• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mining and commodities giant Glencore (LON: GLEN) has joined forces with Canada’s Li-Cycle Holdings (NYSE: LICY) to build a battery recycling plant in Italy, set to become Europe’s largest facility of this kind.
    The Swiss company, which has a 10% stake in Li-Cycle, wants to convert an old lead refinery it has in Sardinia into a plant that will help it reuse expensive key raw materials such as cobalt, lithium and nickel.
    The new facility, which could be commissioned by late 2026 or early 2027, would have a processing capacity of between 50,000 and 70,000 tonnes a year of pre-treated scrap product, known as black mass.

    https://www.mining.com/glencore-to-build-europes-largest-battery-recycling-plant/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: ale jo, vodík taky. Mě už nebaví pokaždé psát všechny ty možnosti... je tam i řízení spotřeby a curtailment

    věřím že nějak to půjde :)
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: Já teda osobně mám za to, že co se týká evropy je naplánováno řešení dekarbonizace pomocí zeleného vodíku. Zejména v německu. Důvody jsou asi jasné - využije se část infrastruktury zemního plynu a tu technologii postaví západní firmy. Na baterie tu nemáme ani suroviny, ani technologie. Bateriové uložiště nějaké budou jen na peaky. Ale dlouhá období kdy nefouká a nesvítí budou překlenována vodíkem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ale on není takový problém peak. I když i tak dost nesmyslný článek.
    Protože jak už jsem tu psal se zase operuje s nesmyslnými čísly
    2010 byla ta částka divoce přestřelená a a teď zase nereálně nízká. A z toho článku to vypadá jako kdyby to mělo jít stále dolů, ale ono to jde poslední roky naopak nahoru!

    Co ale budeme dělat v té zimě kdy budeme potřebovat 100% konvenční energie? Budeme se být do prsou jak nám rostou procenta té zelené energie? Ve studené jeskyni?

    My těch konvenčních zdrojů budeme mít ale naopak mnohem méně (protože dosluhují a další nestavíme) a přitom spotřeba rychle roste.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jo a co jsem chtel hlavne rict. Jak klima destabilizujes, je velmi pravdepodobny ze uz neni lidska sila, ktera by ho vratila do stabilni polohy zpet. Zpetnovazebni mechanismy planetarniho systemu jsou o rady vetsi nez co jsme schopny mi kontrolovat. Takze jak si klima rozeserem, stabilni si uz pravdepodobne nevypestujem.
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: Jasne, ze lesni hospodareni je problem. Ale proc "vetsi" nez klima zmena? Diky intenzivnihmu lesnimu tovarnimu farmareni jsme si vytvorili krehkej ekosystem, kterej nam rychle indikoval zmenu. Ale nakonec lesy umrou, zasadime jiny, nebo je nechame bejt a oni se postavej sami. (Pokud se neotepli natolik, ze chcipnou definitivne a nastoupi step, ci pozdeji poust)- Nicmene, funguje to takhle s klimatem? Muzeme mit klima, ze jsou destny pralesy v Antarktide, stejne jako ze je zmarzly k rovnikum. A vyzkum ukazuje, ze klima ma schopnost se dost radikalne a drasticky menit. To je ale mimo civilizacni zkusenost. Protoze behem holocenu bylo zrejme klima pomerne nezvykle stabilni (oscilace prumernejch teplot +/- 1C). Rada lidi si mysli, ze prave ta stabilita vubec umoznovala rozvoj civilzace (akumulace nadbytku, specializovany vedeni etc). Vsechnu civilizacni infrastrukturu nejak budujem v reakci na tu stabilitu. Ta jde ted pryc. A novej vyzkum ukazuje, ze ty zmeny muzou byt daleko rychlejsi nez jsme si jeste nedavno predstavovali. To je ale mimo civilizacni zkusenost. Ano, klima se menilo vzdycky, ale to je prave ten problem .)
    Jinak rizika spojeny s klimatem asi nejlip shrnuje tady Johan Rockstrom. Kdo to nepochopi po tomto, tak tomu nepomuze asi nic.

    Johan Rockström on a +2 and +3 degrees world
    https://www.youtube.com/watch?v=GuQIMnJejHc
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A mozna jsem se blbe vyjdril, ja to nemyslel tak ze 1.1.2028 prepneme peak plynovky na baterky, to pujde postupne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2030 se odhaduje grid uloziste na 354-411GW s tim ze obvykle ma trvani hodinu az ctyri, rekneme prumer 2, cili 700-800GWh
    Plus to V2G a domaci uloziste
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ach, vy maloverni
    Booming battery storage pipeline heralds renewables era
    https://www.energymonitor.ai/tech/energy-storage/weekly-data-booming-battery-pipeline-heralds-era-of-renewables-dominated-grids/

    K tomu elektromobily s V2G a domaci uloziste…
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANZS: To máš ještě dobrý. Ve vzdálenější části rodiny máme zase majitele lesa, kteří o něj vlivem kůrovce přišli. Vytěžili a teď je nutí tam znovu vysázet smrkovou monokulturu.

    Lokalita Morava
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: To máš sice z části pravdu, ale větší problém je jednodruhovost a jednověkost našich lesů. Protože ty lesy mají s kůrovcem problém i v místech kde je dostatek vody. pránit se může ale mnohem lépe to je bezesporu. jenomže to sucho je špatné i pro broučka.

    Trochu jiné je to třeba s klíněnkou. Ale tyhle druhové výměny tu byli vždy. Jednodruhovost a jednověkost nikoli.

    U nás máme kurovce borovicového a smrkového, jinde mají zase Bourovčíka.

    A co se týče sucha? To tu bylo v historii často mnohem větší. Nechci teď popírat klimatický problém. Ono je to totiž jedno jestli je to způsobené klimatem nebo ne. tedy v tomto ohledu. ale ty extrémy byly vždy.

    Největší problém je že i přes velkou vyspělost naší civilizace, nás to vzhledem k obrovské lidské populaci ohrozí mnohem více než dříve.

    Kolik případů z historie známe kdy se populace přesunula jinam, z důvodu klimatických změn? Jenže ani měli kam. Kam se přesuneme my? Na Sibiř? Nebo dokonce na Mars?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Investoři do uhlí to vidí celkem jednoznačně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Prosím probuď se! Kde si myslíš že ty baterky vezmeš? Mi je nejsme schopni vyrobit ani pro ty krátkodobé náhrady den-noc, natož léto zima. A nejen vyrobit. My to nemáme ani teoreticky zpracované!
    O ekologii nemluvě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: do 2028 uhlí a plyn, potom baterky. Na to fakt člověk nemusí být vědma, nebo člen prognostického ústavu aby to viděl. Ale budiž, někteří si holt počkají na tvrdá data aby "uviděli"
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: Zelený měli 6 poslanců 15 let zpátky... je pomalu na čase se od nich odprostit jako od univerzálního viníka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO:
    JIMIQ:

    Tak já tam jasně vidím fakt, že obnovitelné zdroje prostě nemají ani v dost vzdálené budoucnosti právě to krytí těch časových úseků bez slunce a větru. Tedy nemusím být velký myslitel abych ve spojení s rostoucí křivkou celkové spotřeby nepřišel na to že se za to uhlí bude jednou zlatem platit.

    :-)
    HANZS
    HANZS --- ---
    OMNIHASH: Sorry za OT :))
    Jinak ale dnes plyn na burze už jen za 35-36 EUR - to jsem nečekal. Ale elektřina se drží stále kolem 150 EUR... a i dnes na spotu, když svítí a fouká, to nijak dolu nejde...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Tak je to zásobník, tam mě účinnost výroby moc nezajímá, protože to na tom nezávisí. Ale zajímá mě ta poréznost. protože pokud se snažíme vodík použít jako ekologickou náhradu fosilu, tak by se neměl ten vodík dostávat ven. Protože poslední výzkumy ukazují, že vodík může být pravděpodobně v tomto ohledu mnohem nebezpečnější než se zprvu zdálo.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: Takže vlastní nevědomost a hloupost maskovat zesměšňováním reálně existujícího problémů podloženého i informacemi o něm? To je skvělý "zelený" přístup - takový, co.si zaslouží zelené pitomce ignorovat a jen hladit a hladit do vyhlazení...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :))) místní diskuze už pomalu dosahuje kvalit Zemana při řešení závalu na D8...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam