• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: bioplynky mají normálně ten problém že stojí strašně drahý energie komprese do sítě. Jenže v Dánsku když fouká tak je na spotu cena pomalu záporná.
    U nás tohle nepůjde.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    K tomu plynu - ted jsem se vratil z Danska a tam uz dali vale zemnimu plynu, maji 50 bioplynek, do konce roku jich chteji mit 100, pripojenych na nizkotlak, pak kompresorama do stredotlaku a vysokotlaku a dal, do Nemecka. Takze z importera metanu se stavaji exporterem.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    my jsme za 20 let dokázali přejít z 0% vítr+slunce na 4% vítr+slunce
    Maďaři a Poláci 12% resp 17%

    tak kdo je blbej? :D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no právě že jsme na žádnou nekejvli. Pořád vyrábíme elektřinu stejně
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: jojo, dvacet let ses statečně bránil cypovinám z EU, až tě Eurosajuz donutil koupit si solární farmu taky...a přitoms byl takovej disident, a do roztrhání těla si tu bránil svět, krerej je ještě v pořádku!
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Njn, 20(skoro 30) let nestavíme to potřebné jádro a ještě kejveme na každou cypovinu z EU
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: v zimě půjde koupit elektřina z plynových elektráren které Němci ve velkém staví......a my je nakonec postavíme taky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to je furt dokola
    Dvacet let o tom všichni zainteresovaný věděli, kdo chtěl, tak se připravoval, kdo ne, tak skučel, že to bude v hajzlu.
    Teď sou připravovaný relativně připravený a skučilové si mnou ruce: vidíte, všem sme to tu na tý točně říkali, je to v háji, hlavně nekoukejte k sousedům, a neptejte se, proč to u nich funguje...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Neználci jsou ti, kteří to designují (možná "ználci" s vidinou vejvaru), a politici, kteří to schvalují bez chápání dosahu. Že se tyhle Vzdušné zámky s.r.o. začnou rozpadat v době, kdy mají jako vstoupit (po odložené platnosti, protože se to vymýšlí a schvaluje podle idealistických nejoptimističtějších scénářů pro "výhradně dobré počasí"), to se pak diví ti, kterým to bouchne do xichtu, protože celou dobu nechtěli slyšel, že to je špatně...
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: myslíte jako že ten (brutální) přebytek z léta (co chtějí DE strkat do H2) půjde koupit v zimě, když českou kotlinu a Moravu i s panonskými nížinami s kusem Rakouska a Maďarskem zachvátí bezvětrná inverze?
    Tak na to se fakt těším až to uvidím (doufejme, že "ostrov" kolem JED zůstane stále v provozu i po tom obecném blackoutu)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: však taky proti sme ten systém emisních povolenek vymysleli a Tykač koupil uhelky tak levně před deseti rokama, když už bylo všem v oboru jasný, že moc dlouho nevydržej... dvacet let tu ten systém je, a když začne dělat, na co je nadesignovanej, tak se najednou všichni Neználci divěj.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: ty grafy nejsou úplně přesné, když třeba vidím jak odebírají Počerady a srovnávám to s těmi veřejně dostupnými grafy, tak to někdy sedí, někdy vůbec a docela často je to posunuté v čase.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ano...z Německa které investovalo do OZE
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: zatím je odkud dovážet
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: takže na jih od nás máme tři zkolabované státy - Rakousko, Maďarsko a Itálii, tihle dlouhodobě dovážejí značné množství elektřiny (20-30% spotřeby)
    PES
    PES --- ---
    Btw. ať tu máte hned od pondělí na co plivat, co zpochybňovat a dehonestovat...

    NÁZOR: Hrozí kolaps českého státu v energetické bezpečnosti vinou deficitu elektřiny - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/nazor-hrozi-kolaps-ceskeho-statu-v-energeticke-bezpecnosti-vinou-deficitu-elektriny.A230604_183920_p_politika_nef
    Stabilní dodávka elektřiny, kdy v každém okamžiku se musí výroba rovnat spotřebě, je základem prosperity naší civilizace. My Češi se o tento fundament hodláme svou pasivitou a neschopností nechat za pár let připravit.

    Zpravodajský portál Seznam Zprávy přinesl 2. června varovnou informaci, jak se Česko kvůli likvidaci energetických uhelných zdrojů stane v roce 2026 a nejpozději v roce 2027 tvrdě závislé na dovozu elektřiny, když ji dosud dokonce vyvážíme. Tím vedle 100% dovozu potřebných objemů ropy a zemního plynu ještě významně zhoršíme svou závislost na dovozu primárních zdrojů energie.

    Podstatou problému je fakt, že tato i minulá vláda ČR se ani v zájmu národní energetické bezpečnosti, soběstačnosti a cenové dostupnosti nijak nevymezila proti eurounijní ideologii Green Deal v podobě stále tvrdší aplikace konkrétních legislativních norem pod souhrnným názvem Fit for 55 (tedy snížení emisí oxidu uhličitého, CO₂, do roku 2035 o 55 % proti roku 1990). Na rozdíl od někdejších proklamací tehdejšího šéfa opoziční ODS Petra Fialy, že se postaví proti systému emisních povolenek, jako předseda vlády tentýž muž v Bruselu nejen že nic proti emisním povolenkám neudělal, ale české předsednictví v EU ještě odsouhlasilo další utužení a rozšíření systému těchto ekologických daní. Ty se pak vrací těm, kdo se umí o dotační miliardy lobbisticky co nejlépe poprat...
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: plánovaná životnost se předpokládá na 60 let (tj. od 1985-1987 zprovoznění by to bylo na 2045-2047) s tím, že v závislosti na stavu křehnutí reaktorových nádob (neb prakticky všechno ostatní se dá udržovat/vyměňovat relativně snadno) by se hypoteticky mohlo dosáhnout na 70-80 let celkového provozu (ale to je extrémní scifi, protože optimistický předpoklad již za socialismu byl, že životnost se počítala na 30 let a s rekonstrukcemi 50-60 let, se obměna jaderné elektrárny zvládne přibližně každých 40-50 let, protože původně se stavěla 10 let - ano, 1978 začátek a zprovoznění jednotlivých bloků 1985-1987 !!! - dnes jen 11 let trvá výběrové řízení - navíc neúspěšně - a to nemluvě o povolovacích procesech a vlastní stavbě :-/ ).

    Počítalo se s tím, že stát dokáže postavit každou dekádu jednu JE a že pro pokrytí potřebnéhé výkonu a započtení nezbytných ostávek popř. i neplánovaných výpadků budou elektrárny Dukovany, Temelín, Blahutovice, Tetov páteří české (předtím československé, když se započtou nešťastné experimentální Jaslovské Bohunice, za totáče plánované Kacerovce blízko Košic a i posléze aktuálně realizované Mochovce) a hlavně že je rozjetý strojírenský průmysl bude schopen kontinuálně v tom cyklu 30-50 let přestavovat. Již tehdy se kupodivu celkem kapacitně dařilo stavět jaderné elektrárny souběžně dvě (Jaslovské Bohunice se stavěly prakticky paralelně s Dukovany, ovšem smůlou Bohunic byla z počátku zkoušená varianta A-1 bloku chlazeného CO2, proti čemuž pak verze reaktorů VVER byla mnohem lepší a bezpečnější/bezproblémovější).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hydrogen - Global hydrogen marketplace set to expand to about 6 times its current size finds new report - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism
    https://www.renewableenergymagazine.com/hydrogen/global-hydrogen-marketplace-set-to-expand-to-20230516
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARASAN:
    PAN_SPRCHA: v sobotu se stalo něco jiného než vypnutí reaktoru Dukovan, to bylo už v pátek
    a v energostatu, i na electricitymaps, i v energy-charts byl vidět prudký pokles výroby jaderných elektráren až pod 1,4GW z původních 2,4-2,5 (vypnutý jeden temelín a jedny dukovany - ty z pátku), což by naznačovalo krátkodobé vypnutí druhého bloku temelínu (pak v sobotu večer začal zase nabíhat)

    proto chvilkově i běžela plynová elektrárna a ta se pak v průběhu neděle (jak ten blok nabíhal) zase vypla

    už jsem podobné věci viděl v maďarsku, když měli obří výrobu z FVE tak utlumili jádro (místo plynu, jako u nás místo uhlí)

    a Francouzsko to dělá pravidelně
    předpokládám že během dneška se dozvíme co se dělo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: jaderku nevypnou na par hodin kvuli nizke cene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam