krom jednoho mesta (Barcelona?) a maj 30GW pri 6nasobne plose Ceska

Takze “neco” by se urcite udelat dalo a dle mne nejsou 3GW instalovaneho vykonu a tedy 6TWh rocni produkce zadne velke sci-fi
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: jenže ono tam opravdu fouká více. Tam je takový větrný ostrov kolem Neziderského jezera. Je to krásně vidět i na mapě celé Evropy. A ano opravdu končí na hranici se Slovenskem.

Na celé té mapě je vidět ta demagogie kterou tady teď provádíte. Prostě se staví tam kde fouká a u nás prostě nefouká

wind-resource-of-europe-fb
    GOR
    GOR --- ---
    GOR: A k vetrnosti - ve strednim Polsku - Inowroclaw a okoli je vetrno jako v Krusnych horach s drobnym rozdilem - v nadmorske vysce 70 m n.m. je radove mensi problem s namrazou.
    GOR
    GOR --- ---
    JIMIQ: Protoze stavet VTE v CR je za trest. Odpor obyvatelstva je sam o sobe problem, vyderacska obcanska sdruzeni jsou tresnickou na dortu.

V Polsku je to s odporem obyvatelstva lepsi, obec inkasuje dan z nemovitosti ve vysi 1 % z hodnoty stavebni casti, stavebni cast vychazi na cca 25 - 30 % z celkoveho CAPEX. Občanská sdruzeni bez faktickeho pravniho zajmu maji upp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam