• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: ale to je stále dokola - buď nechápete anebo nechcete pochopit, že tady nejde o to, aby paroplyňák vyráběl "pod cenou" - on bude stále vyrábět za tu svoji cenu (řekněme že z nákladů 200€/MWh nabídne třeba 400€/MWh) a za tu prodá ten svůj příspěvěk k mixu - takže o nic nepřijde, utrží stejně jako teď.

    Tady jde o výslednou cenu dál k zákazníkovi, kterému by pak v tom mixu těch řekněme 40% objemu v mixu z jádra neúčtoval překupník dle paroplynové ceny 400€/MWh, ale pokud to JE vyrobí a nabídne např. kolem 80€/MWh, tak tenhle podíl by výslednu cenu pro spotřebitele snížil a stejně by všichni vydělali to, za co původně nabídli.

    Získal by zákazník (spotřebitel) a jelikož se ceny energií krutě propisují do všeho ostatního, tak by vydělali prakticky všichni (inflace by se neurvala ze řetězu, takže by vydělal vlastně i ten stát - nižší valorizace důchodů, například).

    Takhle jednoduché to je. Ale ne, my jsme se rozhodli, že všechny oholíme až na kost...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    QUIP: tohle kompenzuje trochu právě ten spotový 15 minutový trh. přes léto bývá elektřina v noci dražší než přes den. Když nesvítí a nefouká je elektřina nejdražší a tu vysokou cenu shrabnou právě ti výrobci ze stabilního zdroje.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAN_SPRCHA: Me by v tomhle prislo treba fer, aby se zohlednovala stabilita vyroby (dodavek) energie. Tedy pokud nekdo vyrabi jenom 8 hodin, kdyz mu sviti slunicko, tak musi ve svych "nakladech" zahrnout kompenzaci za nekoho, kdo vyrabi v okamziku, kdy tenhle dodavatel nevyrabi, respektive nedodava (tedy provoz plynovky, jaderky atd.), nebo si musi poridit baterie, aby dodaval i kdyz nesviti. Jinak mi prijde, ze dochazi k jeste vetsimu pokriveni toho trhu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak si vezmi že máš entitu která má dvacet plynových elektráren a žádný další zdroje.
    Plyn stojí 200 eur nákladů Elektřina podle toho průměru 80 EUR.

    Takže ty plynovky prostě nepustí a bude blackout.


    To co navrhuješ není "stačilo by pro začátek" to je kompletní opuštění pravidel a úplně jiný obchod než je teď.
    V tu chvíli by musely mít elektrárny nařízeno kolik mají vyrobit i když některé z nich vyrábí se ztrátou. Ti co by zrovna vyráběli pod průměrem by měli windfall tax a ten by se dával těm co vyrábí nad průměrem ok?

    Za chvíli by se všichni vybodli na efektivitu protože by byla trestána převodem zisku těm neefektivním.

    To už můžeš rovnou přejít zpátky ke státním monopolům na které se desítky let nadávalo právě kvůli neefektnosti.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAN_SPRCHA: No ale jak se to teda vypocita a komu z toho jdou penize? To je shrabne CEZ i kdyz ten neni zrovna tim, kdo vyrabi nejlevneji?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    QUIP: začínáš chápat proč má ČEZ 115 miliard ebitda
    PES
    PES --- ---
    QUIP: ...a tady někomu konečně dochází ta zlodějna aktuálního nastavení energetického trhu (a pro odpověď na tu otázku - proč uvažovala vláda o Windfalltax? Akorát ho nebyli schopní nasadit loni, kdyby alespoň na část roku)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Pro me teda dost prekvapeni, ale chapu to. Pak by me teda jeste zajimalo, kde zustava ten cenovy rozdil?
    Takovy virtualni pripad - plynova elektrarna vyrobi za 5,-/1kWh, nejaka fotovoltaika treba za 2,-/1kWh, zakaznikovi se uctuje 6,-/1kWh, ve spickach produkce ze solaru a vetru je na trhu zaporna cena. Kam jde ten cenovy rozdil mezi vyuctovanymi 6,- a treba tema 2,-?
    Nebo jak tohle vlastne cele funguje, kdyz kazdy typ eletrarny vyrabi s jinou nakladovou cenu, zakaznik ma cenu toho nejdrazsiho zdroje a pritom nekde mezi tim na spotu jsou zaporne ceny?
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: Stačilo by pro začátek počítat výslednou cenu váženým průměrem z cen a objemů konkrétního mixu.
    Každý výrobce by vydělal, protože nabízí za cenu, která je pro něj zajímavá (teď ty nejlevnější zdroje jen extrémně vydělají podle toho nejdražšího, i kdyby ten dodal celkově jen treba jen 0.01% celku)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: nešťastný určitě.....ale jediný možný v momentě kdy elektřinu vyrábí soukromé firmy.
    Buď se vrátíme ke státním monopolům nebo se to jinak nedá. Soukromá firma nebude pouštět plynovou(uhelnou atd.) elektrárnu v momentě kdy na tom bude prodělávat. To by byl jeden blackout za druhým.
    PES
    PES --- ---
    QUIP: právě že tak - viz. klíčová slova "cena závěrného zdroje" (už jsem i tady několikrát zmiňoval, že tenhle způsob výpočtu je poněkud nešťastný - a pro koncáky smrtelný)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tady je rozdil ve spotove cene a v cene co maji sjednanou prodejci
    PRE si objedna elektrinu v nejakem objemu za 2kc/kWh a pak zjisti ze jim neco chybi tak dokoupi v tu chvili na spotu za 6kc/kWh prave tu plynovou
    A svejm zakaznikum nabidne vsechnu za 5,50
    (Cely to zjednodusuju)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAN_SPRCHA: Jako ze se cena el. energie na trhu pro koncaky urcuje tak, ze se pocita, jako by se cela vyrabela plynovou elektrarnou? Ja mel pocit, ze se prumeruji naklady na cely ten mix podle toho, jake zdroje tam jsou v jakem zastoupeni. (ale byl to jen muj dojem)
    No do daleke budoucnosti jeste slibuji levny vodik z tezby (misto drahe elektrolyzy), ale to s cenou v pristich 10 letech asi nic neudela.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    QUIP: jenže to ani nemůže. Cenu elektřiny určuje nejdražší zdroj. Dokud budou plynové elektrárny budou určovat roční cenu
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAN_SPRCHA: Myslel jsem samozrejme na te rocni s vyhledem na pristi petiletku. (2025-2030) Ale osobne si myslim, ze k tomu nedojde.

    PES: Ty nikdy nevidis ten spravny podnikatelsky potencial. Nemusis zlevnit elektrinu, staci zdrazit plyn :)
    PES
    PES --- ---
    QUIP: Už nikdy. Překupníci a distribuce zjistili, že zákazníci to zaplatí, tak proč snižovat ceny (a zisk)...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    QUIP: na denní bázi je i dnes. Na roční v blízké budoucnosti určitě ne.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SHEFIK: Mate nekdo tip, v kterem roce bude pro koncove zakazniky el. energie levnejsi, nez plyn? :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    O víkendu ceny elektřiny opět klesaly do záporu. Tento stav má vydržet do září, tvrdí odborníci
    https://oenergetice.cz/trh-s-elektrinou/o-vikendu-ceny-elektriny-opet-klesaly-do-zaporu-tento-stav-ma-vydrzet-do-zari-tvrdi-odbornici

    Když máme takovýto počet záporných cen již teď s relativně nízkou penetrací fotovoltaik v Evropě, bude zajímavé pozorovat tento efekt v následujících letech, kdy víme, že budou každoročně instalovány desítky GW výkonu," sdělil serveru Montel Fabian Skarboe Ronningen, analytik společnosti Rystad Energy, který rovněž očekává výskyt záporných cen až do září.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ČR v pololetí nečerpala žádný plyn z Ruska, zásobníky jsou naplněny z 88 procent
    https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/cr-v-pololeti-necerpala-zadny-plyn-z-ruska-zasobniky-jsou-naplneny-z-88-procent

    Celkově saldo dovozu a vývozu plynu v ČR meziročně kleslo o 23 procent.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam