• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    To escape the trap, Vázquez needed rapid solutions. He turned to an unlikely source: Ramón Méndez Galain, a physicist who would transform the country’s energy grid into one of the cleanest in the world.

    Today, the country has almost phased out fossil fuels in electricity production. Depending on the weather, anything between 90% and 95% of its power comes from renewables. In some years, that number has crept as high as 98%.

    Uruguay’s green power revolution: rapid shift to wind shows the world how it’s done | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2023/dec/27/uruguays-green-power-revolution-rapid-shift-to-wind-shows-the-world-how-its-done?CMP=share_btn_tw
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    The Battery Domino Effect — Charts - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/12/21/the-battery-domino-effect-charts/

    The third report of the X-Change series was produced by RMI in partnership with the Bezos Earth Fund and is a contribution to Systems Change Lab. These reports analyze the exponential growth of renewable energy technologies, demonstrating why and how major areas of the global energy system are achieving faster change than many realize. Download the report here.

    In X-Change: Batteries, RMI highlights the remarkable, exponential growth of battery sales, which is driven by a domino effect of battery technology adoption that cascades from country to country and sector to sector. This battery domino effect is set to enable the phase out of over half of global fossil fuel demand, and be instrumental to abate transport and power emissions, propelling us over 60 percent of the way toward a zero-carbon energy system.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Coal State Exports Coal-Killing Iron-Air Energy Storage
    https://cleantechnica.com/2023/12/24/coal-state-exports-iron-air-energy-storage/

    Form claims a duration of 100 hours for its new iron-air battery, blowing long past the Energy Department’s 10-hour floor. The technology is based on “reversible rusting,” a 1970’s idea that has finally seen its day.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    New device can restore old PV panels to their former glory
    https://interestingengineering.com/innovation/technology-rejuvenate-old-solar-panels

    The common way of maintaining solar panels is by cleaning the top glass layer or replacing the entire module. Unfortunately, no inexpensive solutions currently available in the market can effortlessly restore a solar panel's efficiency on-site. Advanced Regeneration Technology by EtaVolt works for over 90% of silicon solar cells in the market, including those containing boron, oxygen, defects, and impurities.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    23% of energy consumed in 2022 came from renewables - Products Eurostat News - Eurostat
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231222-2
    Obnovitelne zdroje se na celkove energii v EU v roce 2022 podilely 23%, narust o 1,1% proti 2021.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: hned po tom co zapojíme těch osm plynovek.......
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: snad. Alespoň zůstanou v zemi zásoby na budoucí nový rozjezd civilizace...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jednou se snad dockame i u nas :)
    Definitívne skončili s ťažbou uhlia. V Elektrárni Nováky odstavili poslednú turbínu – Správy
    https://www.aktuality.sk/clanok/zIjFjuZ/definitivne-skoncili-s-tazbou-uhlia-v-elektrarni-novaky-odstavili-poslednu-turbinu/
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    HANZS: ad úvaha o 2,5 - tady bylo nutný zkrotit inflační tlaky přes zkrácení poptávky. A pokles ekonomiky je nutná daň. Navíc 2,5 by byla taková sekera v rozpočtu...
    HANZS
    HANZS --- ---
    Německo vloni za stabilizaci přenosové soustavy zaplatilo přes 4 miliardy eur
    https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nemecko-vloni-za-stabilizaci-prenosove-soustavy-zaplatilo-pres-4-miliardy-eur
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Uplně jsem nepochopil, co jsi mi chtěl říct. Já to myslel tak, že pokud bude pokles ceny EE pokračovat, možná nakonec v létě nemusí být cena od slovenských 61 EUR tak vzdálená, možná se na spotu na 60-80 EUR dostaneme.
    HANZS
    HANZS --- ---
    GOR: Ono jako dotace a dotace.... Jsou dotace do elektroaut ok? Je dotace ceny EE pro koncáky ok? Je dotace pro byznys ok? Jsou dotace na FV elektrárny ok?
    Jinak se na to můžeme dívat i tak, že kvůli nedotované ceně energií pro domácnosti došlo k výraznému poklesu spotřeby domácností a což způsobilo nejhorší výsledek HDP v EU a zřejmě i nejvyšší inflaci v EU. Což se můžeme dohadovat, jestli má ve finále horší dopad, než kdyby strop byl někde na 2,5kč/kWh a zbytek se dotovalo.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: myslím že ta nejnižší dotovaná cena je jenom pro domácnosti, průmysl má vyšší hladinu ale pořád dotovanou vždycky přidělenou až do nějaké výše.

    Oni aby motivovali k úsporám tak dotují jak domácnosti tak průmysl jen do určitého množství vypočítané z minulé spotřeby. Je to trochu složitý, Poláci se nám to snažili vysvětlit u plynu, předpokládám že u elektřiny to bude obdobný. U plynu říkali že 50% spotřeby z minulého vyúčtování spadne pod strop který je o dost nižší než náš a zbytek se jede tržní cena. Ale má to ještě nějaký výjimky a u velkoodběratelů to určuje regulátor kus od kusu...... měli v tom sami bordel a to jsou z oboru.
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Jako v Polsku ty dotace ve 2024, mám-li správné informace, pokračují jen v tarifní skupině G, tj. domácnosti. A silová elektřina je v PL dražší (BL 2024: 110 EUR/MWh PL vs 95 EUR/MWh u nás) právě vlivem faktického odstřižení (velmi omezené přeshraniční profily pro obchod) Polska od EU trhu a drahou závěrnou elektrárnou pro BL (IMO černé uhlí).
    PES
    PES --- ---
    GOR: hlavu v prdeli máš ty, když jen umíš urážet...

    A ceny energií nejsou díky levnějším FV panelům (kde mimochodem ten "Západ" stále vymýšlí lepší varianty článků a jejich materiálů, ale ten Číňan pak de-facto jen krade výzkum a vyrábí - za ceny likvidující původní "Západní" výrobce), naopak KVŮLI FV jsou dražší (o vyšší náklady na regulaci, stabilizaci, přebourání rozvodné soustavy)...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: tak všichni by chtěli..........
    Tady jde o to že pokud to ostatní dotují, celý tvůj průmysl hážeš do konkurenční nevýhody.

    Jasně že jde primárně o selhání na úrovni EU že dovoluje tyhle závody v dotacích, ale prostě v momentě kdy všichni okolo tebe dotují a ty ne je to pro průmysl obrovská konkurenční nevýhoda.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Nebudeme tady srovnavat infrastrukturu na vyrobu, prenos a distribuci elektriny s mobilnima sitema, ze ne?

    Jako jedna z odnozi, co srovnat jde, je vyroba PV panelu, kde cena za Wp klesla prave vlivem snizeni spotreby materialu, zvyseni vyteznosti, zvyseni ucinnosti.

    Ale kdyz se podivas do detailu, tak ty materialni veci, jako konstrukce a trafa, naopak podrazily. A vyroba, prenos a distribuce je o techhle vecech.

    Takze vytahni hlavu z prdele, prijd s trafem, ktery potrebuje desetinu zeleza, desetinu hliniku, zadnej olej, prodavej ho za pulku, budes miliardar a jeste zlevnis distribuci, prenos a nakonec i tu vyrobu.
    PES
    PES --- ---
    GOR:
    Prumerna mzda vzrostla za poslednich 15 let o temer 100 %, ale vsichni by chteli elektrinu za 30 EUR.

    Nikoliv, všichni by chtěli elektřinu tak jako mobilní telefony či Internet, kdy průměrná mzda uživatelů také vzrostla (velmi), ale ceny telefonování / Internetu šly dolů (tedy samo v ČR jak kde a jak moc opět proti tomu PL bych se raději nedíval, kvůli naštvání, ale zhruba pro ten princip by to snad mohlo být k pochopení).

    Jako stavět stále na tom, že spotřebitelům roste příjem, takže jim musí všechno zdražovat (včetně energie) je další (pitomá) mantra. Prostě nemusí, také by mohli spotřebitelé mít více - na jinou spotřebu, na jiný růst, na akumulaci (aby si mohli pořídit třeba snadněji vlastní bydlení anebo třeba i ten elektromobil - za své, bez dotací - i když na ty dotace sebere stát zrovna jim, běžným spotřebutelům poměrně nejvíce, takže se k němu jen tak nedohrabou, zatímco podnikatelům a bohatým obecně na to přisypou hromadu peněz na dotacích)...
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Tam jsem miril, ty ceny nejsou nizsi, ze by byli efektivnejsi, ale je to prachsprosta dotace. Nemluve o vselijakem dosypu do tezby cerneho uhli, ktera i pres dosyp stejne do znacne miry zije z podstaty.

    Tohle tu chceme?

    Na obhajobu Polaku teda dluzno dodat, ze si umeli poridit mnohem vetsi objem OZE mnohem levneji.

    A jako vazne 61 EUR staci na provozni naklady a obnovu zdroju nebo je to opet ziti z podstaty?

    Proboha mne marginalni naklady na elektrinu vychazely v roce 2009 okolo 70 EUR, kolik by to asi bylo dnes, kdyz jsou CAPEXy nekde jinde?

    Prumerna mzda vzrostla za poslednich 15 let o temer 100 %, ale vsichni by chteli elektrinu za 30 EUR.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: oni mají zastropovaných 3MWh na domácnost takže čím jdeš míň, tím máš ten rozdíl vyšší

    6MWh vyjde v konečné ceně na nějakých 40tis. korun. pokud tomu dobře rozumím


    001
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam