• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, jako vtip že "chytla lidi"... nebo tak něco...

    ...jinak znám i astronomickou verzi a ta končí obřím kataklysmatem...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PES: jj, to znas asi ten vtip, jak se potkaj dve planety...
    PES
    PES --- ---
    VYHULENY_UFO: cynicky - planetě je to fakt úplně jedno...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: A proto - paaaartyyyy!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    klidek. je jasny, ze se planeta sama vzpamatuje po vyhynuti lidi, takze bych nepropadal panice. je bezne, ze ruzne druhy mizi, vymiraji a jsou nahrazeny druhem jinym.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: akustické řešení problémů klimatu - to je téma! Na to ještě asi nikdo žádný grant nedojí - taková příležitost, muž co ječí na mraky ;-)

    Skoro jako parafráze
    https://www.sms.cz/film/muzi-co-ziraji-na-kozy
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Takze rikas, ze kdyz budu vic yellovat, ze zmenim pristup ke zmene klimatu? To je ovsem dobra motivace!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Ja do politiky se svym profilem nemuzu, me by kazdy konkurent udolal na hedonistickem zivotnim stylu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: přesně takovej smysl mají tvoje příspěvky ke klimatu. old man yells at cloud..
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: To jsem mocnej, ze jsem vychylil pocasi, diky za polechtani meho ega.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: kdybys byl alespoň vtipnej, ale takhle seš bohužel trapnej, makro úseku. říká se tomu tak proto, protože jsme vychýlili rovnovážnej stav a ne vždy je důsledkem oteplení. ideální příklad je rozložení srážek, může jich být stejně, ale krajině jsou přívaly k prdu, nebo může pravidelně sprchout a na konečným čísle srážek/rok to nijak nepoznáš. ale ty sis jen potrolil a už budeš hodnej, viď ;-))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: prosim, bez do politiky, realizuj zakladni vyzkum a pak realizuj i globalni zmenu, i kdyby centralne Makrouskem rizenou

    Jakykoliv zapojeni pomuze
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: jste moc mladí, nejdříve to byla hrozba globálního ochlazování (dokonce se uvažovalo o sypání ledovců a polarních oblastí čeným ulíkem = sazemi ;-) - to by Grétu rovnou kleplo)...
    ...pak ty mrazy nějak nebyly, takže se to přehodilo na Globální oteplování, což chvíli sledovovalo realitu, ale pak to nějak přestalo vycházet (nezabíraly ani různé statistické triky, úpravy datových sad, indický koloťuk Pachauri, tajení/odmítání vydání dat k nezávislé kontrole, Mannova hokejka atd.)...
    ...no a jelikož už byl $$$ byznys našlápnutý, AlGore si už pakoval kapsy na CCX burze (uhlíková burza, zaváděly se CO2 odpustky ~ emisenky) a nechtěli se toho pochopitelně vzdát (když to dalo tolik práce zblbnout celý svět, aby jim sypal peníze vrchem spodem), tak nějakého skvělého kreativce napadlo přemalovat vývěsní štít na "(řešení) Globální změny klimatu" a jelikož se klima (stejně jako počasí) mění stále, tak doživotní kšeft zajištěn (dokud svět nedovedou s tímhle na buben, kdy by je pak mohly okradené davy nakonec lynchovat, ale to si pojistili klima-vykukové tak, že jim seberou i soukromou dopravu a davům předhodí tak akorát řadové "užitečné idioty", kteří jim celou dobu přizvukovali, dělali hysterické výstupy o tom, že Svět hoří a že je to Poslední generace apod.

    (*irony end*)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Kdyby se vsechny ty dotace do elektromobilu a fotovoltaiky daly na zakladni vyzkum, mame vyreseno. Ale ne, prece zmena prijde sama, kdyz ji dostatecne zadotujeme :-).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: me zas fascinuje, ze spousta vzdelanejch lidi mluvi o tom, ze se nevyplati delat nic jinyho nez palit fosil a vubec si neuvedomuji, ze cena je relativni statek, se vsemi svymi dusledky. Mnozi by si prali, aby to byla vesmirna konstanta, nebo fyzikalni zakon.

    Ver a vira tva te...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: To me prave fascinuje. Leta se tomu rikalo "globalni oteplovani" a ted se tomu rika "klimaticka zmena" nebo "klimaticka krize". Aby to nebylo blby, kdyz se clovek na druheho maje koukne ve stredni Evrope z okna a aby to znelo zlovestneji.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: myslis ty ekonomicky zakony vid? lepsi ten svet celej zapalit i s Gretou, nez utrousit naky investice :)

    Insane Heatwave for April in Spain, Portugal and Morocco.
    While the air temperature broke historic records in BenGuerir, Cordoba and Mora, the Copernicus Sentinel3 map on April 28 shows LAND SURFACE TEMPERATURE over 50° in S. Iberian Peninsula and N. Africa.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NYRLEM: Ale soudruzi, to vidite spatne. I fyzikalni zakony se budou muset sklonit pred sv. Gretou a jejim zapalem!
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    GOR: jj, byl jsem minuly tyden na konferenci teplarenskeho sdruzeni a tam to hodne rezonovalo. CEZ v tom ale porad vidi prilezitost k diverzifikaci portfolia a chtel velkou cast fondu vyzrat .. tak uvidime. Imho uz pri 4 GW instlaci zacnou mit v lete problem provozy, ktere maji minimalni must run kvuli dodavkam tepla, technologicke pary nebo PpS (jen v sekundarce 600 MW? a Pmin nebude niz nez alokace)..
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: No, ona je otazka, co se zrealizuje, z oborove diskuze vim, ze do toho banky uz hazi vidle (problém v lete ele za 10 EUR/MWh, v zime za 400 vidi taky) a PPA zhusta drhnou na tom, ze hlavnim poptavatelem je automotive a ten zrovna nema jisty vyhled a investori si tak drbou hlavy kvuli riziku protistrany.

    Varianty jsou IMO v zasade dve: Bud se to necha pojit prirozenou smrti a fakticky se v pristich letech pripoji radove 2 GW nebo se vymysli nejaka provozni podpora (jednotkove sice levnejsi, ale objemove vetsi nez 2005 - 2010) a bude zase mrzeni, az se budou resit dusledky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mně to zrovna tak vyšlo že mám střechu V-Z, takže tak bude i elektrárna a jsem za to rád, budu mít spíš sedlo jako když had sní slona (nebo někdo v tom vidí klobouk) než jeden kopeček uprostřed :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam