• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: vyrovnavani spicek dela preci trh, elektrarny jedou s ohledem na dark spread a spark spread. Nevim presne jak je to ted, ale zavernou elektrarnou v Nemecku byly co si pamatuji cernouhelky a plynovky s ohledem na momentalni naklady. I cernouhelka umi najet do spicky na druhy den, nejenom plynovka. Regulacni zalohu poskytuji zdroje, ktere ji prodaly, u nas sekundarni regulaci poskytuji prevazne hnedouhelky a tercialni regulace se skoro neaktivuje.

    K plynu a) a ten trend se udrzi i v tom horizontu 2035?
    b) asi tim mysli, ze poptavkova krivka Nemcu je vys a jsou schopni vyhnat ceny na uroven, za kterou se nam nevyplati odebirat, ale formulovano je to nestastne
    c) opet - plati to v horizontu 2035 a dal?
    TUHO
    TUHO --- ---
    The UK can build a reliable, secure and cost-effective electricity system that is decarbonised by 2035, says the government’s advisory Climate Change Committee (CCC).
    The CCC’s new report is based on new hour-by-hour modelling of the country’s electricity system out to 2035, which includes stress-tests of how it could ride out extended “wind droughts”.
    In effect, the report is a 131-page answer to the question often posed by those sceptical of climate action: “But what about when the wind does not blow and the sun does not shine?”

    CCC: Here’s how the UK can get reliable zero-carbon electricity by 2035 - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/ccc-heres-how-the-uk-can-get-reliable-zero-carbon-electricity-by-2035/
    PES
    PES --- ---
    Tak schválně, kolik let se budou eko-fans přilepovat na silnice apod., aby zabránili stavbám továren na křemíkové pláty solárních buněk?
    Konec závislosti na čínských solárech. Brusel chce dostat výrobu do Evropy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ek-zavislost-cina-solar-dovoz-konec-technologie-dotace.A230312_194259_ekonomika_lisv

    A jak bude CN bránit vývozu technologií na výrobu FV článků (a jak bude proti Západu používat patentové právo, na které v dobách kopírování a kradení know-how z vysoka kašlala a vlastně dodnes do kašle)?
    Obchodní válka ve fotovoltaice? Čína zakáže export části svých nejlepších technologií | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67167690-nastane-obchodni-valka-ve-fotovoltaice-cina-zakazala-export-casti-svych-nejlepsich-technologii
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: no...

    Uhelná elektrárna podle náměstka Hladíka není špičkový zdroj, který by byl provozován pouze v době nejvyšší poptávky po elektřině. To jsou podle něj dnes plynové nebo přečerpávací elektrárny.

    Realita – Je tomu právě naopak, než si ministerský adept Hladík myslí. Hnědouhelné zdroje poskytují masivně systémové služby, tzn. velmi rychlou schopnost najetí bloku na požadovaný výkon. Právě tato flexibilita se stala již před řadou let podmínkou úspěchu na cenově volatilním trhu. To je dobře známo skutečným expertům z praxe českého i německého trhu. Třeba Němci mají nyní v kapacitní rezervě pro vyrovnávání nestabilních zdrojů ze slunce a větru právě v uhlí kapacitu 8 GW.


    cože? Je to přesně takhle jak si myslí a ne naopak jak tvrdí článek. Uhelná poskytuje zálohu OZE v rámci předpovědi využití a výkonu OZE, ale ne v rámci vyrovnání špiček, to dělají právě ty daleko flexibilnější plynové.



    Jestliže něco nedávná krize kolem dodávek zemního plynu ukázala, tak je to nepřijatelné výkonové a finanční riziko spoléhat se zcela zásadně na importní plynovou kapacitu (dnes z LNG). Tu si chce se „záložní“ kapacitou 31 GW stávajících a 21 GW nově plánovaných paroplynových elektráren dopřát Německo, což je zřejmě strategie berlínské vlády při postupném odstavování uhlí už do roku 2030.
    Německo s vlastními pobřežními terminály tak do budoucna samo spotřebuje obří objemy dováženého LNG zřejmě za cenu, jíž česká nemůže konkurovat. Nemluvě o nedostatku LNG, o který bude s Evropou nepochybně soupeřit i expandující Čína.


    za a)Německo má dost velký plynový phaseout, náběh OZE, takže i s tím obřím náběhem instalovaného výkonu mu celková roční spotřeba klesá
    za b) cena které Česko nemůže konkurovat? co je to za blbost, ten člověk nechápe cenotvorbu trhu s plynem. Němci prostě budou platit cenu z burzy a Češi budou platit.....cenu z burzy. on má jakousi představu že se jako budeme přeplácet o omezený objem?
    za c) Nedostatek LNG? toho je až moc, nedostatek je dneska lodí a terminálů což se bude měnit v následujících letech relativně rychle...a Čína spíš naopak docela stagnuje a rozvoj plynu prakticky stopla.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Martin Sedlák: Nový ministr životního prostředí a skvělá zpráva pro českou moderní energetiku - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/martin-sedlak-novy-ministr-zivotniho-prostredi-a-skvela-zprava-pro-ceskou-moderni-energetiku
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Tak první mýtus je, že levně vyrábíme elektřinu. Vyrábíme levně, protože vyrábíme většinou v elektrárnách, které jsou na sklonku svého života. Jenomže my nutně potřebujeme v energetice nové investice, a tomu odpovídají jiné cenové úrovně.

    Druhý mýtus: V Německu je často nižší cena elektřiny než v Česku, za což mohou například dotované obnovitelné zdroje. Propojený trh do jisté míry vyrovnává ceny v jednotlivých zemích či zónách. Vyrovnává je tím více, čím lépe je propojený. V zemích, kde je aktuální přebytek a relativně levná elektřina, to může cenu navyšovat oproti stavu oddělení, v zemích, kde je nedostatek, to cenu naopak oproti vydělenému trhu snižuje.

    Celkový efekt našeho zapojení do společného evropského trhu je ale z ekonomického pohledu dlouhodobě kladný. Tím spíš, že se Česko řítí do energetického deficitu. Hrozí, že během několika málo let budeme muset elektřinu dovážet, takže pro nás bude naopak výhodnější být součástí velkého celku.


    Expert: Česko nebude mít dost proudu, napojení na Německo bude výhoda - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-expert-za-penize-do-slunce-a-vetru-jsme-mohli-mit-4x-vic-energie-z-jadra-227274
    TUHO
    TUHO --- ---
    Research on 100% renewable energy systems is a relatively recent phenomenon. It was initiated in the mid-1970s, catalyzed by skyrocketing oil prices. Since the mid-2000s, it has quickly evolved into a prominent research field encompassing an expansive and growing number of research groups and organizations across the world. The main conclusion of most of these studies is that 100% renewables is feasible worldwide at low cost. Advanced concepts and methods now enable the field to chart realistic as well as cost- or resource-optimized and efficient transition pathways to a future without the use of fossil fuels. Such proposed pathways in turn, have helped spur 100% renewable energy policy targets and actions, leading to more research. In most transition pathways, solar energy and wind power increasingly emerge as the central pillars of a sustainable energy system combined with energy efficiency measures.

    On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research | IEEE Journals & Magazine | IEEE Xplore
    https://ieeexplore.ieee.org/document/9837910
    PES
    PES --- ---
    TUHO: to už mohli rovnou opsat třeba to z ABC roku 1960 :-/ Studie "prokazují" popř. "se shodují" tak akorát na něčem, co je teď zrovna hype a "v kurzu" bez ohledu na fyzikální a už vůbec ne ekonomické možnosti a realitu...

    Z časopisu ABC - rok 1960

    Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru.

    To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny atd...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hundreds of scientific studies have proven that 100% renewable energy systems can be achieved on global, regional, and national levels by or before 2050. The number of published studies has grown by 27% annually since the year 2010 and continues to grow each year.

    “A quickly increasing number of researchers conclude that the entire energy system demand can be met based on renewables, and that doing so will actually be cheaper in the long term, while fulfilling sustainability requirements”, professor Christian Breyer from LUT University concludes.

    Key pillars of this new energy system are solar and wind energy, energy storage, sector coupling, and electrification of all energy and industry sectors implying power-to-X and hydrogen-to-X solutions, complemented by upcoming carbon dioxide removal to help stabilize the climate. The topical review is entitled “On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research” and published in IEEE Access.

    Researchers agree: The world can reach a 100% renewable energy system by or before 2050
    https://www.helsinkitimes.fi/themes/themes/science-and-technology/22012-researchers-agree-the-world-can-reach-a-100-renewable-energy-system-by-or-before-2050.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: hodnota cehokoliv je relativni. Kdyz do bazalni hodnoty zahrnes "clean" pristup a pomerove navysis mzdy, je to stejne jako kdybys nic nezdrazil.

    Je to trochu zjednodusebi a ano, vuci ostatnim budou nektere 'nase' vyrobky mozna drazsi, ale tim prinasis tu 'clean' value, ktera se ti zase vraci jinde.

    Treba tim, ze mas mensi nemocnost diky cistsimu ovzdusi / nizsi pocet nechopenek / vyssi rocni produktivitu na hlavu.

    Argumentovat tim, ze nebudeme konkurenceschopni v evrope je trochu liche. Neni s kym moc konkurovat, s cinou uz nejsme schopni dlouho, na exportu zivotne zavisli nejsme atd.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: vetsina vyroby se do Asie vystehovala naopak kvuli volnymu trhu, globalizaci a levny doprave.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: na tuhle otázku se můžeme dojet podívat do USA, tam se taky nechtěj nechat zastavit v rozletu nějakejma normama a zákazama a jak si čvachtaj. Teda ty, co jsou v horních 5%, vlastněj akcie korporátů nebo nebydlím blízko železnice nebo ropovodu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: Tak ono neexistuje jedinej zpusob prosperujici ekonomiky. Muzes mit prosperujici ekonomiku, kde vylejvas rtut do vody a nebo prosperujci ekonomiku, kde s ni zachazis jako s nebezpecnym odpadem.
    Rozdil mezi tema dvouma ekonomikama je, ze v jedny mas kontaminovanou pudu a rodej se ti deformovany deti a v druhy ne.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: No jo, kromě dětské práce ještě vytáhnete nejspíš Hitlera (nebo Putina) a bude to dokonalé...

    Každopádně kdo se spíš může chovat ekologicky, zlepšovat procesy, snižovat externality? Ten co na to má a kde se ekonomice daří anebo tam, kde se peníze všemožnými zákazy/regulacemi/povolenkami z procesu berou?
    Vždyť na tomhle základu jsme si již úspěšně (bohužel) vystěhovali většinu výroby převážně do Asie (CN a spol.) a teď si už začínají někteří drbat hlavy, že to nebyl vůbec dobrý nápad a že bude třeba znovu si vybudovat alespoň nějakou soběstačnost (přesun zpět už nehrozí, to třeba CN ani nedovolí, když dostala takové pěkné dárečky, které jí dovolily tak vyrůst - viz. omezování a nejspíš brzy zákaz vývozu technologií výroby FVE, kterou chce CN aplikovat).
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: btw tu knizku vsem doporucuju, je to super dokument vice nez stoleti masivni industrialni propagandy v US, jejiz ozveny muzeme videt velmi dobre i u nas

    In the early 20th century, business elites, trade associations, wealthy powerbrokers, and media allies set out to build a new American orthodoxy: down with “big government” and up with unfettered markets. With startling archival evidence, Oreskes and Conway document campaigns to rewrite textbooks, combat unions, and defend child labor. They detail the ploys that turned hardline economists Friedrich von Hayek and Milton Friedman into household names; recount the libertarian roots of the Little House on the Prairie books; and tune into the General Electric-sponsored TV show that beamed free-market doctrine to millions and launched Ronald Reagan's political career.

    By the 1970s, this propaganda was succeeding. Free market ideology would define the next half-century across Republican and Democratic administrations, giving us a housing crisis, the opioid scourge, climate destruction, and a baleful response to the Covid-19 pandemic. Only by understanding this history can we imagine a future where markets will serve, not stifle, democracy.

    The Big Myth: How American Business Taught Us to Loathe Government and Love the Free Market: Naomi Oreskes: Bloomsbury Publishing
    https://www.bloomsbury.com/us/big-myth-9781635573572/
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: Hele tohle je furt dokola. Zrovna ctu knizku Big Myth o podobnejch vecech v US :)) Pekne to vylozeny vedle sebe od devatenactyho stoleti: Nemuzeme zakazat detskou praci jinak se nam zhrouti ekonomika, nemuzeme zavezt zdravotni pojisteni protoze se budou delnici schvlane zranovat, nemuzeme zavest dane z prijmu, protoze to je cesta z komunismu, nemuzeme zakazat freony, nebudeme mit spreje a lednicky, nemuzeme se zbavit oxidu siry, zhrouti se nam prumysl etc etc etc...

    Tohle je investice do stabilni budoucnosti a delame to proto, ze na zaklade dostupnejch dat je zrejmy, ze se nam to mnohorkat vyplati. Plus prakticky vsechny staty sveta se zavazali v Parizsky dohode, ten kdo vyvine potrebny technologie nejdriv, tak pravdepodobne bude taky shrobavat mocnej cash novejch trhu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: kdes sebral tohle? neměl bys hulit tak brzy před polednem. Nikde nebylo napsáno, že by si měli producenti povolenky vydávat sami - teď je dostávají přidělené anebo si je kupují...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to je velmi neotřelej koncept, že by si povolenky měli vydávat znečišťovatalé sami... jakože Tykač nesežene tři vlaky uhlí, tak je prodá ČEZu aby místo Chvaleticka zasmradili Mělník?
    PES
    PES --- ---
    TUHO: nakonec se opět střelíme do vlastních nohou - budeme tu mít všechno nejdražší (anebo to nebudeme mít vůbec, když se to sem do EU nevyplatí prodávat)a většina zbytku světa se na to z vysoka ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam