• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: no a ty jaderky přeci mají taky výpadky, Francie měla tuším loni velké problémy s nedostatkem vody na chlazení a zvedalo to ceny elektřiny v celé Evropě, ne?
    Takže i ty jaderky budou potřebovat zálohu - a tam jsme zase u toho plynu.
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: Tak nemyslím, že je to tak jasné - Francie vede blok zemí, které se jádra nehodlají vzdát a připojují se k nim další jako např. Polsko.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Já tuhle diskuzi nějak nechápu - prostě jedeme ve velkém OZE a výkyvy budou vykrývat plynovky než se dostatečně vyřeší akumulace nebo se případně plyn nahradí vodíkem (který se vyrobí v létě z přebytků).

    Já chápu, že se jede lobbing za jaderky, ale co je na té cestě výše špatně? EU se rozhoduje, že půjde nějakou jinou cestou? Jakou? Nějak nerozumim, proč sem musí někdo házet boomerský články z nějakých blogů vyčpělého spisovatele scifi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MARASAN:
    PES: ano, pokud se to bude uměle omezovat, ale to je stejný problém jako jaderky které se dají evidentně zavřít politickým rozhodnutím že......
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: dokonce 3000 je ve výpočtu. A při dnešních cenách plynu je LCOE pořád poloviční proti jádru
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: stejně jako "bude v budoucnu plyn" popř. "nezakáže si EU plyn"?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PAN_SPRCHA: nezdrazi v budoucnu plyn povolenky?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: dobra otazka .. zkus si spocitat ekonomickou navratnost s 2000 hodinama provozu maximalniho vykonu rocne proti cenam spotu a uvidis sam .. tvrdit, ze je levnejsi nez jadro je silne zavadejici, zalezi na charakteru provozu a skladbe zdroji v soustave ..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: pisu z Brna (jako PES) a popcorn netreba, je to furt dokola stara ohrana deska.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co je na paroplynu tak se extrémně drahýho? Ano, období po výpadku největšího zdroje plynu samozřejmě vedlo k výkyvům ceny a pořád to ještě dobíhá, ale pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak až se to srovná, paroplyn bude zase daleko levnější než třeba jádro. Už teď je zase dvakrát levnější než jádro a to je cena pořád nahoře.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PES: Parametry v energeticke obecně nejsou realistické. Francie drsně subvenuje svoje jaderné elektrárny, u nás si to na sebe samo taky nevydělá… O uhlí darmo mluvit. Všichni by chtěli nějaký dotace a záruky. 🤷‍♂️
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: dyť je to jedno... už teďka maj 40GW solárů z 60, když to jede na maximum. Jestli to rozjedou z půlky, tak jak chtěj, tak budou v létě mít takový přebytky, že nějakejch pár procent účinnosti e2gasu nebude nikoho moc trápit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    asi si pujdu pro popkorn. tohle bude jeste prdel jak brno.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Naopak, to ty jsi vůl co fandí něčemu naprosto nerealistickému, co akorát skončí megapruserem...

    ...jo ta účinnost syngasu z těch prý přebytků bude fakt super (také již spočítáno a je to dost tristní ztrátovost)
    PES
    PES --- ---
    PES: podotýkám, že prakticky největší "baterka" v ČR jsou Dlouhé Stráně jako 650MW (tedy 0,65GW na cca 5h41m) výkonu s celkovou kapacitou uváděnou jako 3,7GWh a zhruba stejně dlouho (~6h) se i "nabíjí" (a netrpí degradací při každém cyklu jako úložiště bateriové chemické)...
    ... takže mírných 10GW (při elektroautomobilismu a topení elektro spíš 20GW) na 7 dní je 1680 GWh bateriového výkonu (takze asi 455 Dlouhých Strání).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: symtě pse, tvoje bába je mírná... dyť seš jak ohraná deska, a rozjíždíš tu némlich stejnou debatu minimálně po desátý. Nebudou měsíční uložiště, sestimsmiř. Bude overkill solárů, e2gas a nějakej ten plyn k tomu, víš to minimálně třetí zimu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: v kapacitě zálohování řádově 10GW (pro ČR) výkonu po dobu několika dní (a budeme mírní, řekněme týden)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ale počká, říkáme tomu uložiště energie
    PES
    PES --- ---
    Hladík perlí moudra...
    ...prý GD má být "citlivý" - tak proč se neupraví parametry GD na realistické, aby se nemusely vyhazovat prachy na různé dotace (lidem i průmyslu), kteří by tu "citlivost" GD neunesli? :-(

    Green Deal musí být citlivý. Zvažujeme příspěvky na dopravu, říká Hladík - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-green-deal-musi-byt-citlivy-zvazujeme-prispevky-na-dopravu-rika-hladik-240804
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam