• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nasel jsem ze dovazime cca 8 milionu tun ropy rocne (coz dava prepoctem kolem 60 mil barelu, pri cene 80 usd/barel je to 115 miliard korun) a k tomu jeste 1,8 mil tun nafty (kupodivu benzinu vyvazime zhruba stejne jako dovazime), pricemz ta ma hodnotu bez dane asi 25kc (10kc spotrebni a 5-6kc DPH), tuna nafty je 1150 litru (rozmezi bylo nejak 1136-1220), takze to je rocne 52 mld kc a nevim za jakou cenu jsme ted nakupovali plyn, predtim byvala cena o dost nizsi, nasel jsem 60€/MWh. Nas dovoz je kolem 80-85TWh rocne takze 116 mild kc.

    Celkem tyto tri polozky - plyn, ropa a nafta jsou (v normalnich casech kdy nafta neni za 50kc na benzince a ropa za $120 a plyn za 200€/MWh) 283 miliard korun rocne.
    To je napriklad 10,5GWp fotovoltaiky, nebo 22,6GWh v baterkach
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Snizeni dovozu energie z 95% (nyni - ropa, plyn, uran) na 5% (po tranzici) je k nezaplaceni :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: nepsal jsi tu náhodou ráno, že je to finančně dosažitelné? Ale dal jsi se myslím na správnou cestu vedoucí k silnému skepticismu .. :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    California starts using $380 million for long duration energy storage
    https://www.energy-storage.news/california-funds-hybrid-battery-storage-project-in-first-grant-from-us380-million-long-duration-package/

    $31M za 60MWh
    Vanadium flow 10MWh a zinek-hybrid (to asi neznam :D ) 50MWh

    Na tech nasich 120 hodin ~1,2TWh by bylo potreba 15 bilionu korun takze 8 rozpoctu :) (ale pokles cen baterek je pres 80% za deset let, takze za dvacet let 1/3 rozpoctu (pokud ovsem ceny budou furt klesat stejne, coz nemusej))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale celá ta diskuze je dost zbytečná protože alternativa k obnovitelným (nebo občasným, jak je libo) zdrojům energie je jádro, které tady v potřebném množství nebude stoprocentně.

    Nejvíc co jsem viděl z plánů je 2 reaktory v EDU2 a 2 na dostavbu temelína - to nám dá (k dvoum reaktorům co vydrží do 2060/62) 32,7TWh, plus ty dva co máme 16,4TWh. Celkem je to 49,1TWh.

    Voda je 2,1-2,5
    -------
    čistá spotřeba nyní je 64TWh a bude růst, tak počítejme 75TWh
    75 - 49,1 - 2,5 = 23,4TWh.

    Teď je otázka kolik může poskytnout kogenerace bioplynu, pan_sprcha zmiňoval že bioplynu se v ČR vyrobí miliarda kubíků, což je 9,77TWh, účinnost do 60% čili ~5,5TWh

    a na těch 18 potřebujeme dovoz + OZE.

    Tak udělejme nejdřív těch 18 v OZE které jisto jistě potřebujeme a mezitím ať se klidně dělá tendr na EDU2, to asi ničemu nevadí, ale my místo toho přešlapujeme furt na místě a dohadujeme se jestli to půjde nebo ne a mě nezbejvá než se leda tak plácat do čela :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já neříkám že to bude jednoduchý, ale říkám, že je to dosažitelné technologicky a finančně. Stát musí poskytnout právní rámec aby se vlk nažral a koza zůstala celá a to v Česku hodně hapruje

    net zero se dá dosáhnout i s PPE (třeba s carbon-capture, nebo se syntetickým plynem, sám ho občas zmiňuješ) a ten můžeme dovézt z Norska, Austrálie nebo klidně z Ukrajiny (ta může mít obrovský množství fotovoltaiky, protože má 600 tisíc km2 a zhruba stejně obyvatel jako poloviční Polsko a jako výhoda jsou existující trubky na plyn)
    GOR
    GOR --- ---
    JIMIQ: Ember-climate řeší jen a pouze uhlí a nahrazuje ho 4 GW ve větru, 8 GW solaru a 3 GW PPE. Nějak mi tam uniká "net zero". To jsme ale pořád na míle daleko od bezuhlíkové ekonomiky.


    Tabulka je dobrá, ta se mi líbí, ale ty příspěvky v posledních dnech zrovna nepřetékají čísly. Ale k vytěsnění fosilních paliv to má ještě daleko ;-)


    Technicky můžeme 7 GW VTE a 38 GW FVE postavit klidně za 10 let, ale obávám se, že se to nesnese s právním státem. Nezapomeň, že decentralizace zdrojů je sice strašně fajn, ale furt máme centralizovanou spotřebu (města, průmysl). Najdi si statistiku VTE v ČR, zdaleka nejvíc se jich postavilo v letech 2006 - 2010. Paradoxně, teď když se obejdou bez podpory se moc nestaví, proč asi? Napovím, kvůli distribučkám to není, ty totiž většinou řeknou, že park jde připojit do VVN a u dobré lokality není ekonomicky ani papírově 30 km kabelu problém, připojuju-li 15+ MW.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Coal-free Czechia 2030 | Energy pathway | Ember
    https://ember-climate.org/insights/research/coal-free-czechia-2030/

    tady je proti-analýza


    GOR: třeba takhle?
    [JIMIQ @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]
    všimni si datum kdy jsem to psal :)

    můžeme se bavit o tom jak je realistické za 25 let postavit 7GW větru a 38GW fotovoltaiky... já myslím že jo :)
    GOR
    GOR --- ---
    JIMIQ: Tak prosím technicky validně prorokuj Tvá konzervativní proroctví, alespoň v hrubých obrysech, z těch prázdných výkřiků nějak nejsem schopen nic vyčíst. Díky.


    JIMIQ: To je úplně jedno, 7 GW nebo 30 GW, ani jedno nepokryje stávající bilanci elektřiny, nemluvě o ostatních složkách energetické bilance.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ten dokument počítá s OZE v Česku kolem 7GW... teď máme 2,5 a do 2026 překonáme těch 7 a 2030 to půjde přes 15. Jen ČEZ už má rozplánováno 6GW do 2030.

    případně že Slovensko bude 2030 v mínusu, přičemž už letos v prosinci budou mít produkci nad spotřebou a 2024 nastartují další reaktor který přidá 3,5TWh - odstavování nejbližších reaktorů je čeká až 2044
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    GOR: na subredditu /r/energy jsem naopak já za tu konzervu co si myslí že to půjde pomalejc než ostatní :) doma není nikdo prorokem jak se říká
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: a to dokazuje co přesně? ;)
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Já si to netroufám odhadovat - bohužel jsme ve výstavbě JE ztratili kontinuitu, vem si, že ti švarní pionýři, co projektovali Temelín jsou dnes dědci 60+, fachmani co vařili reaktor na tom budou stejně atd. atd. a jinde ve světě to není o moc lepší, s výjimkou ČLR, Indie, Ruska.... ale jsou jejich zařízení schvalitelná v Evropě? Nevím.



    JIMIQ: No, ono i těch 120 hodin může být v zimě krásných 1,2 TWh. A pokud byhcom měli vytěsnit i zemní plyn a ropu, tak ... roční konečná spotřeba jen ČR je cca 1 EJ (už po transformacích), kdyby to všechno mělo být nahrazeno elektřinou, bilance by nám vzrostla někam k 300 TWh (bez akumulační ztrát) - to je 100 GW (optimistických, nevím jestli jde sehnat 100 GW lokalit s využitím 3000h) ve větru nebo 250 GW ve fotovoltaice.


    JIMIQ: Všichni jsou blázni, jenom JIMIQ je letadlo?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: lol, takovej faul, ted jsi se moc pekne odkopal :) pod tou studii je podepsan CEPS a data se brala z MAF a TYNDP..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: problém je že MPO je konzervativní struktura která nedokáže myslet dostatečně out of the box. Ta data uvedená v dokumentu nemají ani hodnotu papíru, na kterej by se mohly vytisknout :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: tak to ji delali spatne.. v CR 2035 vychazi vic jak 1000 hodin nedodavky za stavajicich predpokladu pokryti spotreby pro zakladni scenar.
    Tady na str. 18 je LOLE v zakladnim scenari uz taky hezke pro 2030, ale nizkouhlikovy scenar je zjevne naprosta utopie.

    https://www.mpo.cz/assets/cz/energetika/elektroenergetika/2021/2/Hodnoceni-zdrojove-primerenosti-ES-CR-_2019__1.pdf
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    rethinkX tvrděj že dělali analýzu všech významnějších ekonomik a vyšlo jim že nikde není potřeba víc než 120 hodin úložiště
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    GOR: porad to jeste vnimam jako politicke zadani, ktere se prehodnoti v dusledku vyssich priorit. Uloziste, ktere prevede vyrobu z leta do zimy neni vymyslene, natoz abychom ho v takhle kratkem case postavili. Jedine, co se tomu blizi, je ten vodik, ale mizernou ucinnosti prave bys musel postavit nasobky instalovaneho vykonu nez potrebujes a dozenou te naklady. Kdybys dneska lidem rekl, ze v koncovych cenach jeste zdaleka nemaji promitle soucasne ceny a elektrina ma kam stoupat, tak na Vaclavak prijde vic lidi, kteri v dusledku toho silne zchudli. Me z toho porad strednedobe vychazi zmirneni kurzu a prostor pro jadernou renesanci.
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Tak chceme-li mít gros bilance v OZE, tak nejspíš budeme potřebovat víc akumulace. Jestli se to odehraje na straně výroby, distribuce/přenosu nebo obchodu je už jiná otázka.

    Jakou technologií se to odehraje si teda netroufám hádat - až začnou bejt markantní přebytky energie v některých částech roku, třeba začnou být zajímavé nějaké vodíky, syngasy atp., i pře jejich poměrně bídnou účinnost, ale třeba štafetu převezmou olítané baterky z elektromobilů, čert ví.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    používáš hezká cizí slova, ale fakta mluví jasně - úložiště rostou exponenciálně, stejně jako fotovoltaika...

    a teď si vem že v elektromobilech je těch baterek ještě násobně víc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam