BEHALA_LETEM: vesmir neni perfektni, argumentovat tim ze se neco presto deje je trosku prihlouply, nemyslis? Vsechny ty projekty treba na realizaci solarnich parku v horach ale tvrde narazej na obrovskej odpor obyvatelstva a bilance jejich realizace je miziva.
Hele, moji prvni budovu na ktery byla fotovoltaika jsem planoval 1989. byla to budova uradu BUWAL (spolkovej urad pro ochranu prostredi) byla to soutez a vyhral jsem druhou cenu, postavilo se neco jinyho, ale ta technologie byla uz bezne pouzivana. Ja ji tehdy pouzil na sklenenejch strechach, kde fungovaly jako semitransparentni zastineni. V ty dobe byly v cesku solarni clanky leda tak na kalkulackach.
Asi o deset let pozdeji jsem pro jinej spolkovej urad planoval prestavbu komplexu kancelarskejch budov, kdy poprve bylo pozadovany odevzdani vypoctu dopadu ty prestavby vcetne sedivy energie. Delal na tom team deseti lidi, odevzdavalo se asi dvanact plnejch poradacu, ze kterejch mimo jiny vyplynulo ze rentovat se ta prestavba zacne zhruba za devadesat let - coz ukazalo jeji obsolenci podobne jako snahy zachranovat klima setrenim co2 v bohatejch zemich. Nicmene od ty doby se tyhle vypocty a klasifikace snbs delaj pro kazdej vetsi projekt, jak uz jsem psal. Klidne me opravte, ale pres moje kontakty v cesku jsem jeste nikdy neslysel ze by se nejaky vyhodnocovani udrzitelnosti projektu vyzadovalo, muj dojem je ze v cesku vetsina lidi ani netusi jak se to slovo slabikuje.
Coz je mimo jiny i jedna z pricin, proc vetsina nema mentalni kapacitu na to si uvedomit, ze priroda a krajina jsou fragilni a nenahraditelny zdroje, se kterejma je nutny uvazlive zachazet. Dat fotovoltaiku primo na pozemek misto na plochy strechy, kterych jsou miliony ctverecnich metru, je stejnej ignorantskej pocin jako palit petky doma v kamnech.
Zhruba pred patnacti lety jsem navrhoval hlavni sidlo jedny firmy ktera se specializovala na geomaterialy. Uz tehdy jeji sef mel zalozenou firmu ktera si pronajimala plochy strechy od majitelu staveb - tehdy prevazne prumyslovejch hal - aby na nich na vlastni naklady stavela fotovoltaiku, realizovali tak desetitisice metru.
Mozna je ta moje teze o dvaceti letech porad jeste prilis optimisticka.