• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    hlavni ekonom CEZu:

    V diskusích o konci uhelných elektráren v ČR se objevují různé roky. Vládní prohlášení uvádí rok 2033, někdejší uhelná komise kdysi doporučila rok 2038 a zastánci uhlí věří v jejich provoz ještě dlouho poté. Politické rozhodnutí přitom určí jen nejzazší možný termín, kdy může být uhelná elektrárna v provozu. Reálná tržní situace však může stanovit mnohem dřívější stopku. Je dokonce velmi pravděpodobné, že mnoho českých uhelných elektráren začne mizet z trhu už dávno před rokem 2030. Důvodem bude ekonomika

    Kdy skončí uhelné elektrárny?
    https://oenergetice.cz/nazory/kdy-skonci-uhelne-elektrarny
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: nechtelo se mi hledat cisla a kdyz je tu nekdo predzvykal proc to sem nehodit - v principu ti na to staci selsky rozum - podivej se kolik stoji skladovani, vynasob si to zimni potrebou a zjistis, ze TUHO: to opravdu neni o skladovani, ale o rozumnem energetickem mixu

    OMNIHASH: a ekonomicky to nevychazi ani s jinymi formami akumulace

    PAN_SPRCHA: je otazka do jake miry to nebude komoditni zalezitost, az se poodstavuje uhli a bude treba dalsi vypadek jaderek .. lng je sice flexibilni, ale drzet tyhle kapacity neco stoji a nekdo to musi zaplatit (pokud na to pri zhorsene konkurenceschopnosti bude)..

    TUHO: pred par lety jsem pocital navratnost baterii pri provozu proti podpurnym sluzbam a prislo mi, ze to celkem sedi .. prumerna spotreba soustavy mi prisla vysoka, ale je to zima
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: NYRLEM: Jo a pro ty, kteri necetli, tak jsem zapomnel dodat, ze Premysl Soucek je autor toho Nyrlemem postovaneho clanku.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Btw Premysl Soucek je v soucasnosti jedinym redaktorem serveru iUhli.cz, ktery zalozila PR agentura GoodCom, ktera mimo jine provozovala v minulosti trolli farmy pro Severni energetickou Pavla Tykace.
    To neni zrovna zdroj, kterej bych si radsi trikrat neoveril .)

    Prehled identifikovanych falesnych profilu, ktery chodily sirit Tykacovu propagandu.



    Není ovšem bez zajímavosti, že server iUhlí.cz již od jeho založení v roce 2014 také provozuje PR agentura — firma GoodCom. Na jejích internetových stránkách se toho o ní moc nedozvíme, jen že „vždy připravuje svým klientům kampaň tak, aby byl při použití standardních i méně obvyklých postupů splněn vytýčený cíl“. Víme ovšem, že majitelkou agentury je Darja Elfmarková, manželka notoricky známého a pravomocně odsouzeného podvodníka Miroslava Elfmarka. Agenturu podle obchodního rejstříku získala krátce před svatbou s Elfmarkem, ovšem v obchodním rejstříku je stále vedená pod svým dřívějším jménem Lipková. Její bývalé jméno pak bylo zmiňováno v souvislosti s webem iUhlí.cz i v médiích. Jak již dříve uvedl magazín Reportér, Elfmarková nyní působí na ČVUT, kde za univerzitu zprostředkovala a podepsala několik smluv se Severní energetickou, respektive s její dceřinou firmou Elektrárna Chvaletice.

    Falešné profily a nenávistné komentáře. Uhlobaron Tykač manipuluje propagandou
    https://denikreferendum.cz/clanek/25143-falesne-profily-a-nenavistne-komentare-uhlobaron-tykac-manipuluje-propagandou
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jenže to nám jenom ukázalo že je blbost vybudovat si infrastrukturní závislost. Nikoliv komoditní.

    Plyn bude plnit roli přechodového zdroje tak dlouho jak bude potřeba.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Pust to z hlavy, zaverny zdroj neni regulatorni vymysl, ale chovani kazdeho komoditniho trhu.
    Jakmile udelame to, co navrhujes, povede jen k tomu, ze se vytrati cenova informace o spicce a celkove naklady na elektrinu vzrostou. Je zadouci, aby se ve spicce (a s promenlivymi zdroji jen predefinujeme spicku nikoli jako dobu s nejvyssi poptavkou, ale jako dobu s nejvyssi cenou) kazdy spotrebitel (ve smyslu energetickem) zamyslel, jestli opravdu neumi spotrebu presunout v case.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ale houby. Jediný co jsme si na tom ověřili bylo, že je blbost to nakupovat od Ruska. USA maj cenu furt plus mínus stejnou, jako před válkou.

    Monthly natural gas prices United States and Europe 2023 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/673333/monthly-prices-for-natural-gas-in-the-united-states-and-europe/
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: v cenách energie...
    ... takže plyn apod. jedině až se cena energie na trhu bude počítat ne dle nejvyšší ceny posledního zdroje, ale dle ceny a % podílu příspěvku jednotlivých zdrojů.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: kdy teď? Jak vyzkoušeli?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: navíc plyn je flexibilní, dá se skladovat v existující infrastruktuře v množství násobně převyšující potřeby pro vyrovnání sítě při dunkelflaute.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: tak plyn... no to jsme si přece teď nádherně vyzkoušeli jak skvělý zdroj to je (zvláště jako "závě(t)rná" elektrárna). Super. Ale přesně takhle se stabilní el.soustava dělat nemá.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: i kdyby se žádné úložiště ekonomicky nevyřešilo, tak furt existuje plyn. Když ze současné spotřeby plynu na 22,9% (celkové energie, ne elektřiny a to celosvětově) přejdeme na 20% na ty případy kdy nesvítí/nefouká, tak jsme na tom furt líp než teď, kdy se krom toho plynu spotřebovává 29% ropy a 25% uhlí

    takže ne, opravdu teď není potřeba řešit posledních 20%, na ty máme přinejhorším ten plyn. Vyřešme teď ten zbytek a za dvacet let se podívejme co se kde urodilo za nápady
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: ale to je ošklivé podstrkávání něčeho, co jsem neřekl - já neříkám, že nemá smysl začínat (s pokusy, provádět vývoj atd.), ale já stále a zásadně tvrdím, že je nesmysl direktivně likvidovat stabilní zdroje a zařízení dřív, než je dotažena alespoň ekvivalentní náhrada.

    Prostě zbrklá a direktivní TRANZICE, když na tom slově tak bazírujete, napáchá vždy více škod než užitku. Zvláště když ji dirigují tzv. zelení eko (v reálu jen z hlediska techniky, matematiky a fyziky totálně vylízaný paka) a pak tlačí politici (neméně nepoznamenaní uvedenými znalostmi popř. co hůře, pro své benefity schopní případně i přírodní zákony přehlasovávat :-/)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: sry, ale narikas, ze svet neni dokonalej. To je jak kdybys tvrdil, ze s elektromobilama nema smysl zacinat, protoze neni infrastruktura a v tuhle chvili nemame ani dost energie nasytit potebcialne vymenu vsech spalovaku za elektromobily. Ano, nemame. A? Ceho se snazis argumentacne dosahnout? Znamena to, ze nema smysl jit dal? Jaka je definice slova transition?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: jenže o tom ten problém právě je - násilně se rvou OZE ve stále větším % do sítě aniž by byla realizována (vlastně ani vymyšlena a dotažena) ta dlouhodobější úložiště, kde zatím známe jediný efektivní a ekonomicky návratný model a tím je gravitační baterie s pracovním médiem vody - tedy zkráceně Přečerpávací vodní elektrárna.

    No a pro technicky nepolíbené je přečerpávací elektrárna svým způsobem jen variantou konvenční vodní elektrárny, akorát s téměř uzavřeným cyklem vody mezi spodní a horní nádrží, takže se z ní stává baterie, která reálně nevyrábí (nemáme perpetuum mobile) a jen akumuluje. Zatímco klasická vodní elektrárna má otevřený cyklus pracovního média, kdy se spoléhá na to, že Příroda (tedy de-facto stejná "OZE" solární energie jen bez fotoelektrického jevu) zařídí "nabití" pracovního média (vody) do horní nádrže potenciální energií (odpar, vzestup, přesun nad vyšší polohy pevniny, kondenzace) s dodatečnými vedlejšími efekty jako je třeba obnova sladké vody, závlaha rostlin cestou atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: tahle snaha trvat na li-onkách pro pokrytí měsíčního výpadku... jasně že to nevyjde, když rveš řešení pro minutový výpadky na týdenní cykly. Tohle je dost end game záležitost, kterou má cenu řešit ve chvíli, kdy vyřešíme 80% transformace na OZE, ne teď na začátku, a myslím, že to dopadne nějakejma tepelnejma úložištěma napojenýma na klasický parní turbíny, kde se ke stávajícím elektrárnám přidělí nějakej izolovanej bazén plnej roztavenejch solí nebo obdobného média.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: hezké ublognutí, s tím pracují architekti energetické soustavy?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Na chybějící právní úpravu přitom odborné svazy, jako je Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ upozorňují více než pět let. K jejímu zavedení jsme byli nejblíže v roce 2021 ještě za vlády Andreje Babiše při projednávané novele energetického zákona.
    Proti ovšem bylo Teplárenské sdružení, které reprezentuje největší uhelné společnosti EPH Daniela Křetínského a Sev.en Energy Pavla Tykače. Ti si hlídají monopol na poskytování vyrovnávacích služeb energetické sítě, kde bateriová úložiště mohou hrát klíčovou roli.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Odstavení nejčistších a nejlevnějších energetických zdrojů v době drahé elektřiny a klimatické krize způsobené spalováním fosilních paliv vypadá jako naprostá zlovůle. Jenže správci české energetické soustavy nic jiného nezbylo a v blízké budoucnosti se situace bude velmi pravděpodobně opakovat.

    Česká energetika totiž díky promarněnému desetiletí, kdy jsme měli budovat obnovitelné zdroje a přijímat legislativu umožňující jejich rozvoj, dnes sklízí trpké plody spánku politiků a lobbingu fosilního průmyslu.

    Je známo, že s rozvojem obnovitelných zdrojů energie bude nárazově docházet k přebytkům elektrické energie, když se potká nižší poptávka a příznivé meteorologické podmínky pro výrobu čisté energie. V takovou chvíli bude zkrátka energie v české, ale i evropské síti příliš. To dnes tuší už i průměrný žák střední školy. Bez ohledu na to ale Česko stále spí jako Šípková Růženka.

    Řešení nárazových přebytků energie přitom dávno existuje. Jmenuje se akumulace energie. Jenže jejímu zavedení u nás, o rozvoji zatím nemůže být řeč, brání chybějící legislativa. Pokud si dnes bude chtít podnikatel k solárnímu či větrnému parku postavit velkokapacitní bateriové úložiště, do kterého v případě přebytků výroby nasměruje přebytečnou elektřinu a tu pak pošle v případě jejího nedostatku do sítě, tak má smůlu. To je možné pouze u domácností pro krytí vlastní spotřeby nebo ostrovních energetických systémů s vlastní přenosovou soustavou.

    Selhání obnovitelných zdrojů? Nikoliv, za velikonoční odstávku může fosilní lobby | Obnovitelně
    https://www.obnovitelne.cz/clanek/2395/selhani-obnovitelnych-zdroju-nikoliv-za-velikonocni-odstavku-muze-fosilni-lobby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam