• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale tady nejde o "rekordní výrobu či instalaci", ale o to, aby bylo energie ve chvíli, kdy tyhle OZE nevyrobí (a to i poměrně dlouho) prakticky vůbec nic...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Omlouvam se ale nedokazu v tehle debate pokracovat. Rekneme ze jsi vyhral :)
    Ja se budu zase za tyden tesit az vyjde nova statistika rekordni vyroby energie z OZE, nebo rekordni instalace novych kapacit :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Nejen že měla, ale dokonce bude muset (alespoň v tomhle šíleném současném stavu). Otázkou je jen kolik v tom je "politického kapitálu" různých exponentů napříč EU (co nebudou chtít o svůj vliv přijít) a kolik v tom mají "investováno" různí vykukové, kteří změnu nepřipustí, dokud si nevytáhnou ty peníze zpět (se ziskem)... Aneb obdoba biopaliv, zvláště těch z první generace, a jejich míchání do paliv ropných...
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: k těm baterkám - jakéže to máme baterie (obecně), které dokáží akumulovat gigawatthodiny na dobu mnoha dní (týdnů) a to bez šílených ztrát, s velkým rozsahem "nabíjecích i vybíjecích" proudů a životností (mnoha) dekád, které by se zvládly nejen zaplatit, ale i vydělat nejen na svoji prostou obnovu...
    ...jo a aby na ně bylo vůbec k dispozici dostatek surovin. No jaké?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nebo ja nevim, vy si predstavujete ze EU by mela ze dne na den zrusit zelenou politiku a zacit stavet 300 reaktoru?

    Neuvedomujete si jak je to silene nerealisticke? Nebo jeste lepe - nedelat nic?
    A Cina nas pak prevalcuje dvojnasob, protoze nebudou potrebovat uhli, plyn a ropu zatimco my jo a musime vsechno dovazet…

    Ne, nepochopim to :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: akorát těch 0,5% negativně (z hlediska spotřebitele) ovlivnilo i ten zbytek, který se sice neobchodoval přímo na burze, ale podle té burzy se stejně opičil...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Damn, melo tam bejt 1000 euro, ujela mi nula
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: no ale ono to tak hrozne praveze neni. A cim drazsi ty stare zdroje budou tim vetsi motivace porizovat baterky - krasne se to doplnuje.
    To jsou akorat ty palcove titulky ze “elektrina byla za 100 euro” ale uz nenapisou ze za tu hodnotu se ten den prodalo 0,5% elektriny
    Alternativy proste nejsou, levna elektrina jak byla 2005-2019 je anomalie a dokud nepojedeme na 100% OZE tak se nevrati, pak zas jo :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Zase špatně - ty "již postavené staré" je třeba udržovat a čím více OZE, tím méně využití těch záloh, tedy tím vyšší (až astronomickou cenu) jejich krátký provoz stojí, protože musí během něj vydělat na ten servis, udržování. Navíc nájezd není tak rychlý.

    Zkráceně - ty "staré" prostě nejlépe fungují v kontinuálním provozu (paralela trochu to přibližující - zkuste provozovat naftové auto na dálnici - představuje trvalou spotřebu do kopce vyšší z kopce nižsí - tak, že nastartujete studený naftový motor, rozjedete to na max. rychlost a pak ten motor vypnete - obdoba vrátí se zase na chvíli OZE - jedete setrvačností a když moc zpomalíte, zase ten motor nastartujete, rozjedete na plnou rychlost a... vypnete - kolik to tak asi nejen spálí paliva oproti provozu v optimálním režimu + jak dlouho to ten motor v takovém režimu asi vydrží).

    No a jelikož je třeba ty elektrárny také nahrazovat (žádná neslouží věčně), tak opět s pohledem na ekonomiku - KDO bude investovat velké peníze do stavby elektrárny, která by fungovala jen nárazově a stejně tak by i (ne)vydělávala...
    ...leda někdo, komu se to zadotuje, což jsou šílené peníze navíc k již stejně šíleným penězům za budování a udržování de-facto dvojí energetiky (té staré i té eko-nové)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: tak to je zase překroucené - ale to je typické pro Nyx a zvláště některé jeho exoty...

    Jaké myšlenkové pochody vyplodily tu zkratku "Všichni: Soláry v zimě nic nevyrábí - Pes: Hm, to vyzkouším..."?

    Jelikož neznáte přesné podmínky, tak nemůžete vyvodit správné závěry. Takže jen pro info - to nebylo o zkoušení, ani na výdělek - primárně to bylo jen o "hraní si" (a k tomu teď přibyly "vedlejší efekty" trochu nižší spotřeby energií během roku, což je vzhledem k tomu co energie zažily a co je ještě čeká na evropském trhu celkem vítaný bonus). No a hypoteticky možná to bude celkem vítaná záchrana, pokud to dotáhneme k blackoutu ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja porad ty negativa obcasnych (nevadi mi je takhle pojmenovavat, dokonce se mi to libi :D ) zdroju nechapu

    PV nevyrabi v zime - vitr ano
    Obcas nejede nic - mame uhli a plyn (jiz postavene elektrarny - staci platit servis a palivo - cim vic OZE tim mene penez)
    Materialy - ropa taky dochazi od 70. let a furt se nachazi nova
    Od 2050 potrebujeme net zero a baterky stoji za prd a jsou drahe - PV pred 25 lety taky stalo za prd a bylo drahe
    Energetickou transformaci provadi jen EU - neni pravda, USA, Cina a dalsi zeme OECD (a Indie) taky

    Nevim, dal
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Aha, takze jedna pani povidala. A ja uz se tesil, ze se mi na stara kolena zvysi vek doziti o mesic.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: ano, k inverzi bude docházet vždycky. Akorát, když se jako civilizace posnažíme, aspoň podle ekolunatiků, tak během tý tejdenní inverze nenasereme do vzduchu tolik sraček, že klesne viditelnost na dvacet metrů a sníží se všem lidem, který jí prošli, věk dožití o měsíc.
    Upřímně bych to bral spíš jako dost znepokojivý znamení o stavu společnosti, že za blbej tejden, kdy nejsme schopný odesílat náš odpad někam za kopečky, se začneme dusit a skoro bych to bral i za takovej imaginární vztyčenej prst, že je nejvyšší čas s tím něco dělat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Tyjovka a ja si naivne myslel, ze nizina obklopena horama bude vzdy inverzni. Diky za viru ve svetle zitrky bez inverze a bez vetru!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vsichni: Solary v zime moc nevyrabi.
    Pes: Hm, to vyzkousim…

    Solary v zime skoro nic nevyrobi, to je tristni!!!
    :)
    Ale mam to tady rad :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: a víš, proč máme ten inverzní dekl? Páč palíme uhlí o sto šest. A doplňující otázka, jak se zbavíme deklu? Ano správně Jasánek, přestaneme pálit co? Přestaneme pálit uhlí!


    PES: co bylo tristní? Pokud ses poctivě učil matematiku a fyziku, tak tě na tom nemělo co překvapit, je to stupidní výpočet sluneční hodiny*ztráty z suboptimalního rozmístění panelů*potenciální výkon panelů.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: a proc je tohle vlastne problem? Nebo tobe vadi i spalovani plynu a uhli na elektrinu?
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: hrábl jsem do archívu a takové typické ráno na přelomu října a listopadu - zkuste v tomhle něco vyrábět (výkon panelů v takové chvíli je na 1/100 potenciální kapacity)

    Celá Morava až na Vysočinu, většina nížin Rakouska, téměř celé Slovensko (jen hory vykukují), Maďarsko totálně zabité...
    ...a to se to do odpoledne prakticky nezvedlo/nerozpustilo, takže z hlediska energetiky (kdyby jela na tyhle OZE) úplná katastrofa, kdy tři či bezmála čtyři státy mají výrobně prakticky "velký kulový"...

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak tak. A az prasknou povolenky v Evrope, to bude lechtengrace. Hele tady tenhle kamarad si za solarni energii koupil fotbalovy klub:

    Entrevista. Daniel Luna, presidente del San Fernando CD: "El equipo se tiene que hacer fuerte en Segunda B" - VAVEL España
    https://www.vavel.com/es/futbol/2013/07/16/segunda-b/250037.html
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: zase takové vyhořelé jaderné palivo na dochlazení - to kdyby byl lokální tepelný zdroj vytápění ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam