• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: mám výrobu 7MWh, spotřebu 7MWh, jen nekoliduje v čase... ok, je to bez auta, tak tři další panely pro auto
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: a kolik plochy a prostoru pro všechny ty panely a vrtule budeš potřebovat, abys to měl vždy dostatečně nabité??? Máš je na to??? 🤣🤣🤣
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: modul po modulu, to máš tak na rok práce a máš to na zahradě :D jen bacha na kamery
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Tyhle z článku mám v docházkové vzdálenosti, tak se můžu k té místní rozvodně Medlánky zajít některý den (až nebude hnusně/bláto) zajít podívat...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: supr věc, pokud 9400kWh je 42 skříní, tak potřebuju ~10 skříní a budu offgrid i s rezervou :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: takže řekněme 500-700GWh... a k tomu elektromobily odhadem 2,5TWh
    PES
    PES --- ---
    PES: bez Číny to nejde...

Zatímco norská společnost Pixii AS vyvíjí technologii, software a design, tak v závodě ve slovenské společnosti MTS v Liptovském Mikuláši probíhá výroba, hardwarová kompletace, testování a distribuce pro region střední Evropy těchto nových energetických úložišť .

Výroba v Liptovském Mikuláši se nesoustředí na chemii článků, které se dovážejí, ale na finální montáž energetických modulů a jejich integraci do větších celků. Podnik MTS je lídrem v oblasti automatizace, nicméně momentálně roboty při produkci Pixii nepoužívá.

Samotné články nicméně pochází z Číny, jedná se však o typ LFP (Lithium-Železo-Fosfát), které jsou bezpečnější a mají delší životnost než klasické NMC (Nikl-Mangan-Kobalt) baterie.
    PES
    PES --- ---
    Na rozdíl od baterií umístěných do velkých lodních kontejnerů lze Pixii přirovnat ke stavebnici Lego pro elektřinu. - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/solsol-ilios-aku-bat-cz-mts-pixii.A260205_163617_ekonomika_hyk
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Global BESS capacity tops 250 GW, overtaking pumped hydro for first time – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2026/02/05/global-bess-capacity-tops-250-gw-overtaking-pumped-hydro-for-first-time/
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hydrofoil ferry sets 160-nautical-mile record in longest sea voyage
    https://interestingengineering.com/transportation/candela-p12-worlds-longest-electric-sea-journey
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: tohle je jinak stav dnes rano kousek pred kancelari: jel jsem dokonce svizneji (na tempomatu jsem mel 130, takze kdyz bylo misto, tak to trochu vic zrychlilo) a po ujetejch 136km odvcera to porad ukazuje dojezd 1070km. Na centralnim panelu mam nastavenej prumer za poslednich tusim 20km, ten je na 5.0.

Jako, to neni cely mysleny jako argument proti elektromobilite - me slo pouze o to ze tahle funkcnost je mozna a ze muze pro nekoho mit svuj vyznam. Ja jsem ten typ ridice kterej kdyz mu auto ukazuje dojezd "jenom" 400km zacne bejt nervozni a jede tankovat, jiny jezdej az na vypary a nemaj s tim problem :-)

Pokazdy kdyz kupuju novy auto tu situaci na trhu znova posuzuju, u tohohle pro me byl diesel porad jeste no brainer, u pristiho to muze bejt jinak, kdo vi.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAWERICK: jj, urcite uz jsem nekdy tankoval vic nez 60 litru.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    i kdyz tohle BLOWUP: uz je "cinsky" tak tezko rict :) ale podle tech najezdu to bude taky tak :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    BLOWUP:
    SHEFIK:
    vetsina "vetsich" volv ma 70L...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARASAN: tak s vlecnakem to samozrejme bere (o dost) vic :-)
    jsem zapomnel dat obrazek.

CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Zájem o první BMW z řady Neue Klasse předčil očekávání. Automobilka musí zrychlit výrobu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-zajem-o-prvni-bmw-z-rady-neue-klasse-predcil-ocekavani-automobilka-musi-zrychlit-vyrobu-40560439

Zájem o BMW iX3 je tak velký, že továrna musí přidat druhou směnu dřív, než se předpokládalo. Vůz přitom sotva dorazil na klíčové trhy.

Zájem o nové elektrické BMW iX3 je enormní, výrobní kapacity jsou prakticky vyprodané až do konce roku 2026.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BLOWUP: to dela aspon 66 litru nadrz, o 11 litru vetsi, nez mam treba ja.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SHEFIK: kolik ma nadrz nevim, proste ji jednou tydne doplnim na plnou. Spotrebu mam kolem peti litru, aspon teda to mi ten displej ukazuje.
    Ted jsem jel na jedno staveniste, jeste se studenym motorem to vpravo dole ukazuje 5.5l na 100 km. Tankoval jsem v sobotu, mel jsem nejaky pochuzky v sobotu i v nedeli plus jednu cestu do prace (asi 60km) a ukazuje to porad jeste dojezd 1130km.

Kdyz jedu po dalnici pres nemecko do ceska 180km/h (teda tam kde to soudruzi zrovna nemaj rozkopany) tak to samozrejme je vetsi spotreba, ale tech 850km ujedu pokazdy na jednu nadrz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam