• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ...a nebo prostě jenom kecá z hladu.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: a třeba míchá veškeré oze
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: třeba těch 0.8TKč (800GKč) počítá od začátku tzv. solárního tunelu...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: důležitá zpětná vazba, jen dobře, že se to bude víc řešit


    PES: ty lži, co pise sám smutný jsou vidět ne... nejvíc se mi líbí 800 miliard solárním baronum.
    PES
    PES --- ---
    Jinak "spolehlivé základy" budoucnosti energetiky v praxi...
    Tesla lithium battery fire hits ‘landmark’ Queensland energy project, sparking political debate | Queensland | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/australia-news/2023/sep/27/tesla-lithium-battery-fire-bouldercombe-energy-storage-site-project-rockhampton
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: smutný je smutny případ
    PES
    PES --- ---
    Tyhle vyhlídky energetiky v CZ a cen energie se Vám tady nebudou líbit
    VLÁDA: Vše, jen ne pravdu! - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/vlada-vse-jen-ne-pravdu.A230926_175634_p_politika_nef
    resp. určitě budete tvrdit, že jsou to jen fake-news...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Jako ze ted se tam napise, ze jaderne reaktory budou, za dva roky se vyskrtnou a za ctyri roky zase dopisou, chapu to spravne?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Daniel Benes
    Energetika byla hlavním tématem dnešního Green Deal Summitu. Logicky, energetika je klíčem nejen k naší bezemisní budoucnosti. Ve světle energetické krize se zvýraznily tři cíle energetiky – bezpečnost, cenová dostupnost i udržitelnost.
    Na konferenci dnes několikrát jasně zaznělo, že Česko, Evropa musí vyrábět produkty s vyšší přidanou hodnotou, musí usilovat o soběstačnost a musí obstát v konkurenci Číny či USA.
    To, co stojí aktuálně před Českou republikou, je vytvoření státní energetická koncepce. To je dokument, který musí vzniknout, musí být velmi kvalitní a musí definovat, co musíme udělat do r. 2030 a následně v dlouhodobém horizontu do roku 2050 tak, abychom měli v Česku dostatek elektřiny za takové ceny, aby byla česká ekonomika konkurenceschopná.
    Debata o tomto dokumentu bude zcela zásadní. Věřím, že spatří světlo světa letos v zimě tak, aby se s ním mohla seznámit veřejnost, a abychom o státní energetické koncepci mohli vést otevřenou a velmi odbornou diskuzi, na základě které pak vláda přijme rozhodnutí a to budeme realizovat.
    S ohledem na technologické trendy a velkou volatilitu světa kolem nás, jsem také přesvědčen o tom, že by se měla tato koncepce aktualizovat každé 2 roky, aby byla platná.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: muzu to tvrdit a taky to tvrdim. kdyz se vylejva rtut do reky, oxidy siry do vzduchu, ddt na dno mori, co2 do vzduchu- tak se proste neresi naklady. proste je nese nekdo jinej, proc je resit? ano z hlediska trhu je “racionalni” to, ze pochcipaj kolem deti na bioakumulaci tezkejch kovu, kdyz vyrobce usetri petnik. ucastnik trhu to dite neni a nejakyho predduchodovy dedulu v managementu to zajimat nemusi, klienty taky ne. tomu se prave rika selhani trhu.
    za sebe to kazdopadne ukoncuju, myslim, ze jsme si rekli k tematu negativnich externalit, co jsme mohli ,)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: fajn, ja seriousness of risks, ani huge cost estimations nerozporuju. Co rikam je, ze pro market je kosile blizsi nez kabat. Nejakyho predduchodovyho dedulu nezajma co bude za 50 let a je jeho racionalni rozhodnuti mit se dobre ted. A neni to market fail, je to porad nejaky equilibrium ucastnika trhu, protoze on je ten kdo tu spolecnost take tvori a takovych je hodne, ne jeden.

    A i kdyz je impact vycislenej jako velkej, muze to byt hra s cisly konkretniho scenare, ktery nemusi nastat. Pokud tomu ucastnici trhu neveri, nebo to rozporuji, pak je to jejich value a jejich kolektivni risk. Ty nemuzes tvrdit, ze tvoje predpoved budoucnosti je ultimatnejsi nez aktualni situace a akce nekoho jinyho.

    Proto si osobne myslim, ze tohle neni market fail, ale neco co zaslouzi government mitigation, protoze ten predikovanej dopad je na trhy budouci, ne na trh aktualni.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ROMANET: tohle jsou čistě články od EPH, ale už spíš jen tak z pomsty, z nákupu už dávno vycouvali.

    PES: stát to dementně privatizoval, o tom žádná, v čistě regulovaném byznysu prostě vůbec neplatí pravidlo o tom že stát je nejhorší hospodář. a těch pár miliard co za to ČSSD dostalo aby si zalepilo rozpočet okamžitě rozfofrovali.

    PES: Jak jako prodat trubky? Ty trubky mají cenu jen jako funkční celek, jinak nemají cenu žádnou. Každopádně Síkela.....no mohl tam být i Havlíček, to byla daleko větší tragédie. Pamatuju už pár ministrů průmyslu a Síkela je spíš v tý lepší půlce. Ono kromě Kocourka a Hunera to bylo tragický vždycky.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: bylo to myšleno, že trubky zpět vykoupí stát (co je předtím naprosto dementně privatizoval)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    TUHO: no hlavní problém je jen v té úvaze. účetní hodnota majetku firmy je 62 miliard, dluhy jsou celkem 41 miliard. pořád mi z toho "nevychází" sekyra 33 miliard (to jsou čistě dluhy, osm miliard je odložená daň ze zisků)

    ta firma vydělávala, teď přes nás neteče tolik plynu, takže to na ni dopadá samozřejmě. ale hodnotu rozhodně má. vzít jen dluh a tím manipulovat je úplná kravina.


    PES: ano, věřitelé by mohli prodat trubky a česko by bylo KOMPLET bez plynu. bez net4gas, by tu nefungovalo naprosto nic. pak bychom to za vyšší desítky miliard látali znova.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: v normálním světě by odprodejem trubek získal dlužník prachy (alespoň část) na umoření dluhu...
    ...v ČR s odborníky typu "závětrný" Síkela se dá očekávat, že to koupí i s tím dluhem a ten zaplatí daňoví poplatníci (i s úroky)
    TUHO
    TUHO --- ---
    ROMANET: Jo, k tomu by mel nejakej background zajimal, silej kolem toho dalsiho Kretinskyho hybridni novinari (Pur, Jirsa)... Ale ja nedokazu vubec posoudit .] Co Pan_Sprcha, co si mysli? .]]
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    hele křetínského noviny zasahují - vzhledem k manipulaci a oslovení jediného experty (zlámalové) mám svoje pochyby o novinářské etice...
    Síkela si brousí zuby na plynovody... jenže NET4GAS dluží 33 miliard. Kdo to zaplatí? | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/753837/sikela-si-brousi-zuby-na-plynovody-jenze-net4gas-dluzi-33-miliard-kdo-to-zaplati.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Ano, normalne externality (jak pozitivni tak negativni) existujou v kazdy transakci, ale neberes je v potaz, pripadne neoznacujes za market failure, protoze jejich vyznam neni podstatnej. Pokud zadne bejt vyznam podstatnej (umiraj ti deti, protoze fabrika leje rtut do reky), tak to zacnes resit a oznacovat jako market failure. Protoze market ocividne "dela racionalnim" rozhodnuti, ktery je skodlivy - a to i v pripade, kdy je k dispozici levna (resp prijatelne draha) alternativa (nelejt rtut do reky). Nicmene, proc by to trzni akter delal? Zvlast u veci typu je znecisteni rtuti nebo co2 - kde se projevy ukazuou klidne za desitky let. Nema do svyho rozhodovaciho procesu "inkorporovanou" informaci o tom, jakou damage dela. Neodrazi se to v cene. Takze potom zdanlive racionalni je tu rtut do reky lejt. Pak prichazej na radu kompenzacni mechanismy (napr regulace), komise na dohlizeni nad nebezpecnejma latkama etc.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Ty jo to me nenapadlo. Zkusim se pobavit s nejakym vystudovanym ekonomem. Co treba Nicholas Stern? Ja vim, Sevcik to neni, ale .)

    "Climate change is a result of the greatest market failure the world has seen. The evidence on the seriousness of the risks from inaction or delayed action is now overwhelming. We risk damages on a scale larger than the two world wars of the last century. The problem is global and the response must be a collaboration on a global scale."

    He was Chief Economist of the European Bank for Reconstruction and Development, 1994-1999, and Chief Economist and Senior Vice President at the World Bank, 2000-2003.

    He was Second Permanent Secretary to Her Majesty’s Treasury from 2003-2005; Director of Policy and Research for the Prime Minister’s Commission for Africa from 2004-2005; Head of the Stern Review on the Economics of Climate Change, published in 2006; and Head of the Government Economic Service from 2003-2007.

    He was knighted for services to economics in 2004, made a cross-bench life peer as Baron Stern of Brentford in 2007, and appointed Companion of Honour for services to economics, international relations and tackling climate change in 2017. He has published more than 15 books and 100 articles and his most recent book is “Why are We Waiting? The Logic, Urgency and Promise of Tackling Climate Change”.


    Nicholas Stern, Baron Stern of Brentford - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Stern,_Baron_Stern_of_Brentford
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam