• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: primární problém pana Maděry je ten že neumí vypíchnout podstatné a důležité věci pro rozhodnutí a i když tam jsou, jsou překryté hromadou balastu.

Připomíná mi jednoho kolegu co jsem po něm chtěl krátkou prezentaci na max tři slajdy a on mi poslal 15 slajdů, tak jsem mu to vrátil že to fakt chci zkrátit a on poslal deset slajdů, když jsem to otevřel, zjistil jsem že zmenšil písmo.
    Všechno tam bylo správně ale prezentovat se to nedalo.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Britain hit by unusual power activity hours before Spain blackout
    https://www.yahoo.com/news/britain-grid-operator-investigates-unusual-105021635.html
    Britain’s electricity grid operator is investigating unexplained power plant failures that hit the UK’s system hours before Spain and Portugal were plunged into blackouts.
    ...
    The first event began at around 2am with a power failure at the Keadby 2 gas-fired power plant in Lincolnshire, followed by the unexplained failure of the Viking Link interconnector between the UK and Denmark.

At around 6pm, the frequency shifted unexpectedly again – with the cause currently unknown.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KUTAS: Jasne, nebyla to tva rodina, jen kolaterál, vid.

2) Komentator pod clankem popletl hned prvni udaj, krome toho, ze je vypocet neuplny.
    Takze jaky mas vecny argument?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GOR: Jasne, vypadly pojistky. Uvidime, jestli se to bude opakovat, nebo jestli se Spanele pouci.
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: Ten nahlej propad vykonu ale vypada spis na zasah ochran a naslednou retezovou reakci.

Otazkou mj. je, kolik maj ve Spanelsku OZE, ktereplni pozadavek "drzet" az do 47,5 Hz (coz je pro menicovy zdroj snazsi nez pro synchronni generator, protoze ho snizena frekvence nepretezuje).

Protoze u nas by vetsi cast FVE uvedenych do provozu 2005 - 2010 odpadla, protoze tehdy se nastavovalo 49,8 Hz 0,5 s, 49,5 Hz 0,1 s.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VOYTEX: jakože hledáš pozitiva na takových incidentech... pokud nás tenhle blackout upozorní na rizika, že by mohl být blackout v celé EU, tak je to ještě ta dobrá varianta.
    Pamatuji si jednoho COO při jednom váženém incidentu (nešlo o lidi, ale o data) - jak mi po vyřešení, eskalacících a docela velkému stresu na všech frontách a vytížení x lidí říkal, že jednou za čas se taková věc hodí, aspoň se lidem ukáže, že tyhle týmy tady nejsou zbytečně.

VOYTEX: první komentář pod článkem mi přijde jako střízlivá reakce.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pocitam to spravne? Kdyztak me opravte
    400mld kc za dva reaktory = 16 mld eur
    3,5% urok 560m eur
    560m eur pri cene MWh 80eur = 7TWh
    2x1200MW*0.9faktor vyuziti*8760 hodin = 19TWh
    Takze uroky jen za dobu vystavby (pocitejme optimisticky sest let, protoze se nepujci vsechny penize hned, tj prvni roky budou uroky nizsi) “sezerou” 42TWh, tj 2,2 roku vyroby obou reaktoru bez zapocteni provozni ceny
    Cili k tomu provozni cena (mzdy, servis, palivo, voda)
    A pak samotna splatka jistiny
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KUTAS: dobry incident? mrtva spanelska rodina lepsi nez mrtva ceska?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KUTAS: Kde konkretne vidis chybu vypoctu, pls?
    PES: autor projektoval napojeni Hinkley Point C
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: typická úroveň BlicíchListů...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES, VOYTEX: taky nejsem úplně příznivec stavby další jaderky, ale tenhle článek bych se teda styděl posílat dál - už ten začátek s odparem to dost shazuje.
    PES
    PES --- ---
    VOYTEX: to jsou ale kecy :-/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Teď jsem zrovna mluvil s jednou kolegyní ze Španělska a ta říkala, že byl blackout super, protože nemuseli pracovat a mohli se věnovat víc rodině.
    Když si vzpomenu na dětství, tak díky tomu, že dráty vedly vzduchem (80. léta), tak byly dodávky eletřiny pravidelně přerušené, jakmile trochu víc foukalo, tak se nám třeba tyhle okamžiky zase vrátí s tím rozdílem, že venku bude krásně svítit sluníčko a nebudem muset být zavření doma, protože bude vichřice.

Ale zpátky k tomu, je docela dobré, že se to nestalo u nás, ale někde jinde - tyhle incidenty jsou dobré, abychom si uvědomili co máme udělat, aby se nám to nestalo. Věřím, že návrat k uhelkám a zastavení rozvoje FVE to nebude.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Hlavní důvody, proč by měla být dostavba jaderných reaktorů v ČR okamžitě zastavena III | 30. 4. 2025 | Oldřich Maděra | Britské listy
    https://blisty.cz/art/125661-hlavni-duvody-proc-by-mela-byt-dostavba-jadernych-reaktoru-v-cr-okamzite-zastavena-iii.html
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    A: "Cim vic solarek, tim pravdepodovnejsi blackout."
    B: "Nesmysl, dnes uz jsme dal, to baterky ureguluji."
    -blackout-
    A: "Dyk jsme to rikali."
    B: "To nebyl ten pravy blackout / pockejme na vystreni / vic baterek to ureguluje."
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    jasný, když si chceš jít krozit hůlkou na mraky slunce, tak to je uplně jedno, tohle zajímá jenom lidi, co by se z toho třeba rádi poučili aby se to příště neopakovalo... je to fascinující, jak na tuhle vějičku dokázali naskákat uplně všichni místní obvyklý podezřelý po celým nyxu ještě dřív, než kdokoliv relevantní vydal první prohlášení, co a jak se stalo.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no aby se OMMI nezastával Občasných (a nestabilních) Zdrojů Energie...
    ...to je přece celkem jedno jaká chyba či technologický důvod to zrovna byl, když to dopadlo tak katastroficky jak to dopadlo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: čím to bude, že by třeba náhodou majitel novin byl uhlobaron, co má na pošpinění solárů ekonomický zájmy? Jinak jestli vypadlo 15giga v solárech, tak se jedná o nějakejch ~50 milionů panelů, to vypadá spíš na chybu v řízení, než cokoliv jinýho.
    PES
    PES --- ---
    MIKEKT: tak zjevně to pořádně sami neví, ale i v tom článku je celkem dost zdůrazněno, že nejspíš se jim "rozkývaly" OZE zdroje a vypadly ze synchronicity a stáhly s sebou celou rozhodnou síť a to až do totálního blackoutu (původní zprávy o zachovaných 10GW výkonu v síti byly pak demontovány a SP i PT si daly start soustavy "ze tmy")...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    PES: v tom clanku vlastne nic nepisou o tom proc to vypadlo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam