• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    HANZS
    HANZS --- ---
    MARASAN: To nusis mit rizeny ten privod z FVE, jinak by ti to nabijelo furt na 80C. Např.podle napětí na baterii?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: my treba mame bojler (300l) - jedna spirala do site, druha spirala na FVE. Termostat sitove spiraly je nekde pod 40 stupni, FVE je na 80 stupnich, takze ohrev 40 - 80 stupnu jede ciste ze slunce. Tepla voda je furt a kdyz sviti tak je teplejsi a vydrzi delsi dobu.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: to už je individuální nastavení... přesně podle toho jak máš panely, už sem viděl takhle panely na čistej východ a jeslti nemá žádný blocker, tak to klidně může v 6 začít vyrábět, ale je pravda, že ráno to bude mít nějaké zpoždění než se naplní baterka.

    PES: přesně jak píše GOR, prostě jednoduché nastavení, které bez dalších nákladů nebo sofistikovaných technologií můžeš přenastavovat každé 1-2 měsíce.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: já také plánuji přihodit pár panelů alespoň na V stranu střechy, teď všechno na J a ráno by řekněme 25% celkového počtu panelů dodalo dost ranního výkonu hned po východu Slunce. Na Z stranu nevím, je tím směrem kopec, který večer odřízne viditelnost Slunce alespoň o 2h dřív než kdyby tam byl obzor odpovídající rovnému terénu :-/
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: jo jasně, akorát v 6:00 i v létě je imho blbost, protože to sluníčko dává málo a bralo by to velkou část z baterie (většina domu u nás má panely čistej jih).
    Ale viděl jsem už dům panely jižní střecha + oba štíty panely nasvislo na štítu v prostoru kolem oken v podkroví. Vypadalo to dost nezvykle, ale teď v létě to funguje dobře.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Jako casovac je lepsi opatreni nez zadne, ale to je tak asi vse.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: a jak "hloupý" časovač zjistí kolik máš zrovna dostupné energie z FVE?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ak u toho bojleru stačí prostě klasický časovač na zásuvce a prostě do něj pouštít proud jenom třeba od 10:00 v dubnu a od 6:00 v červnu apod. Naopak ho vypínáš třeba v 18h.
    Jakože na to žádné sofistikované řešení není potřeba.
    PES
    PES --- ---
    PES: překvapilo mne, že nakonec nechali volnou vlastně i tu US-verzi IoT frekvencí 915MHz (v EU je k tomu alternativou 868MHz)
    PES
    PES --- ---
    Mimochodem (pro zajímavost) frekvence pro použití na přenosy dat (třeba těch elektroměrů, ale IoT obecně) na kratší vzdálenosti dle ČTÚ v ČR:

    27MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )
    433MHz
    863–876 MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )
    915–921 MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )

    pak samo pásma 2.4GHz, 5GHz a pak pásma pro spoje typu bod-bod 10GHz, 24GHz (tyhle se budou postupně rušit a půjdou do pásma 27.5-29.5GHz) a 60GHz

    VYUŽITÍ RÁDIOVÉHO SPEKTRA
    https://spektrum.ctu.gov.cz/

    Využívání vymezených rádiových kmitočtů | Český telekomunikační úřad
    https://ctu.gov.cz/vyuzivani-vymezenych-radiovych-kmitoctu
    PES
    PES --- ---
    HANZS: jo, to domácí řízení (a opravdu i anti-tach uživatelům přístupné a srozumitelné rozhraní) zatím moc chybí...

    P.S.: Ten bojler je jedna z věcí, která by se měla nahřívat kdykoliv je nadbytek ze solárů (jednak teplá voda a druhak ideální pro likvidaci potenciálního rizika Legionely, takže přes slunečný den klidně nahřát přes +80°C, ono to do večerního sprchování přece jen trochu vychladne ;-))

    Stejně tak podceněné je na zimu elektro-dohřívání vracející se vody v topném okruhu plynového kotle, vypadá to sice jako blbost, ale zvláště pro temperování (aby to přes den nevychladlo uvnitř moc) je to velmi zajímavé a v zimě, když už nějaká výroba, tak je více posunutá ke středu dne, kdy kromě nabíjení baterie (je-li) v domě většinou prakticky žádná spotřeba není, ale plyn se na udržování teploty žere.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jenom pár poznámek o domácích solárech - úroveň jejich řízení a péče o ně, je opravdu velmi různorodá.

    Jeden soused - ptám se ho: A bojler nabíjíš přes den když svítí ne? Odpověď: (překvapeně) "Ne, to se nabíjí, když se vykoupem."
    Druhej na to samé: No já mám u něj fotobuňku a nabíjí, když svítí.

    Bojler u čtyřčlenné rodiny může být 4kWh za den, když jsou tam ženský, tak i víc :)

    Nebo kolegyně v práci, hele rodiče si všimli, že jim FVE nevyrábí. A já: " A jak dlouho?", odpověď: "Sami neví."
    Servis zjistil, že se nějak vyresetovalo nastavení měniče.



    No a na druhé straně můžete mít chytré řízení viz. třeba Bidli - pracuje s cenami na spotu a předpovědí počasí a podle nabíjí baterii nebo prodává do sítě, včetně trvalého monitorování...
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: při přetížení sítě se buď (lehce) odlehčuje frekvenčně (klesá kmitočet, ale to je jen pro bleskovou a velmi omezenou regulaci) anebo se odpojují spotřeby (to když jde, čím flexibilnější = rychlejší vypnutí, tím lépe) a nahazují rezervy (to bohužel obvykle trvá desítky vteřin až jednotky minut, což je v energetice celá věčnost - za kterou může celá síť jít do kopru pak kaskádou)

    naopak při přebytku se frekvence zvyšuje (což je takový univerzální první signál, že je něco špatně) a postupuje se obdobně v obráceném gardu - zapnutí co nejvíce okamžitých spotřeb, omezení výkonu zdrojů (kdyby to tak šlo preferenčně u OZE bez placení za nevýrobu, u tepelných se "přepouští pára okolo turbíny" či se mění buzení cívek generátoru, odstavují se ty co to umí jako přečerpávací, vodní atd.)

    no a s těmi soft a hard zdroji - polovodiče střídačů prostě nemohou soupeřit se "základní fyzikou" (obří hmotnosti, jejich setrvačnosti, magnetické pole a výdrž vodičů v cívkách), takže kdyby střídače nesledovaly síť (což znamená nemožnost jejich využití pro "podržení" frekvence), tak by ty spálené (proražené polovodiče) výkonové obvody střídačů nestíhali lidi měnit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no jasně, ale jde to (hypoteticky) ošetřit i odpojováním spotřebičů (což už se myslím děje)

    takže jako jo... teď ty točivé generátory potřebujeme, ale výhledově to podle mě není problém
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: měnič je "měkký zdroj", který se snadno (dokonce je to nutné, aby neshořel) ohne podle frekvence sítě...
    ...mechanické (točivé) zdroje jsou považovány za tzv. "tvrdé", protože se právě intenzivně brání změně rychlosti rotace (setrvačnost) a stabilizují frekvenci.

    A to pásmo frekvence je celkem úzké, pak začnou padat frekvenční ochrany a od rozpadu sítě a blackoutu už pak síť prakticky nic nezachrání...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: tipoval bych, že ta 21h večer bude spojená s koupáním a ohřevem vody, to může být solidní žrout. btw. Jirku Matouška jsem kdysi dávno znal pracovně, když dělal v marketingu, on není hloupej, ale zároveň určitě není technickej člověk.

    HANZS: tohle je lepší a logické vysvětlení.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a může mi někdo konečně vysvětlit tu potřebu točivých generátorů? Když přece "shodím jistič" tak mi měnič dává stabilních 50Hz... proč milion měničů nedokáže dávat do celé sítě stabilních 50Hz?

    Případně v Austrálii nebo kde už budují setrvačníky pro tento účel... takže nemusí běžet generátor uhelky/plynovky
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: ze stejného článku - další odstavec:
    Ani podle Michala Macenauera, strategického šéfa poradenské firmy EGÚ Brno, rostoucí počet solárů v Česku ceny elektřiny nesrazí: „Nikoliv, navýší je. Navýší je však především provozovatelům fotovoltaik,“ říká.
    Drobný solárník se ani při naddimenzované velikosti své elektrárny a s výkonnou baterií neobejde v zimních měsících bez odběru ze sítě. „Zbytkový diagram dodávky, který odebírá, má mnohem vyšší podíl drahé zimní elektřiny,“ vysvětluje Macenauer. Zatímco pro běžného zákazníka obchodník „míchá“ lacinou letní elektřinu s drahou zimní, dobře vybavený solárník s baterií může na jaře „shodit jistič“ a fungovat jako samozásobitel až do podzimu. Elektřina, kterou pro něj obchodník nakupuje, je ale výhradně ta dražší.

    To už je víc reálné zhodnocení situace.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: spíš to postupně donutí lidi změnit průběh své spotřeby... a divil by jsi se kolik lidí (co normálně pracují) si večer vaří nejen veřeři, ale hlavně jídlo (oběd) na další den (někdy spíš na dny dva popř. tři), neb jiné stravování je pro ně dražší.

    V dobách levnější energie ty věci dělat nemohou (sedí v práci), takže z toho žádný profit mít nebudou (a baterie jsou stále pekelně drahé než aby se vyplatilo si pořídit takovou kapacitu, která by se nabíjela levně/zdarma/se zápornou cenou a pak používala večer)...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Solární paradox: Nový boom Čechům elektřinu spíš zdraží - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-solarni-paradox-soucasny-boom-cechum-elektrinu-spis-zdrazi-258177

    Průběh obchodování vysvětluje Jiří Matoušek z Cetropolu: „Na denním trhu je elektřina výrazně dražší od osmi večer, od devíti hodin je cena za megawatthodinu běžně nad 200 eury, někdy až 240 eur. Domácí baterie jsou v tu dobu už prázdné, ale rodiny vaří večeře, ohřívají vodu a spotřeba stoupá.“
    -------
    to je nějaká mystifikace, ne?
    My jíme večeři v šest, o půl sedmé, takže ji rozhodně nevařím v devět večer :D a pokud budu mít 10-12kWh baterku tak nebude vybitá v devět večer...
    PES
    PES --- ---
    V insolvenci je další solární firma, může jich přibývat - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-insolvenci-je-dalsi-solarni-firma-muze-jich-pribyvat-40484908
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam