• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: ale tam jim to přece platí právě ti ostatní (tj. i my)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: aby vybrali nové daně, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: a to by dělali proč?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: Tak dálnice a silnice se z něčeho stavět a udržovat musí.

    Já jen nechápu, proč v době kdy jsou lidé schopni za auto utratit naprosto běžně přes půl mega jako nic, není možné najít řešení jak nezávsle počítat kilometry aby to nešlo tak snadno ochcat. Pokud to bude nějaký black box ideálně 3, který se dá pouze dálkově odečítat, tak se dá vyřešit i případná chyba i to ochcání. No a pak se to vynásobí aktuální hmotností vozidla na mýtech.

    Stejné pro elektro fosila i cokoliv dalšího.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Nemusi, obvykle v zemich, kde jim ropa tryska ze zeme, nemaji tyhlencty spotrebni dane a benal tam je tedy tak na tretine nasi ceny, nebo i niz. Jde o to, ze poptavka je temer dokonale elasticka, at to stoji, co to stoji, lidi budou jezdit.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: tak schválně, za jak dlouho začne EU snímkovat ze satelitu a z letadel nejen výměry zemědělských ploch (protože nutno hlídat dotace), ale i plochy FVE panelů na soukromých domech a vytasí se s daní za elektřinu, a to ne vyrobenou a spotřebovanou, ale kterou by ty panely MOHLY vyrobit?
    PES
    PES --- ---
    LEXIK: tak je to přece vždy, kdyby se dalo jezdit na vodu, tak bude spotřební daň nahrazující výpadek paliv i na tu vodu (a kdyby to byla třeba destilovaná, tak už se zakazují/zpoplatňují i destilační zařízení jako u palíren alkoholu ;-)), prostě ty prachy se musí někde vybírat
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    LEXIK: asi krok dobrým směrem, ale jinak úplně blbě :D
    pokud rovnou nechceme aby nějaká "nezávislá" GPS počítala kilometry, tak ať to dají jednotně pro spalováky a elektra a to na základě hmotnosti.
    Přecejen je rozdíl Rivian R1T (3 152kg) a TM3 (1611 kg)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    LEXIK: ten výpočet je takový krásně americký:).
    Ve srovnání s běžným autem se spotřebou 16,5l/100km a nájezdem 70km denně.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Sice jen nepřímo ... ale přeci jen k tématu

    Texas schválil daň na elektromobily, protože jejich majitelé nekupují benzín - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-texas-schvalil-dan-na-elektromobily-protoze-jejich-majitele-nekupuji-benzin-40430354
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MARASAN: tak lobby.... ... Distribučka říká: OK ale náklady si dáme do RABu. A vláda má už naprostý bobky z dalšího navyšování ceny energií pro koncáky že vždycky po obdržení účtu okamžitě couvne.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ceska lobby velkych distribucek opet zafungovala:

    Elektřinu ze solárních panelů si lidé na větší vzdálenost nepošlou. Ministerstvo s návrhem couvá | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67199730-elektrinu-ze-solarnich-panelu-na-chate-si-lide-domu-asi-neposlou-ministerstvo-s-navrhem-couva

    [ nemuzu odemknout ]
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: To je ale přesně o tom jak některé pochybení takových to studií, můžou ovlivnit běh událostí na spoustu let (i dekád) dopředu.
    MBH98 měla bezesporu spoustu chyb a hlavně zavádějících dat. Dnes už takových studií máme další dvě desítky, každá je vyvrácená podobně zavádějící obhajobou. A nebo bude.

    To se děje vždy. Smutné je, že místo racionální diskuse nad tímto problém vznikají dva tábory lidí, kteří oponují protistraně záměrně. Oba tábory už jsou i finančně silně motivovány.
    Souvislosti lidské činnosti se změnou klimatu, tam evidentně jsou. Jaké a co konkrétně mění bych se bál vůbec odhadovat.

    V každém případě FVE smysl má. Je to jedna z nejšetrnějších možností jak vyrábět EE. Negativní vliv je převážně v albedu (který důsledně nedokážeme zhodnotit, a zábor zemědělské půdy (ten není IMHO potřeba).

    Za mě už je, ale obrovský (zdaleka nejen) ekologický přínos v tom, že budeme méně závislí na nedemokratických zemích,které svým přístupem sami (nejen ekologii) ekologii škodí mnohem více než si umíme představit. EE nebo spíše obecně energie a suroviny jsou obrovský nástroj k vydírání.

    Ale jak jsem tu zmínil několikrát, abychom mohli té OZE (u nás převážně s FVE) použít co nejlépe a nejefektivněji, je potřeba proto něco udělat. A to něco je v tuto chvíli mnohem důležitější než samotná výstavba FVE.
    PES
    PES --- ---
    SPIKE411: žádný problém, jen jsme se "poučili", jak se dají za dekádu či dvě věci zahladit, "vysvětlit" a informačním šumem zašlapat.

    Z tehdejšího aktuálního pohledu "parádně podváděli" - z dnešního "nedělali vlastně nic špatného ani neporušovali nic vědeckého". A pak si vyberte...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PES: Co přesně je za problém? 🙃

    Muller Misinformation #1: confusing Mike's trick with hide the decline
    https://skepticalscience.com/Muller-Misinformation-1-confusing-Mikes-trick-with-hide-the-decline.html

    What was “Mike’s Nature Trick” that was revealed in the Climategate emails? - Quora
    https://www.quora.com/What-was-Mike-s-Nature-Trick-that-was-revealed-in-the-Climategate-emails

    Climategate 10 years on: what lessons have we learned? | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/theobserver/2019/nov/09/climategate-10-years-on-what-lessons-have-we-learned
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: pro nekoho je to jako vcera. Zelena dyka do zad :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hoši, nechcete se aspoň rámcově držet topicu diskuze místo invalidního rozčilování se nad tyvole patnáct let vyvraceným hoaxem? Znáte tu o neschopnosti udržet se tématu a odporstit se od tématu, že jo?
    PES
    PES --- ---
    PES: pro případné internetové archeology se zájem hledat v relativně dávné historii snad jen klíčová slova pro začátek pátrání (slova z uniklých e-mailů mezi oteplovači snažících se zakrýt rozpor mezi projekcemi Manna a reálnými měřeními apod.):

    hide the decline
    let's use Mike's trick
    climagate

    CRU / Climate Research Unit - odtud tehdy unikly (byly hacknuty) ty kompromitující e-maily
    PES
    PES --- ---
    Bohužel to je tak dávná historie (na Internetu), že už to prakticky ani nejde dohledat (servery, weby z té doby snad už ani neexistují, smůla digitální "paměti", a 'strejda Google' trpí podobnou amnézií, na klíčová slova 'použil majkův trik' dnes nenajde vůbec nic - ale u G je i ten problém, že kdysi opravdu hledal všechno a dnes spoustu věcí buď nenajde anebo 'korektně' zapře). Možná by se dalo něco najít, kdyby si někdo dal tu práci (musel by to být někdo, do by si vzpomenul na to kdy a kde se to psalo) a vykopal to z InternetArchive (i když možná že i na tohle je to moc staré, neb tyhle věci se na netu objevovaly v dobách, kdy králem vyhledávání byla stránka AltaVista od DEC - a kdo tohle dnes pamatuje, že? ;-) )...

    ...každopádně tehdejší halo kolem toho i s těmi úniky mailů byla hodně ošklivá historie kolem těch oteplovacích výzkumníků a IPCC, která hodně znedůvěryhodnila celý tenhle segment - a od té doby ta zasetá nedůvěra (resp. přímo pachuť ošklivých podvodů) trvám, není divu, ke škodě jakýchkoliv budoucích (i rozumných) výzkumů/debat na téma globální oteplování.
    PES
    PES --- ---
    TUHO:
    MAKROUSEK: Kdyby jen "vhodným měřítkem" - to se škrtaly "nevyhovující" měřící stanice (kde se neoteplovalo), škrtala se nevyhovující měření (aby to vyšlo), upravovala se "proxy data".

    Akorát pak někdo háknul jejich e-mail server(y) a na světlo boží se dostala interní komunikace ve stylu jak si pochvalovali "Majklův trik" (viz. výše + ten vhodný výběr posledního období, aby to vyšlo), pak v dalších mailech "rozhořčení" nad tím, že ta data chtějí jiní k verifikace, kde se psalo "že ta data raději dotyčný smaže, než aby je vydal, a aby si i ostatní pohlidali, aby se ta data nikam ven nedostala"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam