• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ceska lobby velkych distribucek opet zafungovala:

    Elektřinu ze solárních panelů si lidé na větší vzdálenost nepošlou. Ministerstvo s návrhem couvá | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67199730-elektrinu-ze-solarnich-panelu-na-chate-si-lide-domu-asi-neposlou-ministerstvo-s-navrhem-couva

    [ nemuzu odemknout ]
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: To je ale přesně o tom jak některé pochybení takových to studií, můžou ovlivnit běh událostí na spoustu let (i dekád) dopředu.
    MBH98 měla bezesporu spoustu chyb a hlavně zavádějících dat. Dnes už takových studií máme další dvě desítky, každá je vyvrácená podobně zavádějící obhajobou. A nebo bude.

    To se děje vždy. Smutné je, že místo racionální diskuse nad tímto problém vznikají dva tábory lidí, kteří oponují protistraně záměrně. Oba tábory už jsou i finančně silně motivovány.
    Souvislosti lidské činnosti se změnou klimatu, tam evidentně jsou. Jaké a co konkrétně mění bych se bál vůbec odhadovat.

    V každém případě FVE smysl má. Je to jedna z nejšetrnějších možností jak vyrábět EE. Negativní vliv je převážně v albedu (který důsledně nedokážeme zhodnotit, a zábor zemědělské půdy (ten není IMHO potřeba).

    Za mě už je, ale obrovský (zdaleka nejen) ekologický přínos v tom, že budeme méně závislí na nedemokratických zemích,které svým přístupem sami (nejen ekologii) ekologii škodí mnohem více než si umíme představit. EE nebo spíše obecně energie a suroviny jsou obrovský nástroj k vydírání.

    Ale jak jsem tu zmínil několikrát, abychom mohli té OZE (u nás převážně s FVE) použít co nejlépe a nejefektivněji, je potřeba proto něco udělat. A to něco je v tuto chvíli mnohem důležitější než samotná výstavba FVE.
    PES
    PES --- ---
    SPIKE411: žádný problém, jen jsme se "poučili", jak se dají za dekádu či dvě věci zahladit, "vysvětlit" a informačním šumem zašlapat.

    Z tehdejšího aktuálního pohledu "parádně podváděli" - z dnešního "nedělali vlastně nic špatného ani neporušovali nic vědeckého". A pak si vyberte...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PES: Co přesně je za problém? 🙃

    Muller Misinformation #1: confusing Mike's trick with hide the decline
    https://skepticalscience.com/Muller-Misinformation-1-confusing-Mikes-trick-with-hide-the-decline.html

    What was “Mike’s Nature Trick” that was revealed in the Climategate emails? - Quora
    https://www.quora.com/What-was-Mike-s-Nature-Trick-that-was-revealed-in-the-Climategate-emails

    Climategate 10 years on: what lessons have we learned? | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/theobserver/2019/nov/09/climategate-10-years-on-what-lessons-have-we-learned
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: pro nekoho je to jako vcera. Zelena dyka do zad :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hoši, nechcete se aspoň rámcově držet topicu diskuze místo invalidního rozčilování se nad tyvole patnáct let vyvraceným hoaxem? Znáte tu o neschopnosti udržet se tématu a odporstit se od tématu, že jo?
    PES
    PES --- ---
    PES: pro případné internetové archeology se zájem hledat v relativně dávné historii snad jen klíčová slova pro začátek pátrání (slova z uniklých e-mailů mezi oteplovači snažících se zakrýt rozpor mezi projekcemi Manna a reálnými měřeními apod.):

    hide the decline
    let's use Mike's trick
    climagate

    CRU / Climate Research Unit - odtud tehdy unikly (byly hacknuty) ty kompromitující e-maily
    PES
    PES --- ---
    Bohužel to je tak dávná historie (na Internetu), že už to prakticky ani nejde dohledat (servery, weby z té doby snad už ani neexistují, smůla digitální "paměti", a 'strejda Google' trpí podobnou amnézií, na klíčová slova 'použil majkův trik' dnes nenajde vůbec nic - ale u G je i ten problém, že kdysi opravdu hledal všechno a dnes spoustu věcí buď nenajde anebo 'korektně' zapře). Možná by se dalo něco najít, kdyby si někdo dal tu práci (musel by to být někdo, do by si vzpomenul na to kdy a kde se to psalo) a vykopal to z InternetArchive (i když možná že i na tohle je to moc staré, neb tyhle věci se na netu objevovaly v dobách, kdy králem vyhledávání byla stránka AltaVista od DEC - a kdo tohle dnes pamatuje, že? ;-) )...

    ...každopádně tehdejší halo kolem toho i s těmi úniky mailů byla hodně ošklivá historie kolem těch oteplovacích výzkumníků a IPCC, která hodně znedůvěryhodnila celý tenhle segment - a od té doby ta zasetá nedůvěra (resp. přímo pachuť ošklivých podvodů) trvám, není divu, ke škodě jakýchkoliv budoucích (i rozumných) výzkumů/debat na téma globální oteplování.
    PES
    PES --- ---
    TUHO:
    MAKROUSEK: Kdyby jen "vhodným měřítkem" - to se škrtaly "nevyhovující" měřící stanice (kde se neoteplovalo), škrtala se nevyhovující měření (aby to vyšlo), upravovala se "proxy data".

    Akorát pak někdo háknul jejich e-mail server(y) a na světlo boží se dostala interní komunikace ve stylu jak si pochvalovali "Majklův trik" (viz. výše + ten vhodný výběr posledního období, aby to vyšlo), pak v dalších mailech "rozhořčení" nad tím, že ta data chtějí jiní k verifikace, kde se psalo "že ta data raději dotyčný smaže, než aby je vydal, a aby si i ostatní pohlidali, aby se ta data nikam ven nedostala"...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: tak ten prostor je v Severní Americe daleko větší. Obrovský plochy bez populace kde se těžit dá. Za barákem to nikdo nechce ani v USA, ale holt v Evropě je všechno za někoho barákem.

    Přece jenom když máte takovýhle velikosti, něco se tam najít dá.

    TEXAS-1
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: "the reason was the shale boom that had begun in earnest in 2005." neboli tramtadada fosil. Z bridlic. Protoze v Evrope jim to je blby tezit, ze se zasvini tohlencto zivotni prostredi.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Poodejdu s dovolenim od sofa-kings konzultaci k hospodarske perspektive

    U.S. Energy Independence Soars To Highest Level In Over 70 Years
    https://www.forbes.com/sites/rrapier/2023/05/02/us-energy-independence-soars-to-highest-levels-in-over-70-years/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Ze se ukazal graf vzrustu teplot s vhodnym meritkem (myslim, ze poslednich 100 let), aby jim to vyslo do katastrofy a kdyz je pri tom nachytali, zacali si vymyslet.

    Hockey stick graph (global temperature) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hockey_stick_graph_(global_temperature)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: muzes rozvinout to s “mannovou hokejkou”? o co presne slo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHEFIK: O tom mi povídej. Jsme epicentru.
    Tady není problém jet 100% na OZE. Baterie je stále plná, lituju že na tom nevařím.

    PES: Přesně taky jsi pamatuji hysterie nad opačným scénářem. To lidstvo neví co chce :-D

    Já si z toho beru moudro, že máme možnost to alespoň částečně ovlivňovat/regulovat. A že největší hrozba změn klimatu není ani tak pro Zemi jako pro lidstvo. Což je možná i obranný mechanismus Země, jak přežít přemnožení lidstva. :-D
    PES
    PES --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, jako vtip že "chytla lidi"... nebo tak něco...

    ...jinak znám i astronomickou verzi a ta končí obřím kataklysmatem...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PES: jj, to znas asi ten vtip, jak se potkaj dve planety...
    PES
    PES --- ---
    VYHULENY_UFO: cynicky - planetě je to fakt úplně jedno...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: A proto - paaaartyyyy!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam