• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    PES: update

Tendr na dostavbu Dukovan byl v pořádku, rozhodl ÚOHS pár dní poté, co zakázal uzavřít smlouvu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-uohs-tendr-na-dostavbu-dukovan-byl-v-poradku-40495306
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    hustota energie z jiného pohledu

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    HANZS: to jsou hezký ceny. Tedom jistota na měsíc má stále 3 656 Kč/MWh vč DPH
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v Německu extrémní zájem o připojení baterek, až 160GW, připojit bude možno 70%-80% (dle jednoho z distributorů)
    Němečtí provozovatelé soustavy jsou zaplavení žádostmi na připojení baterií
    https://oenergetice.cz/akumulace-energie/nemecti-provozovatele-soustavy-jsou-zaplaveni-zadostmi-na-pripojeni-baterii
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: A fixace na 3 roky?
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: Jen pro info - Včera mi říkal soused, že jde k Yello, dali mu 2,9 Kč s DPH.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    ČEZ retence: 2.630,- bez DPH
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo, počkat, on to je second quarter, tak třeba je to přes léto ještě lepší
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: já jsem u PRE spokojenej a co jsem potřeboval jsem rychle vyřídil :)

The EU got 52% of its electricity from renewables in second quarter of 2024 | The Progress Playbook
    https://theprogressplaybook.com/2024/10/29/the-eu-got-52-of-its-electricity-from-renewables-in-second-quarter-of-2024/

Nuclear generation was up slightly and comprised 24% of the mix, meaning clean sources made up 76% of the region’s total electrical output.

Offshore wind output surged 37% year on year, hydropower generation grew 21%, solar was up 20%, and onshore wind 6%. On the other hand, coal-fired generation fell 7% and gas output dropped 24%

Čili přes léto chybí jen 24% a máme čistou elektřinu.

HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: K PRE nechoď, to je firma kam se nedá dovolat a na maily odpovídají za několik týdnů... lepší zůstat u ČEZ, až ti dají tu retenční nabídku.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    GOR: takže jsem si zadal na kalkulator.cz, abych měl nějaké porovnání, prakticky okamžitě mi volala nějaká paní co mi poslala i nabídky do mailu... nejlepší PRE na nízkém tarifu (mám d56, takže většina jde přes nízký tarif) jsem dostal nabídku na 3 073,- / MWh.
    Na ČEZ lince mi domluvili call s retencí, ale až na úterý příští týden. Takže si na ten call počkám.
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: protoze volis ty kteri ho navrhuji a jmenuje ho prezident ktereho taky volis.
    Kdo Mlsnu navrhl, jaky prezident ho jmenoval a komu ma okopavat kotniky je asi zbytecne rikat
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Hele, tady něco pro obveselení OZE části publika...
    ...jak se správně v diskusi pár lidí ptá - proč máme vlastně nějaké volby, když rozhoduje nakonec ÚOHS (a to s kdo ví jakými lobby vazbami v zákulisí)...

ÚOHS zakázal uzavřít smlouvu na stavbu bloků v Dukovanech - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-uohs-zakazal-uzavrit-smlouvu-na-stavbu-bloku-v-dukovanech-40495087
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    AKW: Neue Kernfusions-Projekte boomen auch in der Schweiz | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/akw-neue-kernfusions-projekte-boomen-auch-in-der-schweiz-852888283476
    GOR
    GOR --- ---
    GOR: Ono na tom asi nesejde, dulezity je, aby CEZ Prodej videl u operatora trhu, ze probiha zmena subjektu na tvym EANu.
    GOR
    GOR --- ---
    KUTAS: Ja mel EPET.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    GOR: to jsem asi potřeboval slyšet, ale koho použít jako, že k němu přecházím? Nebo prostě zavolat, že chci dát výpověď? Chtěl jsem mít do toho vyjednávání nějaký podklad.
    GOR
    GOR --- ---
    KUTAS: CEZ da zajimavou nabidku az kdyz das vypoved. Nabidli ni 3060 CZK/MWh vcetne DPH.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Můžu sem s lehkým OT? Případně pokud by tu bylo audítko, kam směřovat takovou věc, tak uvítám.....

Končí mi roční fixace u ČEZu a nabízí mi smlouvu na neurčito:
    Obchodní cena - vysoký tarif 4 570,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 4 450,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 139,15 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

1 rok fix:
    Obchodní cena - vysoký tarif 4 340,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 4 220,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 154,88 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

3 roky fix:
    Obchodní cena - vysoký tarif 3 618,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 3 618,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 154,88 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

Zkusil jsem si na webu kliknout Centropol a překvapilo mě, že vychází dráž. Můj plán byl získat nějakou základní nabídku jinde a pak jít přes retenci u ČEZ pro lepší cenu, protože jsem s ČEZ vlastně docela ok (a je to trochu i moje firma, neasi) ale překvapilo mě, že ČEZ nabízí relativně slušnou cenu.

Nějaký názor nápad? Šli byste v dnešní době do 3 leté fixace?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam