• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    abych to rozvedl - vysoké ceny tlačí na ekonomiku, zvyšují se sazby, což ekonomiku taky zpomaluje. Čína je v opravdu těžkých potížích z víc stran, OPEC snižuje těžbu, což zase zvyšuje ceny a zpomaluje ekonomiku.

Takže ten trendový tlak aktuálně na minimálně 12 měsíců je na zpomalení spotřeby, přičemž obnovitelné zdroje se dostávají do té rychle rostoucí části S-křivky (450TWh letos, 600TWh příští rok, 800TWh 2024), což bohatě nahradí jakýkoliv růst spotřeby energie v těch částech světa co nebudou postiženy recesí
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A srovná se cena dřív než nastane celosvětová recese?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: no... spíš bych sázel na zvýšenou cenu uhlí a plynu ....ona se zvedla celosvětově.
    Taky Čína se brzdí přes covid.

Až se srovná cena, spotřeba zase vystřelí
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ:
    "We cannot be sure if we have reached peak coal and gas in the power sector," Wiatros-Motyka said.
    :(
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO: chtělo by to přidat do grafu hydro (~4500TWh/rok), protože za dva roky (2024) to vítr+slunce překonají (ok, možná 2025, záleží na víc faktorech, třeba jaké bude zrovna sucho)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Renewables meet 100% increase in global power demand, halt rise in coal and gas
    https://www.aa.com.tr/en/environment/renewables-meet-100-increase-in-global-power-demand-halt-rise-in-coal-and-gas/2703200

(local) peak coal & gas? :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: A budou vypisky? .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Through the roof...

TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: no a uz si to teda rozjel? ,) ja jsem o zadnym konkretnim planu jeste nic neslysel
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: Polsko planuje jaderku dlouhodobe, to neni zadna zmena planu ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Epic, tenhle plán sem tu vymyslel a rozjíždět já!
    Doly končej v hloubce -50 - +100mnm, Litvínov je 400 a Fláje 750.
    Pak už záleží jenom kolik a jak velkejch vybuduješ horních přehrad, Dlouhý Straně honěj 2.5Mm3 na 840 metrů vejšky s 65mMW na 6 hodin.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Polsko masivně mění svou energetiku. Ta je až z devadesáti procent závislá na uhlí. Jeho plánovaná náhrada - zemní plyn - zdražila i kvůli ruské agresi na Ukrajině. Vláda proto hledá jiné alternativy - chce jadernou elektrárnu a investovat obří částky do úspor. Jako příklad slouží panelový dům ve východopolském Szczytně.

V Polsku mění energetiku. Postavili například energeticky soběstačný panelový dům — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/3539459-v-polsku-meni-energetiku-postavili-napriklad-energeticky-sobestacny-panelovy-dum
    TUHO
    TUHO --- ---
    JON: Jj, presne jak rika Kutas. Strucne je to v tom clanku, ale nikdy jsem necetl nejaky podrobnejsi informace nad ramec tohodle...

"Navrhuje, aby se vytvořila průtočná kaskáda jezer, která bude mít rozdíl hladin nejvyššího a nejnižšího jezera cca 90-110 metrů. Navrhuje využít ohromného objemu vody a vybudovat přečerpávací elektrárnu, která bude mít výkon 800-1100 MW. Můžeme využít existujících linek pro uhelné elektrárny pro vyvedení výkonu. Plocha jezer 2000 ha, objem vody 2 miliardy m3, odpar cca 15 m3/s."
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JON: jde o to, že ty jezera mají možnost "kaskády"... vytěžené doly na hnědé uhlí jsou v podstatě jezera a ta soustava se má nacházet v různých výškách. Detaily neznám, ale kdysi jsem o tom taky četl a zaujalo mě to.
    JON
    JON --- ---
    TUHO: pockej, jak to ma fungovat? Precerpavacka potrebuje tu vodu strkat nahoru, ne dolu do dolu - neco mi unika.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak Dlouhy strane maj polovinu a serizli a vykutali kvuli tomu kopec .) Mozna si to predstavuju ajk Hurvinek valku, ale tady bych asi ocekaval naklady vyrazne nizsi ne?
    Nicmene prave jsem od ty doby neslysel, tak me jenom zajimalo, jestli se to resi / neresi...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: technicky by to problém být neměl, ale ten výkon takhle obřího díla......to je jak plynová turbína na Počeradech.

To čistě o výkon/cena.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Vytezenejch dolech na severu Cech jsem jeste nenapsal .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Mimochodem ty bys do toho mohl videt vic, cetl jsem kdysi tenhle navrh: vytvorit z vytezenejch dolu, kde se tedka delaj jezera gigantickej system precerpavacich elektraren. vzhledem k tomu, ze na sever se bude budovat zeleznicni koridor, dal by se spojit s hvdc vedenim a napojit na vetrny parky v baltu, kterejm by pripadne moh fungovat jako velka baterka.
    Nicmene Hausenblas mi prijde trochu jako hochstapler a nevim, jestli tam jsou nejaky zadrhele. Protoze takhle od stolu bez blizsich znalosti to vypada trochu jako win win win ne?

Stane se Česko "energetickým pupkem Evropy"? | 21. 9. 2018 | Britské listy
    https://blisty.cz/art/92698-stane-se-cesko-energetickym-pupkem-evropy.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam