• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Si možná povíme ZDA na to budou mít suroviny popř. KDE je vyplundrovali (a CO kvůli tomu chybí/není)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: za deset let Cina za rok udela 1000TWh, pak si povime :) myslim ze pred deseti lety byli nemyslitelne i tahle soucasna cisla
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: výborně - celá velká Amerika dala 10GWh kapacity za 3 měsíce?

Tak si to srovnejme s malou ČR, kde v roce 2023 byla spotřeba 57.8TWh za rok (a to ještě je uváděno jako NEJMENŠÍ SPOTŘEBA za posledních 14 let)...
    ...to máme zaokrouhleně 58TWh rok-1 / 365 x 1000 = 159GWh den-1 = 6,63GW za hodinu , takže celých těch zmíněných 10GWh by byla baterka na hodinu a půl.

A ta celá čínská produkce, pokud se dá věřit tomu 1TWh baterek za rok, je baterka pro 6 dní ČR...

Prostě tyhle výpočty nevychází a nikdy vycházet nebudou (a to nehledě na nutnost předimenzovaných OZE zdrojů, které by musely v případě příznivých podmínek nejen táhnout normální zátěž, ale zároveň ještě dobíjet ty baterky a to hodně rychle, takže nikoliv 1:1 souběžně s běžnou spotřebou, ale tak alespoň 1:4 :-/ )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    US energy storage deployments hit record 3.8 GW in Q3, led by Texas, California: report | Utility Dive
    https://www.utilitydive.com/news/texas-california-energy-storage-woodmac-acp-report/735490/
    USA 10GWh za tri mesice. Ono to pujde :)
    cekam na dalsi china snapshot, mel by byt kolem 20.12., minuly mesic tusim uz prekonali 1TWh vyrobenych baterek za poslednich 12 mesicu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Nemci malych chyb nedelaji!
    PES
    PES --- ---
    Jak typické - nejdřív to posrat nade všechny meze a pak hledat (drahou) cestu k obnově původního stavu, který nemuseli podělat...

Dvě třetiny Němců jsou pro restart jaderných elektráren. Dle odborníků je to technicky možné – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/dve-tretiny-nemcu-jsou-pro-restart-jadernych-elektraren-dle-odborniku-je-to-technicky-mozne/sc-870-a-231814/default.aspx
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIMIQ: jj, reality show je celkem vystiznej termin: na rozdil od nejakyho slibovani vlaznyho vzduchu je tohle realita.

Tady treba ID3 ktery po 158000km ma 65% vykonu baterky (dojezd asi 200km).

ID.3 mit 158.000 km verliert Reichweite! 🪫🪫 GARANTIE in Gefahr? | Smart RASSELT extrem!! 🤯
    https://youtu.be/egEVOTy6QWE?si=ebYfqQIZam4MtAQD
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: what could go wrong? /s
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nedotoval Orban taky, nez prisel na buben?

Slovenským domácnostem neporostou ceny plynu a tepla, stát je bude dotovat - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovenskym-domacnostem-neporostou-ceny-plynu-a-tepla-stat-je-bude-dotovat-40501084
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: aktuálně ne, ale připoj takových zdrojů desetitisíce a problém máš... (navíc nadvýroba či nedostatek bude prakticky synchronní s těmi velkými)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: on je aktuálně problém s FVE z rodinných domů? Já myslel, že to rozkolísání sítí způsobují velké FVE zdroje, které nemají baterky a perou to do sítě rovnou.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Tak síť připravenou ustát takové rozkolísání (pokud nerezignujeme na druhé straně na řízené odpojování a tedy de-facto řízené blackouty) bych fakt chtěl vidět, ale rozhodně ne platit...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MARASAN: to nevím, ale uvedu příklad - vesnici vedle nás už Ti nevezmou tvoje přetoky do sítě (vida musím se zeptat jestli to platí i pro sdílení), u nás je pořád ještě akceptují. Takže to z mého pohledu je problém sítě. Pokud tyto problémy vyřešíme, tak můžeme získat více zelené energie v síti a třeba i zlepšit návratnost.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: A ja nic nemam, tchan s tchyni maji, ja to jenom zprovoznoval.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: v pohodě, mělo/má to i jisté výhody - snížilo to odběr ze sítě + zatím je bez přetoků (a nejspíš ani nikdy nebude s přetoky) + bez dotací nejsou žádné šílené omezující a buzerační podmínky (a to ani dodatečně) - samo kromě běžných podmínek na instalaci jako takovou - a tak se to dalo udělat takříkajíc "na tělo"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: tak to se omlouvám :) nečekal jsem, že by tady mezi náma byl takový dobrodruh
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já ji mám jen jako čistě studijní "hobby projekt" (aneb přehazuji prachy vidlema a tak jsem si pořidil "hračku" ;-))
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: já si FVE postavil komplet sám bez koruny dotací...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky jsem tam měl trochu jiné představy :D ale finanční realita byla jiná :) manželka chtěla radši terasu

OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Makroušek má taky soláry? Cywe vy ste se psem fakt komický duo hoši!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam