• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    KUTAS: Ja mel EPET.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    GOR: to jsem asi potřeboval slyšet, ale koho použít jako, že k němu přecházím? Nebo prostě zavolat, že chci dát výpověď? Chtěl jsem mít do toho vyjednávání nějaký podklad.
    GOR
    GOR --- ---
    KUTAS: CEZ da zajimavou nabidku az kdyz das vypoved. Nabidli ni 3060 CZK/MWh vcetne DPH.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Můžu sem s lehkým OT? Případně pokud by tu bylo audítko, kam směřovat takovou věc, tak uvítám.....

Končí mi roční fixace u ČEZu a nabízí mi smlouvu na neurčito:
    Obchodní cena - vysoký tarif 4 570,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 4 450,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 139,15 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

1 rok fix:
    Obchodní cena - vysoký tarif 4 340,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 4 220,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 154,88 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

3 roky fix:
    Obchodní cena - vysoký tarif 3 618,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Obchodní cena - nízký tarif 3 618,00 Kč / MWh vč. DPH (21 %)
    Stálá platba 154,88 Kč / měsíc vč. DPH (21 %)

Zkusil jsem si na webu kliknout Centropol a překvapilo mě, že vychází dráž. Můj plán byl získat nějakou základní nabídku jinde a pak jít přes retenci u ČEZ pro lepší cenu, protože jsem s ČEZ vlastně docela ok (a je to trochu i moje firma, neasi) ale překvapilo mě, že ČEZ nabízí relativně slušnou cenu.

Nějaký názor nápad? Šli byste v dnešní době do 3 leté fixace?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zajímavé konference příští týden, co pořádá Top Expo
    TRENDY EVROPSKÉ ENERGETIKY - 5.11.2024
    http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-city-2024/tee/program-tee-2024.pdf
    CHYTRÁ A ČISTÁ MOBILITA - 6.11.2024
    http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-city-2024/cm/program-web-cm-2024.pdf
    Obě konference se konají od 10 hodin v budově MPO, Politických vězňů 20, Praha 1.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:
    ) v rámci dlouhodobých klimatických cyklů (proti nimž se naivně snažíme bojovat namísto přizpůsobení)

Tohle je naivní volovina.
    My se ani nepřizpůsobujeme, natožpak naivně snažíme bojovat. My jenom pořád topíme pod kotlem. Ty dlouhodobé klimatické cykly - nejezdi s tím do vytopených nebo spálených oblastí, dostal by si židlou do hlavy.

Klimatickou změnu způsobují skleníkové plyny v atmosféře. Mezi skleníkové plyny patří: CO2, metan, N2O, fluorované plyny.

Jak se přizpůsobuješ ty?
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: ale no tak, o tom už se také dekády a dekády uvažuje, aby tam voda byla ;-)))

Může uvnitř Sahary vzniknout nové moře? - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-muze-uvnitr-sahary-vzniknout-nove-more-40477146

navíc na zavodnění Sahary pravděpodobně již pracuje sama Příroda ;-))) v rámci dlouhodobých klimatických cyklů (proti nimž se naivně snažíme bojovat namísto přizpůsobení)

Nové záběry z Maroka: Sahara je stále pod vodou - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-nove-zabery-z-maroka-sahara-je-stale-pod-vodou-40494653
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAKROUSEK: Ty projekty o kterejch jsem cetl nelezej uprostred Sahary, ale na pobrezi.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BLOWUP: Jenomze problem je, ze na Sahare neni voda, aby se z ni dal delat vodik. Taky me to nenapadlo a museli me nakopnout.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: tyhle koncepty typicky maji smysl tam, kde vznika energie se kterou nejde moc disponovat, protoze v miste produkce po ni neni poptavka a neexistuje smysluplna moznost ji dovest nekam kde ji nekdo spotrebuje. Napriklad fotovoltaika nekde v severni Africe, kde je jedno v jakou denni dobu ty elektriny kolik vyrobi - na rozdil od Evropy, kde se vyrabi primarne ne na nejaky ukladani, ale na spotrebovani. Zatim ve vsech pripadech kdy jsem cetl neco o vyrobe vodiku slo o tenhle setting.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MMORT7: MMORT7: Tak samozrejme, zatim ne. Pockej dvacet let, az cena elektriny vzroste desetkrat, taky to pujde.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    MAKROUSEK: Jen ta ekonomika trochu nevychází...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :) energetická revoluce z wishe nyxu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MMORT7: Ale no tak. Dela se to mnoho let a bude stale vice.

Synthetic fuel - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_fuel
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    MAKROUSEK: Tak teoreticky uděláš i z prdu kuličku. Prakticky ne.

A víš že teoreticky z jednoho prvku můžeš udělat jiný? Stačí jen přidávat nebo odebírat protony... Easy peasy
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MMORT7: Jasne. H2 plus nejaky ten CO2 a nasyntetizujes si temer jakykoli uhlovodik (ktery se sklada z *tramtadada* uhliku a vodiku/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jeste jednou - kolega se ptal, jak do benzinu ulozis energii, coz jsem zodpovedel. Odkud tu energii vezme, je jeho problem.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    MAKROUSEK: A to umíš? Jaké máš náklady na cyklus?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK: To jest konkrétně kde?

Tenhle koncept ti nikdy energeticky nevyjde, protože ta syntetizace je velmi drahá a energeticky náročná metoda. Kdybys měl pouze fosilní i jaderné zdroje, výsledkem bude nakonec pouze množství odpadu - ve vzduchu a úložištích odpadu.

Na investice by ti už žádná energie nezbyla.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Presne tam, kde vezmes energii na ukladani do baterek, coz byla podstata otazky, na kterou jsem odpovidal.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK: Tu energii na tu sytetizaci ze vzduchu vezmeš kde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam