• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HANZS: jestli se bavíme o 2030-2032, tak momentální plán je+-, že postavěj 100GW větrníků, 300GW solárů a 500GWh baterek
    HANZS
    HANZS --- ---
    OMNIHASH: A co se podle tebe stane do dvou let až země povypínají své elektrárny, které v těchto nepříznivých dnech posílaly do Německa cca 20GW výkonu?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HANZS: však já koukám na to samý, neboj se

Energy-Charts
    https://www.energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=en&c=EU&week=45
    HANZS
    HANZS --- ---
    HAR4NT:
    OMNIHASH:
    Ano, jak už jsem tu psal: Data na energostatu. První týden v listopadu nefoukalo v Německu, Francii, Nizozemsku a Spanělsku. Kromě Španělska v těchto zemích ani nesvítilo, takže minimální výroba z FVE.

Ale dobrá - však vypínejme dále elektrárny, ono to nějak dopadne, že?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HANZS: mno... nefoukalo deset dní prakticky v celý EU je taky trošičku přeháňka. Jediný, co vidím, je 5-10/11 kolem 25GW průměr, jinak to lezlo furt přes 50, maximum je někde kolem 110GW.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HANZS: ...coz tu ale nikdo netvrdi, takze co pro tebe je nebo neni demagogie je uplne nesouvisejici informace. Nicmene samozrejme diky za ten doplneny "statisticky podklad", zaridim se podle toho..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOR: v takovem pripade staci poslat nasi poslaneckou snemovnu na CVUT na magistersky a mame vyhrano...

Nebylo by lepsi, kdyby nejaka asociace energetickych firem prisla s navrhem vize energetiky? Nebo alespon navrh nejake konzultacni petky?
    HANZS
    HANZS --- ---
    HAR4NT: O tom, že v listopadu opravdu nefoukalo prakticky v celé EU cca 10 dní jsme se tu bavili už několikrát, takže mi přijde demagogie tvrdit, že se to nestalo a nestává...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: nevím v jakým prvním videu, ale papír není zeď, a kdyby šlo do tuhýho, tak se rychle ukáže, že nějaká CHKO nikoho netrápí. Prožil sem půlku dětství v národním parku a postavily se tam podstatně větší projekty s horšíma dopadama na přírodu, než nějaká větrná farma.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HANZS: imho realisticky %cokoliv% nepouziva jako zasadni podklady pro svoje analyzy teze typu "až nebude na podzim půl měsíce foukat", aspon teda ne verejne. A kdyz uz, tak to podlozi nejakou srozumitelnou statistikou a netvari se, ze "na podzim pul mesice nefouka" je nejaky obecne znamy jev a prijimany fakt, neco, co je nad slunce jasne, jen to ti pitomci nezahrnuli do sveho silEUneho planu..
    Takhle to spis pusobi jako ucelovy osli mustek vedouci k predem znamym a kyzenym, protoze pesimistickym a bububu katastrofickym zaverum;))
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: bylo to mimochodem i v tom videu (v tom prvním), že oblasti s alespoň nějakou slušnou energetickou hustotou větru se prakticky kryjí s různými chráněnými přírodními oblastmi, takže s větrníky smůla (tam) a jinde se to moc ekonomicky neuživí...
    PES
    PES --- ---
    HANZS: hele dotace - jako příklad malé FVE - já to postavil bez dotací (zatím 5kWp JIH, ale s vyhlídkou, že plocha střechy umožňuje minimálně dalších 5kWp VÝCHOD a nejspíš i dalších 5kWp ZÁPAD , což by to pro den baráček předimenzovalo na 15kWp v maximu, ale zase čert to vem, při horším počasí by to mohlo vyrobit tu cca desetinu a těch 1-1.5kW by mohlo nějak ten barák udržet v nezávislém provozu, samozřejmě v pořádné inverzi to nevyrobí ani to), protože nechat se pak kvůli dotaci jebat/omezovat či dostávat penále od distributora (popř. časem daň od státu z potenciálně vyrobené energie) a hned od začátku jsem to bral a koncipoval především pro lokální spotřebu, bez přetoků (systém na to nachystaný je, jen režim přetoků mám vypnutý), takže jediné o čem jsem případně ochoten uvažovat je, pokud se tzv. Komunitní energetika pravdu rozjede a vychytají se pasti a pastičky, tak "posílat" si v budoucnu energii z baráčku na spotřebu do bytu ve městě (tam FVE na střechu nejspíš nedáme), ale je otázkou právě jaké vosery kolem toho budou (zda to pak nebude zase pozvánka pro nějakou byrokratickou buzeraci a cenovou/daňovou šikanu)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hele a nešlo by se vrátit aspoň lehce k tématu diskuze? Tyhlety výkřiky do tmy a náhodný urážky každého jen otravují.
    PES
    PES --- ---
    GOR: ale to zase uhýbáš bokem a snažíš se jen vykroutit a předstírat své vítězství... to fakt není diskuse, ale jen Tvůj monolog :-(
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Aha. A ti, co delaji zverstva, tak by je za neexistence OZE nedelali, a vse by bylo v nejlepsim poradku. Timto koncim se stupidnimi pokusy.
    PES
    PES --- ---
    GOR: však já se nikdy nespoléhám na nic a tak jsem se to i naučil...
    ... naštěstí na silnoproudy už sahat nemusím, ale ta zvěrstva okolo bohužel vidím, jak se to dnes ledaskde flikuje. Takže se nenavážejte do mne svými stupidními pokusy shodit "odbornost" - já fakt vím co se děje a kolik se toho děje špatně.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: vidím to stejně, počítám, že někdy kolem 2030 se teprv začne reálně uvažovat, jak a kde to postavit.
    GOR
    GOR --- ---
    HANZS: Jenže ona ta naprostá absence koncepce visí na našich domácích politicích. On si ten trh poradí, akorát že spotřebitele to bude bolet.

Ty dotace na střešní FVE jsou děsná hovadina, stát těmi dotacemi a tím, že struktura distribučních tarifů na maloodběru nerespektuje reálné poměry nákladů distribuce (stálé vs proměnné náklady), posiluje podporováním samovýroby vodárenský efekt, který odserou ti, co nemají možnost instalovat vůbec nebo ji mají omezenou. Navíc jsou distribuční tarify pro maloodbšry plné křížových dotací (fakticky D02d; C02d, C03d dotují ty různé přímotopné a tepelněčerpadlové tarify), které to všechno dál zhoršují. Mávám agentce Alence a posílám upřímné pozdravy.

OMNIHASH: Já si myslím, že ten vodík (nebo nějaký syngas) je ještě hoodně daleko. Aby ta ekonomika fungovala, potřebuju mít převis nabídky elektřiny alespoň v řádu neěkolika tisíc hodin ročně. Nejenže těch větrníků máme pár, ale ještě reálně hrozí, že jich třetina v horizontu 5-10 let končí, protože Ústecký kraj je chce zakázat v téměř celých Krušných horách.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HANZS: tak vzhledem k tomu, že větrníků máme asi sedmnáct, a k výstavbě jakýhokoliv dalšího se pokaždý strhne bitva ve stylu no pasarán, tak nás nějaký bezvětří moc trápit nemusí. Sezónní vodík bude, až budou pořádný soláry, zatím jsme furt někde na 20%
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: A mimochodem je vidět vidět na příkladu toho omezení dotace pro malé FVE, jaký jsou to hlupáci. To omezení na 5kWp je demence - zaplatí se z dotace (částečně) instalace, kabeláž, projekt, střídač a pak se dá na střechu jen pár panelů?? Pokud se bojí přetoků, ať je prostě řídí na dálku. Žijeme v 21. století, to není raketová věda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam