• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NECROMAN: IMHO nikdo normální by nezpochybňoval, že nějaké užití i místo na trhu EV mají, ale zcela zásadní problém (zvláště v EU) je to "na trhu", kde to žádný trh není a jede se naprosto zcestné tlační "na sílu" (včetně cíleného krutého znevýhodňování ICE a posléze přímo zákazu výroby nových).

Že se to vymstí je více než jisté, ale nejspíš ti, kteří to podělávají, ti za to zodpovědní nebudou a ten průser si vyžerou jen obyčejní lidé.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    JIMIQ: celosvětově je už prodej EV 25%, to není málo

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak ona nesouhlasi s realitou ani ta historka ze Enyaq mel potize s dojezdem na trase 170-180km :) (nebo ze by ridic celou cestu musel spekulovat kde a kdy nabije)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:
    Nejvic me bavi kdyz se na dalnici v lete vsechny ty tesly plouzej s nakladakama v pravym pruhu, ponevadz kdyby jely rychlejc, tak by si nemohly pustit klimatizaci, ponevadz by jim okamzite spadnul dojezd - jak mi bylo jednim hrdym majitelem sdeleno ;)

Neměl bys věřit všem volovinám, co ti kdo nakuká. :) Není to pravda.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: proc bych to delal, kdyz mam kazdejch par kilometru pumpu, nejblizsi hned v sousedni vesnici pres kterou jezdim domu? A koho zajima „levneji“? Hele, kdyby ses me pred valkou v Iranu zeptal, kolik stoji diesel, tak bych ti neumel odpovedet. Prijedu k pumpe, polozim kreditku na ctecku, zvolim stojan a napumpuju aniz bych se zajimal za kolik - ceny jsou jako pocasi, nejaky je vzdycky a vliv na nej nemas, so what.

Ted diky spouste clanku v novinach vim, ze to zdrazilo, pak zase zlevnilo a pak zase zdrazilo, ale abych rekl pravdu tak i dnes nevim kolik to zrovna stoji. Ja to nevim ani u vetsiny veci ktery pravidelne nakupuju, proste je dam do vozejku a u pokladny zaplatim to, co po me chtej. Kdyby si rekli dvojnasobek tak bych to nejspis nepoznal, kolik stoji treba chleba nebo nejaky jiny komodity netusim. Funny fact: vy elektromobilisti to prej mate taky tak, cetl jsem serii clanku, ktera se zabejvala tim, ze pri nabijeni na nabijeckach se cenu dozvite az po nabiti a ze to je skandal ;)

Ceny porovnavam snad jenom u naradi - protoze to dnes jde tak snadno a je jedno v jakym online shopu to nakonec objednam, tak proc ne v tom nejlevnejsim.

Pro me je zivotni kvalita tou nejcennejsi komoditou, a muset furt onanovat nad stavem nabiti baterky je otrava kterou je snadny eliminovat. Nejvic me bavi kdyz se na dalnici v lete vsechny ty tesly plouzej s nakladakama v pravym pruhu, ponevadz kdyby jely rychlejc, tak by si nemohly pustit klimatizaci, ponevadz by jim okamzite spadnul dojezd - jak mi bylo jednim hrdym majitelem sdeleno ;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:

To si můžeš takovou dálku zajet natankovat rovnou třeba do Saudské Arábie. Ta neuróza tam a zpátky vyjde levněji. :D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: samozrejme, proto ti pripada ze mit dnesni elektroauto nepredstavuje zadny omezeni.

Ja tankuju jednou tejdne plnou at uz to predstavuje cokoli, a dal na to nemusim myslet. Na rozdil treba od telefonu nebo ipadu ktery kdyz pres noc nenabiju, tak mi pres den umrou. Je to neco, co me obtezuje. Kdyby na jedno nabiti fungovaly rok, byl by to pro me argument je koupit.

U auta, kdyz mi computer hlasi dojezd jenom 500km, sice nepropadam panice, ale zacnu premejslet o tom kde a kdy co nejdriv natankuju. Existujou lidi ktery to maji jinak a dojizdej v klidu na pumpu na benzinovy vypary, takovi jsou i ten spravnej segment pro nakup elektroauta - protoze zatim pokazdy kdyz jsem s nekym tim elektroautem jel byl ukazatel „kam to dojede a budeme muset udelat pauzu u nabijecky nebo ne“ prevladajicim tematem hovoru. Naposledy enyaqem pri ceste ze Solothurnu do Airola, neco co bych na mym ukazateli dojezdu skoro nepoznal.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:

1500 km na jedno natankování (nabití) s dobou nabití 5 minut akorát podtrhuje iracionalitu spalivacích motorů.

Mít něco takhle zbytečného, když auto většinu svého života prostojí, tomu říkám efektivita.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pan ma zajimavy prizvuk (Italie?)
    The Energy Transition Is Happening Faster Than You Think
    https://youtu.be/HgBTARXEfxU?is=k7_d3TqH5bXKG6Lv

Video pojednava o tom jak fosilni propaganda ovlivnuje nase vnimani o pokroku OZE a EV (ktery je daleko vetsi nez si vetsina lidi mysli)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No ja mam vcetne topeni rocni pokryti spotreby domu fve 52% (48% jsem dokoupil). A mit 4MWh levnou sodikovou baterku o velikosti lodniho kontejneru tak jsem na 100%. Je to uplne v pohode dosazitelne, akorat dnes ta “nestabilni” sit je stale o dost levnejsi
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no a právě jelikož tu FVE mám, tak vím jak moc se na ni (ne)dá spoléhat...
    ...jako v létě na pokrytí spotřeby AC (klima) dobrý, proto jsem si to také stavěl - částečně jako hobby a částečně pro tu klimu (ideální souběh výroba/spotřeba v čase). Jako vedlejší vítaný bonus to od jara do podzimu podstatně snížilo spotřebu ze sítě, ale ani tak se to nezaplatí nejspíš nikdy (tedy jo, v ceně té energie do klimy to asi za pár let bude v plusu)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: tak jistě že mám v zásobě i manuální pumpy na palivo a olej a vodu, stejně jako mám i čerpadla téhož na 12V (autobaterie) a na vodu samozřejmě i velké 230V čerpadlo...
    ... stejně jako 5.5kWp (co jsem se dnes díval na špičkovou výrobu, když kolem poledne pražilo chvíli Slunce v ideálním úhlu), ale ještě by to chtělo nějakou překlenovací baterii místo toho gelového provizoria co vydrží max. den ve stand-by spotřebičů.

Prostě nespoléhám se na to, že elektřina bude vždy v zásuvce. A samo mám i dlouhodobě půjčenou benzínovou elektro-centrálu, ale ta je prázdná a uložená zakonzervovaná.

Bohužel ve městě takové zálohy nemám a není ani reálné je tam vybudovat, i kdyby se chtělo...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: plottwist - on uz ji ma :) jenom rad keca
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PES: hele, vsiml sis tech letopoctu tam? Myslim, ze to najdes dnes leda v muzeu, mozna u nejakyho nadsence na zahrade . Tezko nasadis neco, co se uz roky nevyrabi. A nez najedes vyrobu ....
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PES: udelat si dneska sobestacnou domacnost neni nijak zvlast slozite ani nadpozemsky drahe .. jen je levnejsi to koupit od lidi, co to postavili pred tebou .. pokud touzis po bezpeci, mel by sis poridit prave fve s bateriemi
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: ale tam su elektrony!
    PES
    PES --- ---
    NIEKT0: Tak rozhodně mi pojede počítač připojený k benzínové/diesel centrále, kam se ta kapalná energie bude dát dopravit i delší dobu skladovat, než počítač na rozstřílené energetické síti, kde případně energii bude mít jen když zasvítí na střední panely a chvíli co vydrží baterie (které nebudou zrovna cílem na rozstřílení)...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: Myslim ze je na case, aby si sa konecne zbavil nezdravej zavislosti na elektronoch, a odteraz na nyx pisal uz len z spalovacieho pocitacu.
    PES
    PES --- ---
    CERMI_FOX: to ovšem neznamená, že to neexistuje anebo že to nelze v krizi relativně snadno nasadit (oproti transportu elektronů)...

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PES: na benzince? Nevidel
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    BLOWUP: pro vetsinu lidi jsou elektromobily uz celkem dobrym a kupodivu levnym resenim (provozne), jak dojet kam potrebuju v 99 procentech pripadu. Pokud chces vlastnim autem jezdit na dovolenou nebo na delsi sluzebni cesty nebo pokud potrebujes rychle emigrovat tak ti nedava tu svobodu, no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam