• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    R_U_SIRIOUS: TČ mám NIBE, vrt kolem 110m myslim a vyšlo to možná někde kolem 0,5 mio před 12 lety, ale vůbec si nejsem jistý.... vrt mám kvůli tomu, že jsem u baráku nikde nechtěl vrčící věc a a ni na ní nemám moc místo (dvojdům). Pokud mi vyjdou prachy, tak bych ho rád měl i u nového baráku... jednou jsem do toho doléval nějakou kapalinu a jednou si volal servis, kdy borci přijeli a jen mi vrátili vypadlé teplotní čidlo, obecně říkali, že s vrtem prakticky nic nepotřebuju.

CERMI_FOX: jj účinnost klesá už někde kolem 0C, ale já narážel na to co psal PES, že se to mění na přímotop, což prostě není pravda, protože i pod tou 0 si možná začne lehce přitápět a pořád to nejede stejně jako klasický přímotop.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    KUTAS:

Jen pro orientaci, kolik stojí komplet čerpadlo země- voda i s vrtem?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Díky, to se mi hodí. Právě teď vytvářím svůj dům s uhlíkově negativním provozem jako demo verzi.

Netušil jsem, že MPO dokonce připravuje zákon.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: Ja mam teda vrt a elektricky kotel mam proste vypnuty. Jsem Praha vychod. Kdyz jsem se bavil s byvalym kolegou co ma vrt taky nekde u Ohre, tak poukazoval na to, ze se to nevyplati, protoze tech par dnu, kdy je -10, aby TC vzduch-voda potrebovalo pritapet je treba u nich za celou zimu opravdu jen par.
    Nemluve o tom, ze ciste na elektriku prechazi TC snad az pri -15.

Takze tvoje tvrzeni “TC se v zime meni na primotop” je zjevne hodne zavadejici, protoze se to deje az nekde pri -15 stupnich, coz jsou mozna jednotky dni za celou zimu (spis desitky hodin). Proc to delas?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: každé TČ může klesnout na COP = 1.0 , kdy se změní v přímotop...
    ... takže kecy o pindání si strč někam, zvláště když tu takto exhibuješ, že na techniku a fyziku jsi fakt dost slabej - prostě takový "odborník od stolu z Nyxu"
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: to je mozny, akorat se nam to jeste nestalo a mame k nemu zalozni plyn (uz dlouho nepouzitej).
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak Vaše TČ zcela jistě pod nějakou teplotou buď nefunguje anebo se mění v přímotop...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: naše TČ neni primotop, cerpa porad teploty nad nulou, zas pindáš.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    SHEFIK: Jak je TC v zime drahy primotop?
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK:
    - vzduchotěsné
    - rekuperace
    - TČ s nízkopotenciálovým teplem, v zimě jako drahý přímotop (zda-li pak i s nějakým strašně nebezpečným a katastroficky CO2 ekvivalentním pracovním médiem - viz. úniky)
    - FVE (kde? bude stačit plocha? + obří baterie ? - bude hořet?)

servisní náklady budou docela darda...
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Úplně všechno...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Genialni napad! Vsechny domy budou vzduchotesny! Co by se tak asi mohlo pokazit?

Přísnější než bezemisní. Rada pro šetrné budovy převedla EU taxonomii do českého prostředí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stavby-bydleni-ekologie.A260528_162535_ekonomika_cfr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    We will need up to 8000 of the much-hyped small modular nuclear reactors to produce as much energy as solar and wind do now, but will be lucky to build five in the next ten years, says top energy authority

Nuclear needs to build up to 8,000 SMRs just to catch up with wind and solar. By 2035, they might have 5
    https://reneweconomy.com.au/nuclear-needs-to-build-up-to-8000-smrs-just-to-catch-up-with-wind-and-solar-now-by-2035-they-might-have-5/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Exxon warns oil inventories will hit dangerously low levels in weeks, forcing prices to shoot higher
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ember

Australia added enough battery capacity to shift 53% of new solar generation in 2025 beyond daytime 🔋

🗣️ "Batteries...help reduce bills for everyone, not just those with batteries," says 🇦🇺's Climate Change and Energy Minister citing Ember's

https://minister.dcceew.gov.au/bowen/speeches/smart-energy-council-conference-sydney-nsw
    PES
    PES --- ---
    Přísnější než bezemisní. Rada pro šetrné budovy převedla EU taxonomii do českého prostředí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stavby-bydleni-ekologie.A260528_162535_ekonomika_cfr
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    O vikendu sem projizdel pod vetrnou farmou Nova ves v Krusnych horach a nejvetsi kraval tam delal hmyz ze vsech tech luk a pastvin kolem, samotna vrtule byla slyset tak na 30m
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na Jizni Morave je problem s kapacitou dlouhodobe, taky je tam nejvetsi rocni osvit
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    HANZS: Není kapacita připojení?

Ale zase máte na jihu nějakou tu atomovku, ne? 😁
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: jenže když objektivně jedná konkrétní větrná elektrárna dělá řádově vyšší hluk než obdobně velké jinde vysvětlení je opravdu jenom v tom, že provozovatel chtěl na něčem ušetřit.
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    PES: to je vždycky stejný překvapení, že když nakupuješ nejdražší pohonný hmoty, tak se to prodraží. Před Hormuzem byl rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším béněm nějakejch 12 kaček, což bylo přes třetinu ceny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam