Jaderné fiasko? Jsem z Korejců zklamaný, přiznal Rafaj - Aktuálně.czhttps://zpravy.aktualne.cz/domaci/jaderne-fiasko-z-korejcu-jsem-zklaman-rika-prezident-hospoda/r~fd8cc81c2a6011f0b553ac1f6b220ee8/?Jsem velmi zklamán z přístupu korejské strany," prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj na tiskové konferenci po pondělním jednání tripartity, na kterém se probíralo, jak výrazné bude zapojení českých firem do výstavby dvou jaderných bloků. Ty má poblíž jihomoravských Ivančic postavit jihokorejská KHNP a počítá se tím, že předpokládané náklady mají činit okolo 400 miliard korun v současných cenách.
Rafajovi vadí, že Korejci s českým průmyslem nejednají. "Často oslovují české firmy přes prostředníky a nikoli napřímo," tvrdí Rafaj.
Jméno vítěze jaderného tendru - korejskou společnost KHNP - oznámila vláda Petra Fialy (ODS) loni a ujišťovala, že průmyslové a strojírenské firmy z Česka se do zakázky zapojí ze 60 procent - tedy že se tuzemské společnosti zapojí přímo do budování jaderných bloků. Šlo přitom o klíčový bod celého kontraktu, kterým vláda argumentovala při výběru vítěze tendru. Nyní se však ukazuje, že dosáhnout na slibovaný podíl bude mimořádně složité. Nijak to netají ani samotní ministři.