• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    I kdybych opomněl to globální oteplování, tak mně dává green deal apod. iniciativy smysl prostě z toho důvodu, že se tady bude dát lépe dýchat.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: koukám, že nájezd pokračuje. Že ty ses nebyl project? To nedobře děláš Antoníne, to se ti jednou vymstí. Pokud nezvládáš diskutovat jako běloch, to tlačítko, který hledáš, se jmenuje ignore, doporučuju se s ním seznámit dřív, než se dostaneš do takovejch vývrtek, jako x podobnejch nasranejch stříbrnejch vlků před tebou, naposled Bulkhar blahé paměti.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Najdi si ty vědecky podložené cykly, precesi atd. a nevysírej, smážko...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: orbita se mění o kolik? Zvětšuje se o 2 centimetry ročně? To je dost odvážný tvrzení, že tohle má reálnej vliv na nějakej ledovec... nepleteš si to spíš s ekcentritou? Ne, že by ten vliv byl o moc větší, ale alespoň nějakej měřitelnej je.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: Jediný proč případně čínský emise klesnou by mohlo být zaseknutí/ochladnutí jejich ekonomiky (a výroby)
    TUHO
    TUHO --- ---
    HANZS: No, tak vicemene vsechny zeme zaroven podepsaly Parizskou dohodu, kde se zavazuji k tomu, ze budou emise snizovat. Takze tedka je mic na strane mezinarodnich vyjednavani, obcanskyho tlaku, aby ty prijaty zavazky byly skutecne dodrzovany. Skepticky jsem taky, nicmene kdyz ma clovek maly deti, tak se obtizne jen tak pokrci rameny a rekne: nic nema smysl. Proste: "je moc pozde na to bejt pesimista".
    TUHO
    TUHO --- ---
    Venku je novej clanek Carbon Brief, podle kteryho je dobra sance, ze cinsky emise pristi rok budou klesat.

    While CO2 is rebounding in 2023 from zero-Covid lows (see: Why emissions grew in Q3 of 2023), there have also been record additions of low-carbon capacity, setting up a surge in electricity generation next year. (See: Solar, wind and hydropower set to surge in 2024.)
    Combined with a rebound in hydro output following a series of droughts, these record additions are all but guaranteed to push fossil-fuel electricity generation and CO2 emissions into decline in 2024, as shown in the figure below.
    Moreover, with the power sector being China’s second-largest emitter and with other major sectors, such as cement and steel, already seeing CO2 falling, this drop in power-sector emissions could drive a sustained, structural emissions decline for the country as a whole.
    This is because – for the first time – the rate of low-carbon energy expansion is now sufficient to not only meet, but exceed the average annual increase in China’s demand for electricity overall. (See: Continued clean power growth can peak emissions in 2024.)
    If this pace is maintained, or accelerated, it would mean that China’s electricity generation from fossil fuels would enter a period of structural decline – which would also be a first.

    Analysis: China’s emissions set to fall in 2024 after record growth in clean energy - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-chinas-emissions-set-to-fall-in-2024-after-record-growth-in-clean-energy/

    HANZS
    HANZS --- ---
    Pokud se shodneme, že produkce CO2 není nic dobrého a měla by se snížit, tak je tu problém, že země s největší produkcí na hlavu jsou ty rozvinuté země, které i když za docela velkou cenu s tím něco udělají, tak je to pár procent celkové produkce. A méně rozvinuté země tvrdí, my máme malou produkci CO2 na osobu, tak co po nás chcete... takže jsem poněkud skeptický, že to povede k úspěšnému snížení CO2 celosvětově. Takže pokud nepřijde změna orbitu nebo něco podobného, tak oteplování bude pokračovat a to povede k dalším migračním vlnám a válkám.

    .... konec pesimistického okénka... .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: To je skoda, ze jsem nesledoval, nicmene kdybych sledoval, tak by to nic nezmenilo, protoze to, ze existuji zmeny orbitu, ktery treba muzou za stridanim dob ledovych a meziledovych nic nemeni na realite globalniho oteplovani. Na malou dobu ledovou melo CO2 skutecne vliv marginalni, protoze to jeste nebyla industrialni revoluce. Dnes je jeho vliv dominantni, coz je potvrzeny stovkama vyzkumu z desitek ruznych disciplin.

    Viz zde
    The human fingerprint in global warming
    https://skepticalscience.com/its-not-us.htm
    PES
    PES --- ---
    TUHO: škoda, že jste třeba dnes nad ránem nesledovali epizodu z Velké vlakové putování po Americe (na Aljašce) tuším S04E01 Z Ninilchiku do Wasilly.

    Byla tam mimo jiné i glacioložka a zmínili se tam o ledovci, který ustoupil až de-facto na horizont a místo něj tam bylo jezero - o jeho tání se zmiňoval i ten Appletonův průvodce (po železnicích) tvořeném a vydávaném již koncem 19.století (1879-1901), kde konkrétně ta Aljaška byla 1893. A ta vědátorka zmiňovala, že ledovce rostou a ustupují dle změn, kde jako hlavní příčiny tání změny orbity a sklonu Země kolem Slunce a to, že během konce 19.století končila tzv. Malá doba ledová. A i když se jí Portillo (průvodce pořadem) explicitně ptal na vliv člověka a CO2, tak její odpověď byla v tom smyslu, že to má vliv marginální a hlavně z hlediska časového pro pohled glaciologa nepatrně krátký.

    Takže asi tak, házet všechno na vliv člověka se stalo módou (a pro mnohé skvělým zdrojem obrovského množství peněz), ale ve skutečnosti toho víme strašně málo a nejspíš z vlastní hlouposti pácháme (alespoň v Evropě) ekomonickou a energetickou sebevraždu - po které bude eko dostávat na prdel o hodně více, protože ekologií a čistým prostředím se může věnovat jen dostatečně bohatá společnost.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: ten nejvetsi problem je ale v jejich nerovnomerny vysi... regulace a dotace v jinejch (eu) zemich fakt muzou podkopat konkurenceschopnost tech ostatnich a tim v podstate destrukci drive investovanyho kapitalu, kterej se neda v kratkym horizontu obnovit (zavreme ocelarny, skodovku...) Zeme jako CR se v tom pak muzou placat desitky let, pac jim ujede vlak s jakymkoliv progresem, napr. i skrze renewables, protoze mezinarodni i lokalni investor si dvakrat rozmysli, jestli investovat u nas s vyssima vstupnima i provoznima nakladama, nebo vyssi rentabilitou jinde... pripadne, podobne blbe variante pujdeme smerem nakupu ze zahranici, odepiseme si energetickej sektor a staneme se vetsinovymi dovozci... s prosikem v obdobich, kdy nebude dost energie pro vsechny
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: Nutno ovsem dodat, ze naklady na zvyseni cen energetiky jsou minimalni v porovnani s dopady klimaticky krize, ktera ma potencial udelat velky casti sveta velmi obtizne obyvatelny (bez utlumeni fosilnich paliv by casti sveta, kde dnes zijou miliardy lidi vykazovali casty obdobi, kdy je pobyt mimo klimatizovany prostory smrtelny). viz



    Human Climate Niches — Globaïa
    https://globaia.org/habitability
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: je fakt že až se jí narodí boží syn tak ti tři králové z blízkého východu jenom dorazí z vedlejšího paneláku.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Jasne, ono to ma vsechny znaky nabozenstvi - pravda, o ktere se nediskutuje, hrich a vykoupeni, dokonce i svata panna by se nasla.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jo, je to fanatik...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: hele kdybys ho chvíli poslouchal na živo......on nelže, on těm svým blábolům opravdu věří.
    Je to něco jako poslouchat kněze jak mele věci z bible.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: Lhal. Jako všichni tihle přiblblíci rádoby zelení...

    ...lidi si nejsou OCHOTNI připlatit, ale MUSELI si připlatit - a pak nemají na jiné útraty, takže jde do kopru maloobchod. No a ekonomika ty vysoké ceny energií také netráví dobře (jinak by Skopčáci tak zoufale nedotovali)...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: já nemůžu zapomenout jak nám Timmermans říkal v Paříži v roce 2019 na konferenci jak podle průzkumů si lidé jsou ochotní připlatit za energie šestkrát tolik pokud budou zelené a klimaticky neutrální.

    Všichni jsme si tam ťukali na čelo a ukázalo se že byl prorokem....... lidé evidentně jsou ochotní platit za energie 6x tolik a pořád se nebouří proti všem těm klimatickým příplatkům
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Timmermansovo dědictví. Kdo může za vysoké ceny energií? | Byznys | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/byznys/ceny-energii-eu-rusko.A231111_134858_ln_ekonomika_hud?zdroj=LN_otvirak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam