• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: leto nebylo celou prvni polovinu roku :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: No jo, léto, to je hej...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Solar soars by 13%, Fossil Fuel use Plummets 17% in Europe in first 1/2 of 2023
    https://www.juancole.com/2023/09/fossil-plummets-europe.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Lopatky delší než fotbalové hřiště. Tvrdý konkurenční boj o vítr začíná škodit - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/vetrna-energetika-elektrarny-turbiny-narust.A230902_094529_eko-zahranicni_nema
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Large-scale solar LCOE fell 3% to $0.049/kWh in 2022, says IRENA – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/08/31/large-scale-solar-lcoe-fell-3-to-0-049-kwh-in-2022-says-irena/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOR: dik za upresneni.

    ja mel na mysli ten rozdil energetickejch komunit, kdy energie bude konzumovana primarne v miste vyroby a jen nadbytky posilany dal virtualne definovanym 'odberatelum'. Tohle siti ulehci jen z pohledu lokalni spotreby a jen sezonne.

    Kdezto ten koncept tesly je v podstate decentralizovanej sharing bateriovyho uloziste, tedy zapojeni 'vyrobni' (pousti energii z baterek do site v pripade potreby) kapacity distributora a pomaha stabilizovat celou sit. Neni to vlastne ani koncept virtualni baterie, tak jak je definovana u nas, pac ty baterie fyzicky existujou. Jde spis o model virtualizace ty 'vyroby' resp. agregace soukromych enervetickych ukozist pod nejake centralni rizeni ve prospech site.
    PES
    PES --- ---
    GOR: Tak to zkratování mne pochopitelně došlo (to se od dob mých dávných studií na Elektro nezměnilo ;-))...

    ... ovšem ta neschopnost ostrovní činnosti je tak na hraně. Jednak by ty zdroje nedokázaly fungovat bez vnějšího tvrdého zdroje pro synchronizaci "žádný start ze tmy" (?).

    A z druhé co když v daném úseku sítě (bavíme se teď o vesnici či ulici) je více než jedna FVE pumpují přetok do NN, které by se mohly "podporovat" v udržení synchronizace a napětí v té 0.4kV (230/400V) větvi?

    A co takové, sice měkké, zdroje udělají při vyzkratování údržbou na tom NN rozvodu?
    GOR
    GOR --- ---
    SHEFIK: Volne motas dokupy provozovatele distribucni soustavy, kteryho v realu zajimaj jen pouze a vyhradne fyzikalni stav jeho DS - stara se o spravne napetove pomery (tj. aby v NN bylo 207 - 253 V proti zemi) a o to, aby nedoslo k pretizeni traf/vedeni.

    O tom kdo kdy dodava nebo nedodava a kolik je zase vztah mezi subjektem zuctovani a OTE. Subjektem zuctovani muze byt teoreticky kdokoliv, ale troufam si tvrdit, ze temi nejvyznamnejsimi jsou obchodnici s elektrinou - vyrobci z OZE, nejsou-li hodne velci, pobezi na 99 % v rezimu prenesene odpovednosti za odchylku, tj. jejich vyrobni EAN bude mit registrovany pod sebe nejaky obchodnik, a jaky model provozu budou mezi sebou mit obchodnik a vyrobce (bereme vse vs bideme.vas ridit), uz je jen na nich a neni to nijak regulovano, moznosti je spousta.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Uplne jednoduse, zdroje jednak nejsou schopny ostrovniho provozu, tj. bez site se odstavi. A jednak monteri nejsou idioti a usek na kterem pracuji si nejdrive zmeri a nasledne uzemni a zkratuji.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: vetsi bordel v siti ti imho vznikne skrz ten decentralizovanej legal framework, pac nevis kdo, kdy bude prodavat (prodava se jen co vyrobis, primarne pretoky, baterii samotnou provozovat nesmis) a kdy bude nekdo z tehle specialni zakonem vyclenejech zdroju odebirat (treba pokud jako odberatele zavedes chatu). Tim padem vznika vetsi tlak na provozovatel paterni site, aby nejakym zpusobem zabezpecil vykrejvani spicek, ci neprodukce (u nas smi samotne provozovat baterie jen vyrobci). Cimz v podstate tlacis na vznik jaderek, plynovek, nebo virtualnich baterii ci jinejch energetickejch ulozist.

    Takhle to ridi ten virtualni distributor, bere si stavy kolik chce, kdy chce, vi jakou ma kapacitu a teoreticky muze ridit i dobijeni. Je to vlastne podobny jak 'pumped hydro', akorat nad decentralizovanym battery sharingem.

    Pan sprcha nebo nyrlem me opravi, pac co pisu je vysledkem samostudia :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: no ale, aspon u nas, EANy k producentovi potrebujes pro kazdou takovou baterku, ze je pak ridi virtualni elektrarna, je samozrejme realizovany i v CZ. Ziskat EAN ~ papirovani.
    PES
    PES --- ---
    Btw. s těmi "malovýrobami" - teď jsme tu měli nějakou technologickou odstávku dodávky energie (předpokládám údržba na síti/transformátorech) - a položil jsme si (samo nikoliv poprvé) otázku:

    Jak se to vlastně dnes řídí a jak se to 100% zajišťuje, aby při takové odstávce části koncové sítě do toho segmentu netlačily výkon ty "decentralizované" lokální zdroje (FVE s přetoky apod.)???
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: proto pak je nad tím ta "virtuální" elektrárna, která to řídí (resp. měla by to řídit) , aby nevznikl ten "bordel"...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SHEFIK: no ale nevznikne tak bordel v siti? Proc se asi u nas resi pripojovani elektrarny apod. Powerwall jako zdroj, pokud bys ho chtel mit pro dodavani do site, potrebuje vyrobni EAN. Jestli jim je to v US u zadku, tak je to uplne jina valka.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SHEFIK: odberatele si zvolis, predas mu EAN a ses sorted. Pro jednu takovou firmu obcas pracuju.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jinak ten legal framework je urcite lepsi pro budouci rozvoj decentralizovany energetiky, ale co se mi na tom konceptu Tesly libi je, ze mobilizuje existujici baterie a nabizi vydelek lidem vpodstate na zmacknuti tlacitka. Zadny papirovani, organizace, nebo cokoliv jinyho. Mam doma powerwall, kliknu na neco jako "participate in virtual power plant", dostanu penize za dodanou energii, a participuju tak na stabilizaci site, misto plynovejch elektrarnach. Orchestrace je centralni, zbytek resi tesla.

    Powerwall si muzu mimo spicku i dobijet, ze site, nemusi jit o kombinaci se solary, i kdyz asi vetsinou pujde.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: zprava ze vcera, Lex OZE II, vypada to pozitivne

    O krok blíže k energetickým komunitám: poslanci jasnou většinou poslali novelu Lex OZE 2 do dalšího projednání | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/740434-o-krok-blize-k-energetickym-komunitam-poslanci-jasnou-vetsinou-poslali-novelu-lex-oze-2-do-dalsiho/

    Novela energetického zákona známá jako Lex OZE 2, která má v Česku umožnit spuštění dlouho očekávané komunitní energetiky dnes prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, a to hlasy 160 přítomných poslanců. Novela nyní zamíří do Hospodářského výboru.. Svaz moderní energetiky vnímá velmi pozitivně, že strany napříč politickým spektrem vyjádřily silnou podporu pro projednávání novely a věří, že po zapracování relevantních připomínek Česká republika získá skutečně funkční a smysluplný systém energetických komunit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: to je ale legal framework.

    Tesla se stava jen distributorem.

    Jablka hrusky.

    Btw v cz to porad nejde, zakon neprosel, pokud se nepletu.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: když těch set-mld. nebude na jednu půjčku, ale bral by to ČEZ ze svého zisku, na což v pohodě v průběhu těch 10-20 let stavby má (zdravíme akcionářského prudiče Šnorba, nebo jak ten magor se jmenuje, co chce jen vytahovat zisk pryč) a případně něco doložil stát, tak se ta JE na % z úroků tak neprodraží...
    ...on je u tohoto opravdu strašný nesmysl prokrmovat banky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SHEFIK: v CZ (EU?) si koupis baterky a prodavat proud z nich muzes (a nemusis) komukoliv.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: to je asi logicky business predpoklad. Co se ti nepozdava?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam