• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: myslis ty ekonomicky zakony vid? lepsi ten svet celej zapalit i s Gretou, nez utrousit naky investice :)

    Insane Heatwave for April in Spain, Portugal and Morocco.
    While the air temperature broke historic records in BenGuerir, Cordoba and Mora, the Copernicus Sentinel3 map on April 28 shows LAND SURFACE TEMPERATURE over 50° in S. Iberian Peninsula and N. Africa.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NYRLEM: Ale soudruzi, to vidite spatne. I fyzikalni zakony se budou muset sklonit pred sv. Gretou a jejim zapalem!
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    GOR: jj, byl jsem minuly tyden na konferenci teplarenskeho sdruzeni a tam to hodne rezonovalo. CEZ v tom ale porad vidi prilezitost k diverzifikaci portfolia a chtel velkou cast fondu vyzrat .. tak uvidime. Imho uz pri 4 GW instlaci zacnou mit v lete problem provozy, ktere maji minimalni must run kvuli dodavkam tepla, technologicke pary nebo PpS (jen v sekundarce 600 MW? a Pmin nebude niz nez alokace)..
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: No, ona je otazka, co se zrealizuje, z oborove diskuze vim, ze do toho banky uz hazi vidle (problém v lete ele za 10 EUR/MWh, v zime za 400 vidi taky) a PPA zhusta drhnou na tom, ze hlavnim poptavatelem je automotive a ten zrovna nema jisty vyhled a investori si tak drbou hlavy kvuli riziku protistrany.

    Varianty jsou IMO v zasade dve: Bud se to necha pojit prirozenou smrti a fakticky se v pristich letech pripoji radove 2 GW nebo se vymysli nejaka provozni podpora (jednotkove sice levnejsi, ale objemove vetsi nez 2005 - 2010) a bude zase mrzeni, az se budou resit dusledky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mně to zrovna tak vyšlo že mám střechu V-Z, takže tak bude i elektrárna a jsem za to rád, budu mít spíš sedlo jako když had sní slona (nebo někdo v tom vidí klobouk) než jeden kopeček uprostřed :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Podle mě teď budou mnohem víc IN FVE otočeny na V a na Z než na J. Protože těch bude nejvíce. Jak rychle se to změní závisí na tom jak rychle se budou instalovat. Tedy jaké budou dotační tituly.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Určitě dřív brzy než tebou a jinými propagátory budou k dostání rozumné a ekologické bateriové úložiště. :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    princip zůstává stejný
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Nula? Spíš minimální náklady (distribuce apod.)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ale on za tebe nemusí obchodovat. Pokud vyloženě chceš jet na spot (což nemusíš), tak si nastavíš "if price < 0 then pretok = false" :D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: menic za tebe nebude obchodovat na intraday, na to potrebujes nejakou ridici jednotku a jak pise MAKROUSEK: je to zase o penezich ..

    JIMIQ: to je ten mensi problem, vetsi je, ze se ti to investicne rychle prestane vyplacet ..
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: však Ag je dnes v panelech IMHO hlavně kvůli napařovaným kontaktním cestám k článkům v panelu.
    Co se výkonu týče, tak na cestě jsou vícevrstvé perovskitové panely (viz. klíčová slova Perovskite + Heterojunction), kde jsou vrstvy vyladěné na jednotlivé složky spektra a tím pádem roste účinnost...
    ... akorát je to ještě ve vývoji, řeší se stabilita těch perovskitů (některé příliš rychle degradují), nejlepší postupy výroby, nejlepší typy (zde bude zakopaný problém, protože nejlepší z těch perovskitů jsou s olovem a halogenidy, takže to začnou okamžitě ječet ti rádoby eko, že to ne - od těžby přes výrobu až po recyklaci těch panelů) a dokud tohle nebude i s fabrikami, které by to pak chrlily sériově, tak je křemík zatím jediný zatím dostupný...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no tak to jsem rád, že se o tom už nemusíme bavit, protože jsme to právě hravě vyřešili! :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: so piš, že tohle lze, pokud nemáš problém s nějakou smluvně danou dodávkou. Naopak často regulátor ještě i rád zaplatí nějaký bonus za nevýrobu v přebytku.
    Spot cenu na další den máš k dispozici hned po poledni dne předchozího a to se můžeš rovnou rozhodnout zda a kdy (obvykle v noci kolem 2-3 ráno) i dobít baterie (má-li být třeba škaredě) a pak samo kdy (ne)prodávat svůj výkon.
    Samo, pokud Tě netrápí baterie, tak lze i rozvrhnout, kdy krmit z baterií klidně současně s výkonem z panelů na vysoký spot a pak třeba dobrat zpět opět v noci...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Technologicky je mozna spousta veci. Jde o prachy, jako ostatne vzdycky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: a neni technologicky mozne napojit menic na internet a v pripade zapornych cen vypnout pretoky?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: protoze to ekonomicky nedava smysl? Protoze je to nebezpecne?


    JIMIQ: v modernizacnim fondu jsou na to vycleneny stovky miliard korun (meni se s cenou povolenky), takze par let.. Btw. odstavka se dotkla kazdeho kdo jede proti spotu, protoze byly zaporne ceny.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale odhlédnouc od toho že nerozumíš psanému textu, kdy bude dvojnásobek instalovaného výkonu? A kde myslíš, v ČR? Takže 5GW?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM:
    "az tady zacne byt opravdu velky nadbytek OZE, v lete budou majitele platit za dodavani prebytku do site "

    "Samotní výrobci obnovitelné elektřiny na tom netratí. Nové instalace jsou většinou malé, takže se jich odstávka nedotkla. A majitelé velkých solárních parků budovaných v době solárního boomu kolem roku 2010 prodávají svou produkci za pevně sjednané ceny a stále čerpají i provozní podporu."

    eh?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: proc by seasonal storage ve forme treba plynu neresil nedostatek svetla?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: ano, uz se to deje .. az se zdvojnasobi instalovany vykon, tak se to bude dit vyrazne casteji ;) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-velikonocni-stopka-o-svatcich-odpojil-ceps-stovky-zelenych-elektraren-229281
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam