• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: No vidis, nezajimas se o to, jak funguji veci v tvem okoli, nemas pravo si stezovat, ze funguji jinak, nez by sis to predstavoval.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: neexistence severního okruhu je jeden z mých zásadních životních problémů a trápí mě jen o trochu míň, než prognóza těžby fosfátů v Mauretánii pro příští pětiletku, a na jejich vyřešení vynakládám dost podobný úsilí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: A zkousel jsi tuto teorii rici nekomu na magistratu? Treba se placne do cela a rekne ajo, ze my hloupi tvorime rezervy, kdyz bychom za ne mohli uz davno postavit okruh!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice spadající do skupiny Pavla Tykače čeká nové řízení o ekologických limitech. Pardubický kraj musí do 22. května rozhodnout, zda je splňuje. Lze přitom předpokládat, že stanovená pravidla stejně jako v minulosti nesplní. Bude tak mít v podstatě jen dvě možnosti. Odvolat se, nebo provoz zastavit. I s druhou variantou vedení akciové společnosti Elektrárna Chvaletice podle svého vyjádření pro Deník N počítá.

    Hnědouhelná elektrárna Chvaletice je připravená zastavit provoz, když nedostane emisní výjimku od kraje
    https://denikn.cz/1145017/hnedouhelna-elektrarna-chvaletice-je-pripravena-zastavit-provoz-kdyz-nedostane-emisni-vyjimku-od-kraje/


    https://twitter.com/martmarek/status/1658133681796526085
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: okruh nestojí z jednoho prostého důvodu - nikdo na něj nesehnal peníze. AFAIK je ta původní trasa furt vedená v územním plánu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Treba jako severozapadni cast Prazskeho okruhu, tam se obce zabejcily a ten okruh uz stoji. Nooot!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: těch nástrojů je dost i dneska, stačí se podívat na výstavbu jakýhokoliv většího státního projektu. Dálnici v katastru taky 95% obcí nechce a je jim to ve finále kulový platný. Tuhle pohádku, jak nic nejde, když se samosprávy zabejčej, si můžeme odpustit, páč to tak evidentně není.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: ale v principu je to přesně to samý.
    Jak si konkrétně představuješ zákon který odebere fyzickým i právnickým osobám právo zacházení se svým majetkem? Není to tak trochu protiústavní?

    Infrastruktura je součástí územního plánování, tedy bez souhlasu samospráv pod které spadá jak území, tak ochranné pásmo, tak návazná infrastruktura nepostavíš prostě nic. A s tím nic neuděláš. To není zákon, nedá se to změnit bez ústavních změn.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: to je ale dost jiný tvrzení, než na který sem reagoval...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: nebude. Tady se prostě nic dělat nebude. Uhelky se budou držet co to jenom půjde. Stát zadotuje Temelín a Dukovany, oba budou ve výstavbě mít deset let zpoždění a budou stát 5x tolik co původní rozpočet, tak se bude většina energie dovážet z Německa. To je ve zkratce energetická koncepce státu.
    Prostě se doufá že energie bude z těhle kroků tak moc drahá, že si to lidi a firmy začnou ředit sami a za své a pak se to nějak samo vyřeší.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: Hehe, treba to tak jednou dopadne. Pokud jo, nebojte se, budu tady konzultovat .]
    GOR
    GOR --- ---
    TUHO: Jdi do toho. Zacni mericim stozarem, na vetrnou mapu ti nikdo nepujci ;-).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Tak co ti brani? Kdyz si reknes o dotaci, kazda banka ti na vetrnou elektrarnu milerada pujci, aby si zvysila ESG.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Mozna jo. Ale vic naivni je prestava, ze energetika zustane pri starym a nebude se toho muset sakra hodne zmenit.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: Primo na zahrade ne, ale bydlim na vesnici a koukam se na par peknej kopcu, kde kolem nikdo neni a kde by se vyjimala pekne a tam bych si ji pral. Idealne spojeny s energetickou komunitou, aby vynosy sly do mistni kasy nebo se elektrina spalovala na miste.
    A uplne idealne, kdyby to sousedy motivovalo k porizeni tepelnejch cerpadel / topenim elektrinou a ja nemusel v zime bloudit v oblacich dymu .]]
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Co dalnice! Uz davno mame shinkanseny!
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: jasně a přesně proto se například dálnice staví levně a bez průtahů, protože stačí napsat zákon.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: cywe, pane Sprcho, stát vschvaluje a vydává takový nařízení, kterejma se musíme všichni řídit. Zákony jim říkáme. Tím přiměješ v podstatě kohokoliv k čemukoliv.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: právě že ze zkušeností při stavbě plynovodů můžu zodpovědně prohlásit jak naivní představa to je.
    Každá samospráva chce vystřískat maximum a většina má naprosto nerealistické požadavky protože přece energetické společnosti mají nekonečné množství peněz ne?
    Pak se vám i spojují mezi sebou aby udělaly spojitou linii která se nedá obejít.
    Když už člověk uplatí jednu aby postavil větrník, okolní budou chtít výkupné za to že se ten výkon z ní dá vyvést.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: bude se muset?
    To je naprosto naivní. Jak?

    Stát nemá vůbec žádné páky jak přimět samosprávy k tomu aby s tím souhlasily. Prostě nemá. Víceméně by muselo dojít ke změně ústavy atd.

    Jediný tlak jsou peníze. Tedy každou větrnou elektrárnu prodotovat obrovským všimným pro samosprávu?
    To pak bude za chvíli větrná elektrárna dražší na vyrobenou MW než jaderná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam