• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    HANZS: zase vem si to - pokud jsi schopen pračku, sušičku, myčku (obecně náročné energeticky spotřebiče), zásobník horké vody (bojler pro mytí, aku nádrž pro otopný okruh), baterii elektromobilu a třeba i baterii střešní FVE nabíjet v noci, kdy je spot dopředu třeba i záporný (anebo pak ad-hoc při průseru jako loni na Velikonoce, kdy je záporný i přes den), tak za to ještě dostáváš zaplaceno.
    A pak přes kladné ceny neodebíráš, střešní FVE ti třeba kryje běžnou denní spotřebu (popř. máš-li přebytky, tak rovnou posíláš ven, ani baterii si nemusíš plundorvat, ta může sloužit spíš jako taková větší UPSka ;-)), tak při dobrém řízení se může stát, že Ti vlastně energetici budou platit (no samo povezeš se na hřbetu těch, které ta elektřina silová + i ty distribuční náklady budou stát ranec navíc, ale oni Ti na to jistě milerádi přispějí ;-))
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS:
    PES:
    Jako kvůli pračce se to moc nevyplatí, ale v létě bývají o víkendu velmi nízké ceny přes den a v zimě zase v noci.
    Takže nabíjet elektroauta zejména v těchto časech by všem dost pomohlo.
    Ani nevím nejspíš na to už bude produkt, který komunikuje s autem, aby věděl kolik šťávy potřebuje dodat a podle informací o cenách např. zapnul nabíjení od 23 do 3 hodiny ráno.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: ale stejně k tomu potřebuješ smart elektroměr (4-kvadrantní nebo jak se tomu říká) co sbírá 15 min. hodnoty spotřeby/výroby a ještě k tomu chybí dodělat dost velkou část toho virtuálního obchodního centra, které bude zobchodovávat pak především tu komunitní energetiku. Zatím všechno jede na systémech "velkého" obchodování s energií resp. jako sub-systém konkrétního obchodníka s energiemi a tedy pod jeho direktivní kontrolou, který pak zastřešuje tu komunikaci s "velkými systémy" obchodování (a obvykle i řeší systémovou odchylku a další věci, které s tím vším jdou ruku v ruce)...
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: se můžeš podívat, graficky třeba na https://www.spotmarketindex.cz/ máš ceny na další den (tuším do 10h max. do oběda předchozího dne se stanovují ceny na další den)...
    ...a z těchto dat už kde jaký frikulín slibuje "inovativní" využití baterií FVE apod. (viz. hype články typu "Fotovoltaika, která vydělává i v noci" apod. k dohledání) ;-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: jak moc skáčou ty ceny na spotu v čase? Předpokládám, že to máš víkendy, svátky a noc vs pracovní doba, kdy jedou fabriky + podle toho jak svítí nebo fouká.

    Jde mi o to, aby se lidi naučeli pouštět myčky, pračky, sušičky, nabíjet elektromobily třeba přes noc a ne přes den. Ostatně proč zmizel ten rozdíl v cenách, který jsme znali z 90. let, kde se řešila špička a mimo špička. ?
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Ale k tomu by to chtělo ještě alespoň trochu inteligentně přebudovat ty domácnosti, tedy inteligentní spínání okruhů a zásuvek podle spot cen a k tomu nějaká ta řídící automatizace - no a to jsme ještě úplně na začátku, není nic jednoduchého typu zastrč a zapomeň (nehledě na to, že spousta spotřebičů nemá jednak ráda přerušování napájení obecně a za druhé málo které moderní zařízení s elektronikou si pamatuje nastavení/program i přes výpadek/vypnutí napájení, že by si po startu zvládlo seřídit hodiny a spustit nastavený program - a zase bez té jednoduché a levné regulace on/off, která by se dala doplnit bez extra enormních nákladů i do existujících "hloupých" domácích rozvodů, to pak zase ztroskotá na tom, že není prakticky jednotné komunikační rozhraní umožňující ovládat nějak ta zařízení, aby fungovala dle cen na spotu)...

    Takže spot v tomhle nakonec skončí v tom nejhorším provedení = bateriové úložiště (vivat přírodo, vivat eko suroviny) nabíjené za nízké ceny a vykrývací spotřebu přes špičky, tedy přenesení vyhlazování spotřeby na koncové zákazníky :-(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Slyšel jsem zajímavý názor, že by se prostě mělo mezi lidi rozšířit obchodování na spotu, protože to může pomoct vyřešit vytížení sítě apod. A logicky by to mělo přinést i úspory, protože teď se dodavatelé prodejcům fixací musí plechovat proti riziku výkyvu cen.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: IMHO problem Bohemia Energy byl kvuli rostoucim cenam a energeticke krizi, ktera je dost nepravdepodobna.

    Dost veci se da poresit procesne ze zakona - treba, ze musis mit nakoupeno 80 % nasmlouvane energie k dodani aspon 6 mesicu dopredu. Nebo pokud jede spot, tak maly zalohy apod. Pokud by dodavatel sel dolu, tak ze slozenych garenci vratit zaplaceny zalohy a zakaznik jednoduse prejde jinam. Fakt to neni velkej problem. Kdyz chces obchodovat na burze, taky musis platit predem - CEZ si ostatne na tohle i pujcoval od statu.

    Muselo by se ovsem vymyslet funkcni reseni a to v CZ statnisprave jaksi nikoho nezajima.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: to by tak hrálo umožnit "menším, agilnějším" obchodníkům narušovat skoro-monopol velkých distributorů ;-) (i když na druhou stranu nikdo nechce další Bohemia Energy pana Písaříka, který se napakoval tak jako tak a majetek mu zůstal)...
    HANZS
    HANZS --- ---
    Dejte zákazníkům možnost uzavírat smlouvy na elektřinu a plyn s dynamickou cenou, která se mění podle aktuální situace na trhu! Takový požadavek vyslovilo hned několik účastníků připomínkového řízení. Jenže překladatel novely energetického zákona, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu, všechny námitky smetl ze stolu; na omezeném přístupu domácností ke spotovým ceníkům trvá. Návrh novely má v nejbližších týdnech projednat vláda.
    Jak se lze dočíst ve vládní databázi připravované legislativy eKlep, mezi obhájce dynamických cen patří ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), ministerstvo životního prostředí (MŽP), ministerstvo zemědělství, ale také Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. MPSV navíc varovalo před druhou variantou v návrhu novely, která by zákazníkům vzala možnost uzavírat měsíční fixace cen; tato náhražka dynamických ceníků se těší rostoucí oblibě, otevírá totiž cestu k zajímavé finanční úspoře oproti běžným smlouvám na dobu neurčitou.
    ...
    hmm, tak tu měsíční fixaci jsem si chtěl dát :-/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Elektřina byla přes svátky zadarmo. Díky větru a nízké spotřebě
    https://www.ekonews.cz/elektrina-byla-pres-svatky-zadarmo-diky-vetru-a-nizke-spotrebe/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    40% of US electricity is now emissions-free | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2023/12/40-of-us-electricity-is-now-emissions-free/
    HANZS
    HANZS --- ---
    ERÚ potvrdil změny regulovaných cen, snížil platby velkoodběratelům
    https://oenergetice.cz/komoditni-trhy/eru-potvrdil-zmeny-regulovanych-cen-snizil-platby-velkoodberatelum
    Přijde mi to pěkně podané, že vláda zdraží EE o cca 60 miliard Kč, a pak tomu, že nakonec zdraží o 56,5 (tj. o 3.5 milirady méně) tomu říká dotace...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: mají podmínky srovnatelný v Evropě snad jenom s Dánskem.

    Jaké je moc hezký že to ukážou světu jak se to dělá ale fakt je v top10 zemí které pro to mají nejlepší přírodní podmínky


    Wind-Resource-Map-LATA-opt
    TUHO
    TUHO --- ---
    To escape the trap, Vázquez needed rapid solutions. He turned to an unlikely source: Ramón Méndez Galain, a physicist who would transform the country’s energy grid into one of the cleanest in the world.

    Today, the country has almost phased out fossil fuels in electricity production. Depending on the weather, anything between 90% and 95% of its power comes from renewables. In some years, that number has crept as high as 98%.

    Uruguay’s green power revolution: rapid shift to wind shows the world how it’s done | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2023/dec/27/uruguays-green-power-revolution-rapid-shift-to-wind-shows-the-world-how-its-done?CMP=share_btn_tw
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    The Battery Domino Effect — Charts - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/12/21/the-battery-domino-effect-charts/

    The third report of the X-Change series was produced by RMI in partnership with the Bezos Earth Fund and is a contribution to Systems Change Lab. These reports analyze the exponential growth of renewable energy technologies, demonstrating why and how major areas of the global energy system are achieving faster change than many realize. Download the report here.

    In X-Change: Batteries, RMI highlights the remarkable, exponential growth of battery sales, which is driven by a domino effect of battery technology adoption that cascades from country to country and sector to sector. This battery domino effect is set to enable the phase out of over half of global fossil fuel demand, and be instrumental to abate transport and power emissions, propelling us over 60 percent of the way toward a zero-carbon energy system.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Coal State Exports Coal-Killing Iron-Air Energy Storage
    https://cleantechnica.com/2023/12/24/coal-state-exports-iron-air-energy-storage/

    Form claims a duration of 100 hours for its new iron-air battery, blowing long past the Energy Department’s 10-hour floor. The technology is based on “reversible rusting,” a 1970’s idea that has finally seen its day.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    New device can restore old PV panels to their former glory
    https://interestingengineering.com/innovation/technology-rejuvenate-old-solar-panels

    The common way of maintaining solar panels is by cleaning the top glass layer or replacing the entire module. Unfortunately, no inexpensive solutions currently available in the market can effortlessly restore a solar panel's efficiency on-site. Advanced Regeneration Technology by EtaVolt works for over 90% of silicon solar cells in the market, including those containing boron, oxygen, defects, and impurities.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    23% of energy consumed in 2022 came from renewables - Products Eurostat News - Eurostat
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231222-2
    Obnovitelne zdroje se na celkove energii v EU v roce 2022 podilely 23%, narust o 1,1% proti 2021.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: hned po tom co zapojíme těch osm plynovek.......
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam